over militariserte universiteter

University of Maryland er på topp på listen over amerikanske universiteter som har tettest bånd til det militære, viser ny ranking.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(University of Maryland er på topp på listen som nyhetstjenesten Vice News har laget over de amerikanske universitetene med tettest bånd til det militære. Foto: Carmichaellibrary)

I begynnelsen av november publiserte nyhetstjenesten Vice News en ranking over de 100 mest «militariserte» universitetene i USA. Universitetene er rangert etter hvor tette bånd de har til de hemmelige tjenestene, nasjonale sikkerhetsmyndigheter og amerikansk våpenindustri.

Etter University of Maryland følger American Military University og University of Phoenix. 

Etter 9/11

Prinsipielt er vi ikke i mot å ta i mot gaver fra industrien, men det må være penger uten bindinger og det må være full åpenhet om hvem man mottar penger fra.

Petter Aaslestad

Nyhetstjenesten, Vice News, som ble lansert i 2013 og nå har kontorer i mer enn 38 land beskriver at de konsentrerer seg om «de underrapporterte historiene» og internasjonale nyheter. 

I rankingen de har gjennomført om militarisering av universitetene i USA, har de basert seg på et datasett over minst 90.000 personer som har arbeidet i og rundt de amerikanske hemmelige tjenestene etter terroraksjonene 9. september 2001. Disse utgjør seks prosent av de tilsammen 1,4 millioner menneskene som har topp sikkerhetsklarering i USA, og består av militært personell, ansatte i rettsapparatet, departementer, samt private underleverandører på føderalt, delstats- og lokalt nivå.

Universitetene er analysert og sjekket opp mot dette datasettet.

Flere av universitetene er nettbaserte, og utdanner hovedsaklig folk som er ansatt i etterretningstjenesten, militæret, og innen rettsapparatet og sikkerhetsdepartementet (Homeland Security), samt deres private leverandører. Noen av disse universitetene eksisterte ikke før 9/11.

Ifølge Vice News er to av dem, American Military University og University of Phoenix, kommet så høyt på listen nettopp fordi de utdanner mange kandidater som jobber for sikkerhetstjenesten.

Mange i Washington DC

Mange av universitetene på listen ligger i eller nær hovedstaden Washington DC, noe som reflekterer konsentrasjonen av den amerikanske sikkerhetsinnsatsen i dette området. Flere av de mest anerkjente amerikanske universitetene innen internasjonale forhold befinner seg i Washington DC og kommer høyt på listen.

Det gjelder University of Maryland, som ligger klart på topp, men også Georgetown University (nummer 10 på listen), George Washington University (nummer 4) og American University (nummer 20). Alle disse er av flere instanser rangert blant de 10 beste innen internasjonale studier i USA.

En annen kategori universiteter er de som har tette bånd til amerikansk militær industri, det gjelder for eksempel Johns Hopkins University (nummer 7), Penn State (nummer 15), Georgia Tech (nummer 26) og  Massachusetts Institute of Technology (nummer 47).

Dataforskning

Det dreier seg ikke bare om forskning på våpensystemer, som gjerne foregår i sikkerhetsklarerte laboratorier, men også forskning på etterretningsteknologi, nettsikkerhet og analyse av big data.

Norge vil få sitt første professorat i Big Data Cybernetics etter at våpenselskapet Kongsberg Gruppen sponser NTNU med nærmer 10 millioner kroner over fem år. 

I alt anslår Vice News at føderale myndigheter i USA bevilger rundt tre milliarder dollar til forskning og utvikling innen nasjonal sikkerhet, og to tredjedeler av dette går til universitetene som er i denne kategorien.

Les også:

Ikke mot gaver

Leder av Forskerforbundet, Petter Aaslestad (bildet under), sier at han ikke har satt seg godt nok inn i den amerikanske rangeringen til å vite om det er noen idé å gjøre noe tilsvarende for å kartlegge norske universiteter og høgskolers forhold til forsvarsindustrien.

Prorektor for nyskaping ved NTNU, Johan Hustad, har heller ikke hørt om denne rangeringen.

— Er «militarisering» noe som diskuteres på NTNU eller eventuelt burde vies større oppmerksomhet her hjemme også?

— Dette kjenner jeg ikke til, så det vet jeg ikke, men etisk refleksjon er alltid viktig, sier Hustad.

Forskerforbundets leder, Petter Aaslestad, sier at det likevel er interessant å se av Khronos sak at det ikke finnes noen oversikt over hvem man mottar gaver fra, og at det forskjellige holdninger til dette i akademia.

(Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

— Prinsipielt er vi ikke i mot å ta i mot gaver fra industrien, men det må være penger uten bindinger og det må være full åpenhet om hvem man mottar penger fra, sier Aaslestad.

Aaslestad viser også til at Forskerforbundet støttet gjeninnføringen av gaveforsterkningsordningen i 2014. Ordningen innebærer at private gaver på minst tre millioner kroner gitt til langsiktig, grunnleggende forskning, kan utløse et tillegg fra staten på 25 prosent av gavebeløpet.

Ny disiplin

I alt er det nå mer enn 250 universiteter i USA som tilbyr grader innen «homeland security», som er en ny disiplin som kombinerer ledelse i nødsituasjoner, fysisk sikkerhet og informasjonssikkerhet. Det blir også stadig flere emner innen sikkerhet og etterretning innen tradisjonelle utdanningen som kriminologi og jus.

Institusjonene som er blant de 100 på oversikten til Vice, er der av mange forskjellige grunner. For eksempel er Villanova University (nummer 22) der fordi den har en business-utdanning som utdanner mange som går til jobber for USAs såkalte «black budget», som er det hemmelige budsjettet som går til sikkerhetsformål. Ifølge Vice News er det kun mulig å finne ut dette ved å studere cv´ene til studenter som har gått der. Et annet universitet, West Virginia University (nummer 72) er den viktigste partneren for FBI og militæret innen studier i biometri.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS