Akademisk frihet
Ungarn felt i EU-domstolen for lov om universiteter
EU-domstolen slo i dag fast at loven som gjorde at Det sentraleuropeiske universitet måtte flytte fra Budapest, bryter med EU-lovgivningen.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Brussel (Khrono): Statsminister Viktor Orban og resten av regjeringen i Budapest led nederlag i EU-domstolen i dag.
«Vilkårene Ungarn har stilt for at utenlandske institusjoner innen høyere utdanning skal kunne utføre sine aktiviteter på deres territorium, er uforenlige med EU-lovgivningen», heter det i tirsdagens dom.
Det var EU-kommisjonen som klaget Ungarn inn for domstolen med bakgrunn i en ny lov for høyere utdanning som ble lansert 29. mars 2017.
I loven ble det stilt en rekke krav til utenlandske universiteter i landet. Kritikerne var ikke i tvil om at loven var skreddersydd for å ramme Det sentraleuropeiske universitet (CEU), et privat amerikansk universitet etablert av den ungarskfødte milliardæren George Soros i 1991, i etterdønningen av jernteppets fall.
Loven ble et symbol på hvordan akademisk frihet har stått under press i Ungarn etter at Orban og hans høyrenasjonalistiske parti Fidesz kom til makten.
Kritisert også fra norsk hold
Før jul etablerte CEU en ny campus i Wien, etter å ha blitt tvunget på flukt på grunn av loven.
— For å være litt brutal er dette, så vidt jeg vet, første gang siden 1943 at styresmaktene i et europeisk land har lagt ned et universitet av politiske grunner. Forrige gang var da Josef Terboven stengte Universitetet i Oslo, sa Nick Sitter, professor ved Handelshøyskolen BI og CEU til Khrono den gang.
Da CEU i 2018 først varslet at de ville flytte fra Budapest ble loven også kritisert fra norsk regjeringshold.
«For første gang våger et medlemsland i EU å lovfeste et angrep på den akademiske friheten til et universitet», skrev daværende kulturminister Trine Skei Grande og forskning- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø i Bergens Tidende i desember 2018 den gang.
Khrono besøkte universitetet i Budapest i desember 2019. Les mer om striden rundt universitetet og kravene regjeringen stilte til universitetene i vår reportasje her:
Brudd på EU-charter
Ifølge nyhetsbyrået Reuters viser domstolen blant annet til et krav i loven om at universiteter fra land utenfor EU bare kan operere i landet om universitetets hjemland har en bilateral traktat med Ungarn.
Dette slår de ifølge Reuters fast at er i strid med EUs charter om grunnleggende rettigheter og i strid med forpliktelser som medlemmer av Verdens handelsorganisasjon (WTO).
I en pressemelding fra universitetet CEU heter det at «dagens avgjørelse betyr at Lex CEU ikke lenger gjelder. CEU står fritt til å drive sine amerikanske studieprogrammer i Budapest. Det er en viktig moralsk og juridisk seier og en historisk seier for akademisk frihet i Europa».
De skriver videre at de «håper at den ungarske regjeringen vil benytte anledningen til å skifte kurs og gjenopprette den institusjonelle autonomien og akademiske friheten til forskningsinstituttene ved vitenskapsakademiet og andre universiteter i Ungarn».
De peker også på striden rundt teater- og filmuniversitetet SFZE, som er preget av store protester mot Orban-regjeringen fra et annet universitetet. Les mer om denne striden i saken under:
Nyeste artikler
Ny nedbemanningsplan bekymrer fakultetets styre
Bygde egen ChatGPT for å formidle forskning. — Vi må tenke nytt
Kunstig intelligens er en avsporing
Universitetet i Bergen vil boikotte eksamensavgift
Lærerutdanning i krise: Mindre undervisning, og undervisere som sliter
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Realnedgang for universiteter og høgskoler, mer til fagskoler
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter