Rektor Curt Rice vil at Høgskolen i Oslo og Akershus skal bli universitet fortest mulig og få et navn som utlendinger forstår. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Hva skal universitetet hete?

Rektor Curt Rice setter alt inn på at Høgskolen i Oslo og Akershus skal bli universitet fortest mulig. Men hva skal barnet hete?

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolens nye rektor, Curt Rice, har satt fullt trøkk på universitetssatsingen og tar sikte på å sende inn søknad om å bli universitet til våren.

Et av argumentene hans er at det er ingen i utlandet som skjønner hva Oslo University College of Applied Sciences er for noe. Dette er dagens engelske navn på Høgskolen i Oslo og Akershus.

Navn til hinder

 «University college-begrepet er til hinder. Begrepet er ukjent i USA. Begrepet betyr noe helt annet i Storbritannia. Det er tungt å måtte forklare hva slags institusjon det er hver gang jeg sier navnet på engelsk. Selv noe så enkelt som et navn, som viser til et begrep som folk ikke forstår, hindrer oss i utvikling av blant annet passende internasjonale samarbeidsrelasjoner», sa Rice da han talte for de ansatte ved studiestart.

Les også: Vil levere søknad om å bli universitet allerede til våren

Et av spørsmålene blir da: Hva skal universitetet hete? På norsk og på engelsk. I Khronos kommentarfelt har forslagene allerede dukket opp. Oslo Metropolitan University, Stor-Oslo Universitet og Nansen-universitetet er kastet fram. Og rektor Curt Rice har sagt at han synes det første av disse høres bra ut, men han ser ikke helt for seg hva Oslo Metropolitan University ville bli på norsk.

For Metropolitan

Professor Nils Pharo ved Institutt for arkiv-, bibliotek, og informasjonsfag har drodlet litt med professor Ragnar Audunson ved samme institutt, og de har kommet fram til at Oslo Metropolitan University ville være et godt navn.

— Det er et navn som viser til at vi dekker et større område, og dessuten er Metropolitan et begrep som har en historie og lett blir forstått utenlands. Det finnes mange universiteter som har det i navnet sitt, sier Pharo.

Han tenker seg at den norske versjonen kunne være Stor-Oslo Universitet.

— Det lyder kanskje ikke like flott, så vi kanskje jobbe litt mer med å finne et godt norskklingende navn. Men det skal vi få til, sier Audunson.

Lars Egeland, som er direktør for Læringssenteret på HiOA, slår et slag for Nansen.

— Det er godt merkenavn som peker på humaniora, humanisme, naturvitenskap, gjerne med et undernavn som sier noe om geografi, foreslår han.

Her er noen muligheter:

  • Oslo Metropolitan University
  • Stor-Oslo Universitet
  • Nansen-universitetet
  • Norges profesjonsuniversitet
  • Oslo profesjonsuniversitet/Oslo University of Applied Sciences
  • Munch Universitet
  • Universitetet i Øst-Norge
  • Norges arbeidslivsuniversitet
  • Eller kanskje noe av det som ble til overs da Høgskolene i Buskerud/Vestfold/Telemark hadde navnekonkurranse før sommeren: Ibsen, Viken, Fjord, Tind, Skagerak, Oslofjord

Kanskje konkurranse

Khrono har spurt rektor Curt Rice hvordan arbeidet med å finne et navn på HiOA som universitet skal legges opp. Vil det bli arrangert en navnekonkurranse, slik Høgskolen i Buskerud og Vestfold/Høgskolen i Telemark har gjort, og som Universitetet i Nordland også gjennomfører?  Vil HiOA bruke eksternt kommunikasjonsbyrå for å finne et godt navn?  Hvilke hensyn er det man bør ta når man velger navn? Og er det viktig å finne et godt navn tidlig?

Rice overlater til fungerende kommuniksjonsdirektør Tore Hansen å svare.

Han sier kun følgende:

— Det er flott å se at det er engasjement knyttet til hva vi skal hete når vi blir universitet. Vi er nå i gang med å se på hvordan vi skal legge opp denne prosessen, og vil komme tilbake til det når vi har det klart. Da vil vi også kunne svare mer konkret på de spørsmålene du stiller, sier Hansen.

Sørøst vant

Høgskolene i Buskerud og Vestfold og i Telemark arrangerte en navnekonkurranse på forsommeren for å finne navn til den nye, fusjonerte høgskolen, som etter planen skal bli universitet så fort som råd er. Det resulterte i at det kom inn over 300 forslag. En navnekomité med representanter fra ansatte og studenter landet på 8  finalister: Viken, Tind, Skagerak, Ibsen, Fjord, Oslofjord, Høgskolen/Universitetet i Sørøst-Norge og Høgskolen/Universitetet i Øst-Norge. I siste runde ble to plukket ut: Ibsen og Høgskolen/Universitetet i Sørøst-Norge, og etter en totalvurdering innstilte de to rektorene på det siste alternativet, som også ble vedtatt i begge høgskolestyrene 4. juni. På engelsk skal dette bli University of South East Norway.

Kommunikasjonssjef Tania Marcelle Olsen ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold sier at alle navneforslagene kom fra høgskolenes egne folk, men kommunikasjonsbyrået Dinamo ble koblet inn helt i sluttfasen for å få et eksternt blikk på navnevalget.

Ibsen problematisk

Ifølge de to rektorenes innstilling, forkastet de Ibsen som navn fordi det ikke er tradisjon for å bruke et personnavn på en høyere utdanningsinstitusjon, og dessuten et navn som har liten tilknytning til akademia eller forskning. Dessuten mente rektorene at det var usikkert om Ibsen ville være et samlende navn

«Selv om Ibsen er norsk og et verdensnavn, har han en spesiell tilknytning til bare en del av den regionen hvor den nye institusjonen har forankring. Det er med andre ord knyttet usikkerhet til Ibsen som navnevalg», står det i innstillingen.

Derfor ble det Sørøst i stedet, som rektorene mente ville gi gode muligheter for profilering internt og eksternt, og som høgskolestyrene også ville ha.

Nytt navn i nord også

Universitetet i Nordland arrangerer også konkurranse om hva navnet skal bli når universitetet fusjonerer inn Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag.

Se forslagene til nytt navn i nord her

Det er kommet inn en flere hundre forslag, men det som går hyppigst igjen er Universitetet i Nord og Universitetet i Midt-Norge. Det siste forutsetter at det blir noe av fusjonen med Nord-Trøndelag.

(Rektor Curt Rice liker Oslo Metropolitan University som nytt navn på Høgskolen i Oslo og Akershus, men lurer på hva det kan bli på norsk)
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS