Covid-19

Universitet lager lister over bannlyste ord og fraser

«I disse usikre tider» domineres universitetets årlige liste av usikre tider.

Lake Superior State University er klar med årets liste over ord og fraser de vil si farvel til.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du lei ikke bare av en viss ødeleggende pandemi, men også ord og fraser knyttet til den? Du er ikke alene.

Pandemien dominerer årets «Banished Words List» fra Lake Superior State University.

Det amerikanske universitetet har hvert nyttår siden 1976 presentert en uhøytidelig liste over ord og fraser de vil ha forvist fra det engelske språket på grunn av overforbruk, misbruk eller ubrukelighet.

— It’s our tradition to publish the world-famous Banished Words List on Dec. 31 so that people don’t begin the New Year by putting their foot in their mouth, som universitetets president, eller rektor, Rodney S. Hanley sa det da de ba folk nominere ord til årets liste.

Sju av ti ord handler om pandemien

Det var en «no-brainer», la han til med et av de utallige ordene og frasene som har stått på disse listene de siste tiårene. Andre er ord som har fått plass gjennom årene er «divas», «dudes», «females», «new kids on the block», «dead serious conventional wisdom», «leverage epic takeaways», «awesome a-ha moments» og «world-class talking points».

Da universitetet ba folk rundt om i verden nominere ord til årets liste handlet nær 250 av ordene og frasene de fikk inn om koronapandemien, til sammen skal det ha tikket inn over 1450 nominasjoner.

På den endelige listen er sju av ti ord knyttet til pandemien, og på topp troner Covid-19.

«Mange av de som har nominert er helt klart misfornøyd med viruset og hvordan det har tatt over vokabularet. Uansett hvor nødvendige eller sosialt og medisinsk nyttige disse ordene er, kan ikke juryen annet enn å ønske at vi kunne forvise dem sammen med viruset», heter det i begrunnelsen.

Og som nevnte Hanley sier det i forbindelse med den endelige lista:

— In a small way, maybe this list will help «flatten the curve», which also was under consideration for banishment. We trust that your «new normal» — another contender among nominations — for next year won’t have to include that anymore.

I know, right?

Neste på lista er «social distancing», en nyttig frase juryen gjerne skulle ha sett ble ubrukelig.

Andre fraser knyttet til pandemien, som de vil ha forvist, er «we’re all in this together», ulike varianter av «in an abundance of caution», ulike varianter av «in these uncertain times», «pivot» og «unprecedented». Det siste ordet har forøvrig vært på lista en gang før, tilbake i 2002.

De har også tre ord/fraser som ikke er knyttet til pandemien, deriblant begrepet «Karen», hyppig brukt om hvite fordomsfulle kvinner. Juryen mener at «det som begynte som en antirasistisk kritikk av oppførselen til hvite kvinner overfor svarte er blitt en kvinnehatende samlebetegnelse».

Så følger ordet «sus», som forkortelse for «suspicious» i dataspillet Among Us. «Hvor mye innsats krever det egentlig å si hele ordet?» spør en av dem som har nominert det.

Lista avsluttes med frasen «I know, right?». Hvorfor må du spørre om du er rett når du vet det, spør juryen.

Powered by Labrador CMS