Hele styret for NMBU samlet i møterommet på Adamstuen. Møtet blir streamet til de ansatte.

Det blir ansatt rektor på NMBU

Styret på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har i dag med stemmetallet 6 mot 5 bestemt at NMBU skal ha ansatt rektor. Samtlige eksterne representanter sikret flertallet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en utrolig intens og tett runde i styret på NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet) da de i dag skulle bestemme seg for om de skulle ha valgt eller ansatt rektor i neste periode.

God, men tett debatt i styret

Etter debattrunden hadde 5 sagt at de ville støtte å ha ansatt rektor på NMBU. 4 av disse 5 er eksterne styremedlemmer. Forslaget fra rektor om å gå for valgt rektor ble støttet av begge studentrepresentantene og tre ansatterepresentanter.

Camilla Kielland som er styremedlem for midlertidig vitenskapelige tilsatte i undervisning og forskerstillinger, var den eneste styrerepresentanten som ikke ga til kjenne hva hun ville støtte i sitt første innlegg. Og det viste seg at da runden var ferdig var det fem som sa ja til valgt rektor og fem for ansatte rektor, og dermed at Kielland ville avgjøre.

De eksterne mot studenter og ansatte

Tungen på vektskålen ble likevel de eksterne styrerepresentantene. Samtlige fire mener at det beste for NMBU i den perioden man nå går inn i er å få ansatt rektor. 

5 for valgt rektor: Morten Sørlie (faglig repr), Ruth Haug (faglig repr), Jørgen Skeide, (student), Siri Bakøy, (student) Trond Langseth (teknisk og administrativt ansatte).

6 for ansatt rektor: Jens Oddershede (ekstern), Marianne Harg (ekstern), Siri Hatlen (ekstern, styreleder), Alf Bjørseth, (ekstern), Øystein Evensen (faglig representant) og Camilla Kielland (midlertidig vitenskapelige tilsatte i undervisning og forskerstillinger).

I avstemingen kom det også til syne ulike holdninger blant ansatte på tidligere UMB i Ås, kontra Veterinærhøgskolen i Oslo. Begge de to faglige som stemte for ansatt rektor har sin bakgrunn fra nettopp Veterinærhøgskolen. 

Kjente argumenter

Styreleder Siri Hatlen startet debatten med å henvise til at styret allerede har hatt en foreløpig drøfting for to måneder siden.

— Vi lyttet og lærte av hverandres refleksjoner. I dag skal vi beslutte oss, og det er i tråd med timeplanen. Ny lov er vedtatt, og styret kan fatte sitt vedtak med ordinært flertall. Etter min mening er det bra at det er styrets flertall som lander beslutningen, sa Hatlen.

Argumentene for valgt rektor handler i stor rekke om universitets samfunnsrolle og forskningens frie rolle, og om legitimitet blant de ansatte. Tidligere i våres ble det samlet inn nesten 1000 underskrifter for nettopp valgt rektor.

For ansatt rektor handlet det i stor grad om at med de store tunge oppgavene NMBU står overfor, vil det være best med ansatt rektor og enhetlig ledelse. Mange refererte også til en rapport tidligere BI-rektor Tom Colbjørnsen har laget for NMBU.

— Trist dag

— Dette er en trist dag for NMBU og er et resultat som ikke er ønsket av flertallet blant studenter og ansatte, sier Lena Marie Kjøbli, leder i Forskerforbundet i Ås.

— 987 ansatte skrev under på et opprop for valgt rektor da denne saken var oppe tidligere i vår. Tilsatt rektor bryter med en lang tradisjon med valgt rektor på både Universitetet for miljø- og biovitenskap og Norges veterinærhøgskole, fortsetter Kjøbli.

Kjøbli trekker fram at etter fagforeningens syn ble dette valget egentlig allerede avgjort i 2012 da fagforeningene ble med på en overgangsordning med «valgt-så-tilsatt» rektor som bare skulle være midlertidig. Et valg som innebar at NMBU fikk ekstern styreleder.

— Vi tror resultatet hadde blitt et annet om saken hadde blitt lagt frem av en valgt rektor som også er styrets leder, sier Kjøbli og legger til:

— Som fagforening er vi bekymret for at dette resultatet vil kunne reversere noe av det gode arbeidet som er gjort for å sy sammen miljøene på Ås og Adamstuen.

Flere vurderer rektormodell

Mange av universitetene er nå inne i en prosess der de vurderer sin rektormodell. I forrige uke bestemte Universitet i Stavanger seg for å gå over til ansatt rektor, også etter en tett debatt.

Uka før bestemte Universitet i Bergen seg for å beholde sin modell med valgt rektor, og sittende rektor Dag Rune Olsen signaliserte at han vil stille til gjenvalg.

Tirsdag 21. juni er det Universitet i Oslo som skal bestemme seg for om de skal ha valgt eller ansatt rektor i neste periode.

Viktige saker

Styret ved NMBU har torsdag 16. juni vårens viktigste styremøte. Møtet blir streamet til de de ansatte.

På dagsorden står to omstridte og høyt debatterte saker. Hvilken rektormodell skal NMBU ha i framtiden, valgt eller ansatt, og hvordan skal den nye faglige organiseringen av universitet bli.

På det siste punktet handler det om hvor få faglige enheter, dagens 13 institutter skal smelte ned til.

Khrono følger møtet videre og kommer tilbake til saken om organisering på NMBUTrosser eget styre på NMBU

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS