Vurderer om nakenmodell er uskikket som vernepleier

Er en student uskikket til å bli vernepleier hvis hun selger toppløsbilder av seg selv? Høgskolen i Østfold skal vurdere saken.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Østfold har gått til skikkethetssak mot den 26 år gamle vernepleierstudenten, Lene Antonsen. Antonsen har blant annet vært med i TV3s realityserie Paradise Hotel og hun har også deltatt i «Blondinekampen». Hun driver også en sms-tjeneste der man kan få tilsendt toppløsbilder av henne mot betaling. 

Flere medier, blant annet nrk.no og tv2.no  har omtalt saken etter at Antonsen nå kan komme til å bli utestengt fra studiene sine hvis skikkethetsnemnda ved Høgskolen i Østfold finner henne uskikket. Saken skal opp til vurdering i mai. 

Selger bilder på snapchat

— Jeg har en Snapchat-profil med rundt 20.000 følgere. Der selger jeg bilder gjennom en SMS-tjeneste. Jeg stiller også opp i blader og nettsteder toppløs. Det mener de er grusomt, sier Lene Antonsen (bildet under) til NRK.

Det er mye som er farlig, men jeg har aldri vært borti at pupper er farlig.

Torjus Torjussen

(Foto: TV3)

— Jeg opplever det som helt tragisk, og jeg har fått nervesammenbrudd fordi de går etter meg, sier studenten til tv2.no.

Vernepleierstudenten har også lagt ut et lengre innlegg om saken på sin åpne facebookprofil for noen dager siden:

«Når man lever et liv som det jeg gjør, med å gå mine egne veier utenom det typisk `A-4` - livet , så har jeg fått min dose pga det. Jeg respekterer at ikke enkelte liker at jeg poserer lettkledd, og deltar i ulike TV- serier. Men så har det seg altså sånn at du kan BYTTE kanal på TV‘n , la hver å kjøpe blader jeg står lettkledd i , og du kan fint la være å følge min snapchat», skriver hun blant annet.  

Ifølge student Antonsen på facebook skal saken ha versert siden i november i fjor, og at det er to medstudenter som har sendt inn bekymringsmelding til høgskolen.

Vurderer bekymringsmeldinger

Høgskolen i Østfold ønsker ikke å kommentere den konkrete saken, men informasjonssjef Tore Petter Engen understreker overfor tv2 og nrk at skikkethetssaker styres etter «forskrift om skikkethetsvurdering i høyere utdanning», noe som er likt for alle universiteter og høgskoler.

— På generelt grunnlag kan jeg si at det er opp til hver enkelt student hva de gjør på fritiden. Men dersom det kommer inn tvilsmeldinger, så er vi pålagt å følge normal prosedyre og saksbehandle slik det står i den nasjonale forskriften, sier Engen, til NRK.

Advokaten: Pupper er ikke farlig

Torjus Torjusen er studentens advokat. Han mener ifølge tv2.no at det er åpenbart at det ikke er lov å kaste ut en student på dette grunnlaget.

— Det er et grunnvilkår at hvis noen skal regnes som uskikket må de være en fare for liv eller psykisk eller fysisk helse for pasientene. Det er mye som er farlig, men jeg har aldri vært borti at pupper er farlig, sier Torjusen.

Advokaten sier det må skilles mellom privatlivet og rollen som student, og at det er i praksis man virkelig får se om studenter er skikket. Han sier Antonsen har jobbet i omsorgsfeltet tidligere og fått gode tilbakemeldinger, og til nrk.no sier han at han mener det er en ekstrem reaksjon å utestenge studenten på dette grunnlaget. 

«Skyter spurv med kanoner»

— Det er å skyte spurv med kanoner, sier Torjus Torjusen, som legger til at han ut fra den omfattende saksdokumentasjonen knapt forstår  hvordan høgskolen vurderer saken juridisk, men oppfatter at de vil at nemnda skal tegne opp grensen for hva ved privatlivet til en vernepleier som påvirker yrkesutøvelsen.

På spørsmål om hvor han mener grensa burde gå for å bli erklært uskikket, svarer han nrk.no slik:

— Når man er til fare for pasientenes liv eller helse. Og hvis det hadde vært prostitusjon, så er det ulovlig. Men det er ikke ulovlig å selge slike bilder.

Uskikket NTNU-student tapte i retten

En psykologistudent ved NTNU har kjørt rettssak mot universitetet fordi de mente han var uskikket til å bli psykolog.

Studenten fikk medhold i tingretten, men tapte i lagmannsretten, og blir dermed utestengt fra studiet i tre år. 

Prorektor Berit Kjeldstad ved NTNU, mente at saken var prinsipielt viktig. 

Les også: 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS