Rektor på Høgskolen i Sørøst-Norge, Petter Aasen, på campus Bakkenteigen. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Måtte forklare seg om flercampus

Høgskolen i Sørøst-Norge har åtte campuser. Rektor Petter Aasen må forklare hvordan dette fungerer, før NOKUT vil si ja til universitetssøknaden.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Innen 10. januar måtte Høgskolen i Sørøst-Norge levere NOKUT mer informasjon og flere detaljer om hvordan organisasjonsmodellen med åtte campuser fungerer.

Det er NOKUTs sakkyndige komité, under ledelse av professor Jens Oddershede ved Syddansk universitet, som har bedt om mer informasjon om flercampusmodellen.

HSN har åtte campuser i tre fylker, Vestfold, Buskerud og Telemark. Campusene ligger i Drammen, Bakkenteigen i Vestfold, Kongsberg, Ringerike, Bø, Notodden, Porsgrunn og Rauland.

Vurderer ny dokumentasjon

HSN har en mye mer komplisert organisasjon enn HiOA har, og jeg har forståelse for at komitéen ønsker mer innsikt - selv om jeg trodde vi hadde skrevet mye om organiser-ingen i søknaden.

Petter Aasen

Seksjonssjef for akkreditering NOKUT, Helén Sophie Haugen, sier til Khrono at dokumentasjonen som HSN sendte inn med frist 10. januar skal legges til grunn for videre arbeid med søknaden.

— I starten av februar skal komiteen ha et arbeidsmøte i NOKUTs lokaler, hvor den innsendte dokumentasjonen vurderes opp mot kravene for å bli universitet. Det kan være aktuelt for komiteen å invitere HSN til et dialogmøte i etterkant av at den nye dokumentasjonen har blitt vurdert. Videre prosess for avslutning av komiteens vurdering av søknaden blir avklart i etterkant av møtet, sier Haugen.

Opp til Kongen

Den sakkyndige komitéen vurderer HSNs universitetssøknad, før NOKUTs styre bestemmer om høgskolen kan godkjennes som universitet. Deretter er det opp til Kongen i statsråd å vedta endring fra høgskole til universitet.

Høgskolen i Sørøst-Norge og Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) sendte inn sine universitetsøknader med noen dagers mellomrom i februar/mars 2017, men mens Kongen i statsråd 12. januar 2018 bestemte at HiOA nå er universitet, må HSN vente.

Unntatt offentlighet

Khrono har spurt om innsyn i tilleggsinformasjonen som HSN har sendt, men rektor Petter Aasen svarer at arbeidsdokumentet og tilbakemeldingen er unntatt offentlighet.

3. november fikk HSN tilsendt et rapportutkast og et notat fra sakkyndig komité, som de ble bedt om å kommentere og svare på.

— Når vi får endelig rapport fra komiteen tilsendt via NOKUT, er det et offentlig dokument. Det vil også vårt tilsvar til endelig rapport være. Endelig rapport og vårt tilsvar legges fram for behandling i NOKUTs styre, sier Aasen i en epost til Khrono.

NOKUTs styre har sitt neste møte 8. februar, og neste etter det er 8. mars, som er satt opp som reservedato.

Ble overrasket

I november sa Aasen til Khrono at han trodde de hadde skrevet nok om organisasjonsmodellen i søknaden.

— HSN har en mye mer komplisert organisasjon enn HiOA har, og jeg har forståelse for at komitéen ønsker mer innsikt - selv om jeg trodde vi hadde skrevet mye om organiseringen i søknaden, sa han.

I en nyhetssak på HSNs nettsider sier Aasen at han er overrasket over at komitéen ville ha så omfattende informasjon om flercampusmodellen.

— For meg var det overraskende at vår flercampusmodell tematiseres i det omfang som framkommer i dokumentet, men vi gir gjerne utfyllende informasjon slik at komiteen får et best mulig beslutningsgrunnlag og eventuelle misforståelser kan ryddes av veien, før komiteen konkluderer og avgir sin endelige rapport, sier han på HSNs nettside.

​Tålmodig Aasen

Han vil ikke spå om når Høgskolen i Sørøst-Norge blir til Universitetet i Sørøst-Norge.

— Jeg har vært rektor i 10 år, på tre forskjellige institusjoner. Ambisjonen min har vært å bidra til å løfte kvaliteten innen forsknings- og utdanningsområdene til mine institusjoner, og da må man være litt tålmodig, sa han til Khrono før jul, og fortsatte:

— Jeg forventer en avklaring i løpet av ettervinteren eller våren.

Fakta

HSN søker om å bli universitet

2. mars 2017: Høgskolen i Sørøst-Norge sender universitetssøknad til NOKUT.

24.-25. august 2017: NOKUTs sakkyndige komité er på besøk på HSN

3. november 2017: HSN blir bedt om å gi mer utfyllende informasjon bl.a. om sin flercampusmodell

10. januar 2018: Frist for å sende mer informasjon til NOKUT

Tidlig februar 2018: NOKUTs sakkyndige komité vurderer søknaden på nytt. Deretter evt et dialogmøte med HSN.

NOKUTs styre avgjør søknaden om akkreditering.

Styret har møte 8. februar og 8. mars (reservedato).

NOKUTs komité

Dette er NOKUTs sakkyndige komité, som vurderer HSNs søknad:

  • Professor Jens Oddershede, Syddansk Universitet (leder)
  • Professor Ingrid Pramling Samuelsson, Gøteborgs universitet
  • Professor Aud Obstfelder, NTNU
  • Anne Cathrine Berger, samfunnspolitisk direktør i NITO (Norges ingeniør- og teknologorganisasjon)
  • Masterstudent Madeleine Sjøbrend, NMBU
Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS