Språkrådet vil være med å mene noe om et nytt navn når Høgskolen i Oslo og Akershus skal bli universitet.

Tester ut flere universitetsnavn

Nova og EDOS er de to siste navneforslagene som Høgskolen i Oslo og Akershus skal teste ut som sitt nye universitetsnavn.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Listen over navn som ledelsen ved HiOA vil ha testet og vurdert er utvidet og består nå av i alt ni navn.

På listen er det to nye navn som ikke var med da den forrige «shortlisten» ble presentert. Det ene er to varianter av Nova: Nova - Norges velferds- og arbeidslivsuniversitet og Nova - Universitetet for næring, oppvekst, velferd og arbeidsliv, som begge blir Nova University Oslo på engelsk. Dessuten er EDOS - Universitetet i Oslo og Akershus/EDOS - University of Oslo and Akershus kommet med.

EDOS står for Educate Oslo, mens det formelle navnet da vil være Universitetet i Oslo og Akershus.

Ville ha flere navn

Forslagene Nova og EDOS er kommet med som en følge av at rektor Curt Rice ønsket å få med flere alternativer. Disse er utviklet av prosjektgruppen.

Det har vært flere saker der det har blitt oppmerksomhet om språklig uheldige navn, for eksempel gjaldt det Nord universitet.

Daniel Gusfre Ims

«Det er også prosjektgruppens vurderinger at listen bør ha noen navn som er i ytterpunkt av skalaen, fra det tradisjonelle til det mer uortodokse, og prosjektgruppen har derfor utviklet noen tilleggsforslag som har noen andre kvaliteter enn de navnene som er spilt inn på stedsnavn, profesjon og storbyregion», heter det i et notat fra prosjektgruppen.

«Ved å utforske hele spekteret av navnetyper, fra de tradisjonelle til de mer uortodokse, vil vi bedre forstå effekten av de ulike navnene på målgruppene og bedre kunne vurdere hvilke av de ulike navnene som fungere best», heter det videre.

Disse navnene testes

TNS Gallup har nå startet testing av disse navnene:

  • Aker universitet / Aker University
  • Norges profesjonsuniversitet / Norwegian University of Applied Sciences
  • Profesjonsuniversitetet i Oslo og Akershus / Oslo and Akershus University of Applied Sciences 
  • OsloMet – Oslo storbyuniversitet / OsloMet – Oslo Metropolitan University 
  • Storbyuniversitetet / Oslo Metropolitan University 
  • Storbyuniversitetet i Oslo / City University Oslo
  • Nova - Norges velferds- og arbeidslivsuniversitet/Nova University Oslo
  • Nova - Universitetet for næring, oppvekst, velferd og arbeidsliv/Nova University Oslo
  • EDOS - Universitetet i Oslo og Akershus/EDOS - University of Oslo and Akershus

I tillegg til testingen som TNS gjør, skal studenter ved HiOA spørres om hva de synes, og dessuten samarbeidspartnere ved HiOAs partneruniversiteter i utlandet, og utenlandske studenter som studerer ved HiOA.

Vil ha et ord med i laget

Da Språkrådet fikk nyss om at den store, statlige høgskolen HiOA leter etter nytt navn, tok rådet kontakt for å være med og gi innspill.

— Generelt ønsker vi å komme tidlig inn i slike navneprosesser. Det har vært flere saker der det har blitt oppmerksomhet om språklig uheldige navn, for eksempel gjaldt det Nord universitet, der vi ikke kjente til dette navnet før reaksjonene kom, sier seksjonssjef Daniel Gusfre Ims (bildet under) i Språkrådet.

(Foto: Språkrådet)

Navnevalget Nord universitet for den fusjonerte institusjonen som består av tidligere Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna, skapte en del reaksjoner ifjor høst.

«Burde ringt meg»

Både språkforsker Finn-Erik Vinje og tidligere leder i Språkrådet, Sylfest Lomheim, reagerte negativt på navnevalget «Nord universitet».

—  Dette var klønete greier og et rart navn. De burde ringt meg først for å få råd. «Nord universitet» er vrient. Det er sånn at man stusser når man ser det på trykk, sa Vinje.

—Sammenstillingen Nord universitet er ikke noe naturlig norsk navn, det er unorsk rett og slett. Jeg synes de burde gjort en bedre jobb, var Lomheims reaksjon. Han mente at «Universitetet i nord» eller «Universitet nord» hadde vært mer naturlig.

Les også: «Nord universitet » får kritikk

Enten sted eller innhold

Rådene fra Språkrådet er at når Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og andre institusjoner i universitets- og høgskolesektoren skal skifte navn, så bør de tenke på at det bør være et navn som sier noe om geografisk tilhørighet eller hva slags institusjon det er.

Daniel Gusfre Ims sier at Språkrådet ikke har gitt noe konkret råd til HiOA om navnevalg ennå.

— Vi kommer til å bli trukket inn igjen når det nærmer seg et endelig navnevalg, og vil da kommentere konkret forslagene det står om, sier han.

Mener spennet er vidt

Forumet  som har jobbet med navneprosessen består av representanter for ansatte ved de ulike enhetene på høgskolen. De har kommet med innspill om de ulike forslagene som har vært på bordet. På det meste har over 80 navneforslag vært med i vurderingen.

— Neste møte i forumet vil være 18. april, da vil vi presentere resultater fra testingen, opplyser Julie Backer.

Splittende navn

«Det ble lagt vekt på å legge frem navn som har vært spilt inn av mange, men også navn som representerer ulikheter. Dette for å få en forståelse for hvilke navn organisasjonen kan akseptere, og hvilke navn som vil være splittende eller oppleves som fremmede», står det i meldingen som er lagt ut på HiOAs hjemmeside.

«Tilbakemeldingene viser at det er ulike oppfatninger om navn i organisasjonen, og flere av navnene skaper sterkt engasjement. Innspillene har gitt prosjektgruppen viktig innsikt i hvilke navn som vil kunne aksepteres internt. Samtidig må vi være klar over at det er lite sannsynlig å finne et navn som alle tilsatte og studenter i utgangspunktet vil like», står det videre.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS