Universitetet i Sørøst-Norge feirer seg selv og sin nye status på Oslofjorden Convention Center i Melsomvik, midt mellom Tønsberg og Sandefjord. Foto: Nils Martin Silvola

Over 1000 påmeldte til omstridt universitetsmarkering i Sørøst

Ny status-fest. Rundt halvparten av de inviterte - 1050 personer - har takket ja til å komme på den omstridte markeringen av universitetsstatus i Sørøst fredag. Ledelsen tillater ikke alternative markeringer.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med bilde fra åpningen av festen fredag 8. juni, samt med kommentar fra tillitsvalgt og styremedlem Øyvind Reidar Bakke).

Landets ferskeste universitet, Universitetet i Sørøst-Norge, benytter anledningen til å markere sin nyervervede status som universitet, samt arrangere sommerfest for sine 1600 ansatte fra åtte ulike campus i morgen fredag.

Det er da litt over en måned siden statsråd Iselin Nybø kunne meddele om statusendringen til Høgskolen i Sørøst-Norge og at Norge hadde fått sitt tiende universitet.

Kong Harald, Mette Marit og...?

Universitetet i Sørøst-Norge er ikke alene om å slå på stortromma når nye universiteter åpnes. I 2005 åpnet Kong Harald og daværende statsråd Kristin Clemet Universitetet i Stavanger i en storstilt bymarkering.

Vi har avlyst alle campusvise sommer-avslutninger ved USN dette semesteret og konsentrerer oss om denne ene markeringen.

Ingvild Gjone Sildnes

To år senere sto kronprinsesse Mette Marit for åpningen av Universitetet i Agder foran 2000 gjester i Gimlehallen.

Men da OsloMet og Nord universitet var en realitet, skjedde det i en adskillig mer mer nedtonet form.

Hvem som skal foreta den formelle åpningen av Universitetet i Sørøst-Norge fredag 8.juni er foreløpig hemmelig, og også selve programmet de to timene markeringen varer, skal være en overraskelse for gjestene, får Khrono opplyst.

2200 inviterte

Tilsammen er 2200 personer, samtlige 1600 ansatte og 600 øvrige gjester, invitert til markeringen. Ifølge kommunikasjonsavdelingen på universitetet har cirka 1050 av de inviterte takket ja til å delta på universitetsmarkeringen og lunsjarrangement. Rundt 800 av disse er egne ansatte.

De øvrige gjestene reiser hjem fredag ettermiddag, men 800 ansatte blir igjen for å holde sommeravslutning med middag, dans og overnatting.

Khrono har tidligere omtalt at ansatte protesterte mot at feiringen av den nye universitetsstatusen skulle foregå som en sommerfest for alle de 1600 ansatte med overnatting på Oslofjord Convention Centre (OCC) i Vestfold. Senteret er eid av Oslofjord Holding, som igjen eies av Brunstadstiftelsen, bedre kjent som den kristne bevegelsen Smiths venner.

Enkelte oppfordret til boikott av arrangementet hos de omstridte vertene i Brunstadstiftelsen, og oppfordret USN-ansatte til «heller å bringe med seg en flaske med noe godt å drikke til egen campus og møte kolleger der for en time eller to i ettermiddags-solen». Tillitsvalgt i NTL og styremedlem ved universitetet, Øyvind Reidar Bakke, anbefalte sørøstledelsen å finne et annet sted å feire.

Ingen alternative markeringer er tillatt

Rektor Petter Aasen erkjente at valg av sted var en legitim debatt, men valgte likevel, etter å ha drøftet saken med fagforeningene, å holde arrangementet på det gigantiske kurssenteret som er under oppbygging i Vestfold, og mente at det ikke fantes alternative totalleverandører som kunne huse et så stort arrangement.

«Samtidig har jeg selvsagt respekt for at enkelte medarbeidere kan vurdere situasjonen annerledes og velge ikke å delta på arrangementet», skrev rektor Petter Aasen i en redegjørelse etter møtet.

Rektor Petter Aasen ved Universitetet i Sørøst-Norge sier nei til alternative sommeravslutninger dette semesteret. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Men det finnes ingen alternativer for de ansatte ved USN som velger å ikke delta på Oslofjord Convention Centre fredag.

Universitetsledelsen har i en epost til alle ansatte gjort det klart at det ikke er anledning med campusvise eller alternative markeringer eller sommeravslutninger.

— Vi har avlyst alle campusvise sommeravslutninger ved USN dette semesteret og konsentrerer oss om denne ene markeringen. Siden ansatte fra åtte campuser er samlet på OCC gjennomfører vi derfor en felles sommermarkering samme sted for alle ansatte i etterkant av markeringen, skriver seksjonssjef for media og fomidling ved USN, Ingvild Gjone Sildnes, i en epost til Khrono.

Tapas og lek på stranda

Den offisielle universitetsmarkeringen starter med tapas-lunsj kl 12.00 fredag. Her vil det i tillegg til ansatte være 224 eksterne gjester, blant annet politikere, ordførere, fylkesmenn, studenter fra studentdemokratiet i Sørøst-Norge, en rekke av universitetets samarbeidspartnere i arbeids- og næringsliv, samt pensjonister ved USN, opplyser Gjone Sildnes.

Hva som faktisk skal foregå under selve markering i den store plenumssalen mellom kl 13 og 15 er fortsatt hemmelig. Men det blir både taler og kulturelle innslag.

Etter at den offisielle markeringen er over, er de ansatte invitert til lek på stranda i en uformell «USN Open», før de møtes til treretters middag med tre enheter drikke og dans. Busser skal frakte folk hjem lørdag formiddag etter overnatting i hytter og leiligheter på det gigantiske konferansesenteret, som har kapasitet til 6000 konferansedeltakere og over 700 leiligheter og sengeplasser til 3000 mennesker.

Ukjent pris

Khrono ba for første gang i mars om å få vite hva hele arrangementet hos OCC koster, men har ennå ikke fått svar. Ifølge Gjone Sildnes er selve universitetsmarkeringen (fra kl 12.00-15.00 fredag) budsjettert til én million kroner.

— Kostnader til sommeravslutningen inngår ikke i budsjettet til markeringen, skriver hun i en epost.

I mars fortalte rektor Aasen til Khrono at det årlige strategiseminaret for alle faglige og administrative ledere skulle holdes i i forkant, av universitetsmarkeringen og sommerarrangementet for alle ansatte i etterkant.

Khrono har ikke lykkes i å få noen kommentar til verken arrangementet, antall påmeldte eller manglende alternativer til markeringen fra universitetsledelsen.

NTL-tillitsvalgt og styremedlem Øyvind Reidar Bakke er sykemeldt for tiden og skal ikke delta på arrangementet.

— 800 ansatte er godt oppmøte midt i eksamenstiden, skriver han i en sms til Khrono.

Boller på OsloMet - enkel servering i Nord

Kong Harald og daværende statsråd Kristin Clemet åpnet Universitetet i Stavanger i 2005. Men UiS brukte ikke mye penger på arrangementene, de ble i all hovedsak sponset av næringslivet og kommunen, opplyser kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved UiS.

— Det hele var en storstilt bymarkering denne dagen. Selve markeringe var i Tjodhallen på universitetet, så spanderte kommunen lunsj og vi avsluttet med stort show og fest for alle ansatte med partnere på kvelden, forteller Selnes.

Da Nord universitet med sine ni studiesteder ble en realitet i januar 2016 var det en markering på den tidligere Høgskolen i Nord-Trøndelag (HiNT) i Levanger.

— Der holdt rektor Bjørn Olsen tale som ble streamet til resten av universitetet, og det var enkel servering, forteller kommunikasjonssjef Lotte Grepp Knutsen.

I januar i år kom statsråd Torbjørn Røe Isaksen på besøk etter statsråd fredag til daværende Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og fortalte om at universitetsstatusen var en realitet. Den påfølgende mandagen spanderte rektor Curt Rice boller og kakao på campus i Pilestredet og på Kjeller.

Her feirer OsloMet og styreleder Trine Syvertsen (med briller) universitetesstatus med kakao og croissanter en mandag morgen i januar 2018. Foto: Sonja Balci, OsloMet

— Er det naturlig beskjedenhet hos amerikaneren rektor Rice som skyldes at fest og markering av OsloMet — storbyuniversitetet kun ble til kakao og croissanter til frokost for studenter og ansatte en mandag i januar?

— Vi fikk tildelt universitetsstaus rett før regjeringsskiftet, og det kom rett og slett litt brått på. Men vi planlegger å gjøre litt ekstra ut av vår første studiestart som universitet i august, og en litt ekstra kick off-markering for det første universitetsåret for de ansatte i slutten av august, sier OsloMet-rektor Curt Rice.

— Kommer Kongen? Eller Mette Marit?

— Nei, men Oslo-ordfører Marianne Borgen har takket ja til invitasjon, forteller Rice.

Fakta

HSN ble USN

Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) ble til Universitetet i Sørøst-Norge (USN) 4.mai 2018.

Fredag 8.juni 2018 markeres universitetsstatusen offisielt med tapas-lunsj og foreløpig hemmelig program i en konferansehall på Oslofjord Convention Centre.

Det var 2200 inviterte - 1050 takket ja til å delta på markeringen.

Etter markeringen arrangerer USN sommerfest for sine egne ansatte fra 8 ulike campus. Ca 800 av universitetets 1600 ansatte har meldt seg på festen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS