Cédrique Lovasoa Augustave har fått medhold i Oslo tingrett. Foto: Privat
Cédrique Lovasoa Augustave har fått medhold i Oslo tingrett. Foto: Privat

Utvist Tromsø-student vant over Utlendingsnemnda i retten

Rettssak. Cédrique Lovasoa Augustave ble kastet ut av Norge mens han skrev mastergrad ved Universitetet i Tromsø. Nå har han fått medhold i Oslo tingrett, og utvisningen av ham er kjent ugyldig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdatert med kommentar fra Utlendingsnemnda.

Det viser en dom avsagt i Oslo tingrett fredag ettermiddag.

— Det var ventet. Det er i det hele utrolig at staten ikke tidligere innså at de gjorde feil når de utviste Augustave. Dommen er klar og knusende, melder Augustaves advokat Arild Humlen til Khrono.

Augustave ble vedtatt utvist fra Norge fordi han ikke oppfylte kravet til internasjonale studenter om å ha minst 116 000 kroner på konto da han søkte om fornyet oppholdstillatelse i fjor.

Å få medhold i denne saken føles som å få livet tilbake.

Cédrique Lovasoa Augustave

Han hadde lånt penger fra professor Torleiv Bilstad ved Universitetet i Stavanger, men Utlendingsnemnda (UNE) anså ikke pengene som et reelt lån. I juli fikk Augustave politieskorte på flyet ut av Norge, til hjemlandet Madagaskar. En midlertidig forføyning gjorde at han fikk fullføre masteroppgaven før han ble kastet ut.

— Som å få livet tilbake

En svært fornøyd Cédrique Augustave skriver til Khrono fra Madagaskar:

— Å få medhold i denne saken føles som å få livet tilbake. Det er tungt å urettmessig bli behandlet som en kriminell, så nå er jeg glad for at rettferdigheten har seiret, skriver Augustave (journalistens oversettelse).

Hvis dommen blir stående, innebærer det at et femårig innreiseforbud til Norge og alle Schengen-land også faller bort.

— Hva betyr dommen for framtiden din?

— Dette åpner en stor dør for mine yrkesmuligheter, siden jeg har fått jobb i den internasjonale organisasjonen Blue Ventures, skriver Augustave, som studerte internasjonal fiskeriledelse i Tromsø.

Han legger til:

— Jeg vil gjerne uttrykke en ektefølt takknemlighet til alle som har støttet meg, både økonomisk og moralsk, gjennom den tunge tiden. Uten dem hadde det ikke vært enkelt å vinne denne kampen. De er fantastiske, alle sammen!

Innsamlingsaksjon førte fram

En innsamlingsaksjon som ble frontet av rektor Anne Husebekk ved Universitetet i Tromsø førte til at Augustave kunne trekke UNE for retten i august.

Nå er staten er dømt til å betale Augustave 209 699 kroner for saksomkostninger.

Retten fester lit til Augustaves og Bilstads forklaringer, og ser ingen opplysninger som tilsier at Augustave ikke disponerte lånesummen fritt, står det å lese i dommen.

Videre står det: «UNEs feilaktige syn om at Augustave ikke hadde full råderett over de lånte pengene som sådan, har klart virket inn på vedtaket, og medfører at vedtaket og beslutningen må oppheves som ugyldig.»

Jublende støttespillere

Tårene triller. Rettferdig-heten har vunnet!

Anne Husebekk

Ane-Marie Hektoen ledet masterstudiet Augustave var tilknyttet i Tromsø, og har vært engasjert i saken siden begynnelsen. Hun er lettet over tingrettsdommen.

— Dette er fantastiske nyheter, vi har ventet i spenning. Avgjørelsen er jo som forventet ut fra vårt perspektiv, men man vet jo aldri, sier Hektoen til Khrono.

Også UiT-rektor Husebekk jubler i dag:

— Kjempemessig - jeg er så glad. Tårene triller. Rettferdigheten har vunnet! Takk til Ane Hektoen og alle som har støttet økonomisk og moralsk, skriver Husebekk til Khrono.

Ikke avgjort om anke

Kluge-advokat Ove André Vanebo, som representerte staten i retten, henviser til UNE for kommentar.

Seksjonssjef Mats Risbakken skriver til Khrono:

— Vi har fått dommen og ser at retten mener at Augustave fikk et reelt lån, det motsatte av hva vi kom til i vårt vedtak. Vi vil gå nøye gjennom dommen, men det er foreløpig for tidlig å si om vi kommer til å anke eller ikke.

Fristen for å anke avgjørelsen går ut 30 dager etter avsagt dom.

Fakta

Utvisningssaken Cédrique Lovasoa Augustave

Cédrique Lovasoa Augustave fra Madagaskar var masterstudent i ved UiT Norges arktiske universitet.

13. april i år fikk han beskjed fra Utlendingsnemnda om at han hadde en uke på å forlate landet.

Bakgrunnen er kravet om egenkapital for internasjonale studenter.

Augustave hadde lånt 90.000 kroner av professor Torleiv Bilstad, men betalt summen tilbake før Politiet ba om oppdatert saldo.

I mai fikk Augustave medhold i Oslo byfogdembete, og fikk anledning til å levere masteroppgaven før han måtte forlate Norge.

Etter en innsamlingsaksjon har Augustave fått gyldigheten av utvisningen, som også omfatter fem års innreiseforbud i Norge og Schengen, behandlet i Oslo tingrett.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS