Midtøsten

USN-ansatte i sorg etter bombing i Gaza. — Så drøyt, så drøyt

En sentral medarbeider i Universitetet i Sørøst-Norges samarbeidsprosjekt i Gaza ble drept i et bombeangrep mandag. — Dypt tragisk, sier rektor Petter Aasen.

Tre personer i vinternorge, med lue og jakke, snø og trær bak.
Den drepte professoren dr. Ibrahim Al Astal (i midten) besøkte Norge og Universitetet i Sørøst-Norge i mars i år. Førsteamanuensis Sesilie Smørholm (USN) til venstre, Sami Adwan ved Universitetet i Hebron til høyre.
Publisert Oppdatert

Ifølge kolleger og samarbeidspartnere ble dr. Ibrahim Al Astal, hans kone og to døtre drept under et israelsk bombeangrep mot byen Khan Younis mandag morgen.

Fakta

Norpart Palestina

  • Norpart Palestina-prosjektet («Developing Pedagogy for Early Childhood Education in Palestine and Norway») er finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir)  og er et samarbeid mellom partnerne Universitetet i Sørøst-Norge (USN), Hebron University og Islamic University of Gaza.
  • Det overordnede målet er å utvikle pedagogikk gjennom å etablere utdanningsprogrammer, kapasitetsbygging, mobilitet og felles forskning på feltet barnehage og skole i Palestina og i Norge.
  • Norpart (Partnerskapsprogram for globalt akademisk samarbeid) støtter langsiktig akademisk samarbeid og gjensidig studentutveksling mellom høyere utdanningsinstitusjoner i Norge og utvalgte partnerland i det globale sør.
  • Kilde: usn.no / HK-dir

Professoren var dekan for lærerutdanningen ved Det islamske universitetet i Gaza (IUG) som i en årrekke har samarbeidet med Universitetet i Sørøst-Norge (USN) i et Norpart-prosjekt (se faktaboks). 

Professor Ibrahim Al Astal ble 63 år gammel. 

Han hadde sammen med sine nærmeste søkt ly i det de trodde var et «safe house» hjemme hos broren hans i byen Khan Younis, sør på Gazastripen

En fire etasjer høy bygning ble ifølge nyhetsbyråene AP og NTB brukt som tilfluktssted av om lag 100 mennesker som hadde flyktet fra områder nord på Gazastripen, men ble likevel utsatt for bombing av israelske styrker. 

Også professorens svigerinne og en nevø skal ha blitt drept i angrepet. Det er ikke bekreftet hva som skjedde med professorens bror under og etter angrepet. Navnene på de drepte ble offentliggjort av fagforeningen ved Det islamske universitetet mandag, forteller dr. Sami Adwan ved Universitetet i Hebron til Khrono. Han er også deltaker i Norpart-prosjektet. 

Adwan har kjent og jobbet sammen med Ibrahim Al Astal de siste fem årene. De to har besøkt Norge og Universitetet i Sørøst-Norge flere ganger, senest i mars i år, forteller han. 

«Et ærlig menneske»

— Professor Ibrahim var et ærlig menneske, lett å ha med å gjøre og en profesjonell kollega. Jeg likte veldig godt å jobbe sammen med ham. Selvfølgelig kommer jeg til å savne han veldig, og jeg er sikker på at mange av hans studenter og kolleger er veldig lei seg for at han er drept, formidler Adwan til Khrono via Messenger. 

Ifølge stipendiat Mona Nicolaysen ved USN som også deltar i Norpart-prosjektet, har flere kilder ved universitetet i Gaza bekreftet hendelsen, blant andre professorene Sanaa Abu Dagga og Mohamed Migdad. 

Khrono har så langt ikke lyktes å få kontakt med noen i ledelsen ved universitetet.P Det ble rammet av bomber 9. oktober, dagen etter at det ble stengt av sikkerhetshensyn og to dager etter at Hamas gikk til angrep på Israel. 

Krigen har de siste ukene kostet tusenvis av menneskeliv.

«En lun og klok mann»

Mona Nicolaysen beskriver på Facebook den avdøde professoren som en lun og klok mann: 

«Det ligger stor sorg i å miste gode folk slik, og samtidig miste trua litt på at vi på noen som helst måte kommer videre i det store humane prosjektet der vi ønsker hverandre vel, på tvers av landegrenser, religiøs overbevisning, politiske syn. Å være vitne til at geopolitisk spill og hevn får lov til å utrydde folk er så drøyt, så drøyt», skriver hun videre i innlegget som avsluttes slik:

«Jeg skulle ønske jeg kunne kondolere familien hans, men det er dessverre umulig. Hvil i fred, gode mann».

— Beklagelig og forkastelig

Det er dypt tragisk, ytterst beklagelig og forkastelig at dette skjer, sier rektor Petter Aasen om hele situasjonen i Gaza.

Rektor Petter Aasen ved USN beskriver hele situasjonen som tragisk.

— Tidligere har vi fått beskjed om at universitetet vi samarbeider med på Gaza er blitt bombet, og nå kom altså beskjeden om at en sentral kollega i det akademiske samarbeidet er blitt drept sammen med familien sin. Det er dypt tragisk, ytterst beklagelig og forkastelig at dette skjer, sier han, og legger til at USN tidligere også har fordømt terrorangrepene til Hamas.

— Vi har fordømt angrepet fra Hamas, og også de uforholdsmessige represaliene fra Israel som rammer sivilbefolkningen, barn, sykehus og skoler, og nå også akademiske institusjoner.

USN samarbeider med universiteter både i Israel og Palestina, og rektor Aasen forteller at han får tilbakemeldinger fra kolleger og samarbeidspartnere på begge sider i konflikten.

— Som utdanningsinstitusjon er vår oppfordring til alle er at de retter seg etter FNs Safe Schools-erklæring og retningslinjer for å beskytte skoler og universiteter, sier han.

Fire på utveksling

Aasen opplyser at USN har fire palestinske studenter på utveksling i Norge som et ledd i samarbeidet i Gaza.

Gruppebilde med 16 personer foran en hvit bygning, det er vinter og snø, Eggedal Hotell mars 2023
Deltakere i Norpart samlet på Eggedal hotell mars 2023. Dr Sami Adwan ytter t.h.

— Våre medarbeidere følger opp disse på best mulig måte med støtte fra beredskapsorganisasjonen vår, sier han.

Også på USNs campuser er begge sider representert, og det som skjer i Midtøsten skaper stort engasjement.

— Vi er nå særlig opptatt av to ting: Vi må støtte våre samarbeidspartnere som nå er rammet i Palestina, og opprettholde samarbeidet så langt som mulig. Et av tiltakene er å styrke kompetansen hos barnehagelærere i arbeidet med traumatiserte barn. 

— Vi må også ivareta ytringsfriheten og gi rom for meningsbrytninger på våre campuser. Vi må derfor ha en god dialog med studentdemokratiet og arbeidstakerorganisasjonene ved universitetet, og gjennom samarbeid sikre at våre ansatte og studenter kan ytre seg i trygge omgivelser på campus også i en tid med stort engasjement og høy temperatur, sier Petter Aasen.

Endring 25.10.2023 kl 12.33: Det er lagt inn en presisering om at det ikke er bekreftet hva som skjedde med med broren hans under bombeangrepet der professor  dr. Ibrahim Al Astal og flere av hans familiemedlemmer ble drept. 

Powered by Labrador CMS