Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen på forskningspolitisk seminar i regi Forskerforbundet. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Isaksen vil ha flere til å studere i Tyskland

Antallet tyske statsborgere som studerer i Norge er tredoblet på ti år, mens antallet norske studenter som reiser motsatt vei har holdt seg stabilt i samme periode. Nå ønsker Torbjørn Røe Isaksen at flere reiser til Tyskland.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ny tysklandsstilling hos ANSA, bedre språkkursordning og mer støtte til skoler som samarbeider med tyske skoler eller språkassistenter er kunnskapsministerens tiltak for å få flere til å studere i Tyskland.

— Tyskland er Norges viktigste partner i Europa, og landet er viktig for norsk verdiskapning. Derfor trenger vi kompetanse om det tyske samfunn, språk og kultur, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Tyskland er en av Norges største handelspartnere og landets nest største eksportmarked.

— Norsk næringsliv og NHO melder om vesentlig behov for tysk-kompetanse. Etter engelsk er tysk det fremmedspråket flest bedrifter etterspør, og hele 14 prosent av NHO-bedriftene oppgir at de har konkret behov for tysk, sier kunnskapsministeren.

En million til ANSA-stilling

Tyskland er Norges viktigste partner i Europa, og landet er viktig for norsk verdiskapning. Derfor trenger vi kompetanse om det tyske samfunn, språk og kultur.

Torbjørn Røe Isaksen

Ferske tall Khrono har hentet ut fra DBH/NSD og fått fra Senter for internasjonalisering i utdanningen (SIU) viser at årlig studerer om lag 500 norske studenter i Tyskland. Omlag halvparten har reist som utveklingsstudenter, og tar deler av utdanningen sin i Tyskland. Resten tar hele graden sin i landet. Tallet har vært noenlunde stabilt de siste 10 årene.

Samtidig har antallet tyske studenter i Norge nesten tredoblet seg i samme tiårsperiode.

Nå gir kunnskapsministeren én million kroner til opprettelsen av en egen tysklandsstilling hos ANSA.

— Det er stor interessere for å studere i Tyskland, men erfaring viser at mange av de som vurderer å søke faller fra underveis når de møter de tyske opptaksprosessen. En styrking av ANSAs rådgivningsarbeid kan få flere til å velge Tyskland.

Denne høsten utvider kunnskapsministeren også retten til språkkurs for studenter som ønsker å studere i Tyskland. Dagens ordning med språkstipend og språklig tilrettelegging er blitt mer fleksible, og studentene vil få dekket lengre kurs enn i dag.

Støtter skolesamarbeid og språkassistenter

Kunnskapsministeren har også utvidet retten for hele klasser på videregående nivå til å søke støtte fra Lånekassen til korte studieopphold i Tyskland. Det vil gjøre det lettere å samarbeide med tyske skoler.

— Bedre språkopplæring i videregående skole og tettere samarbeid mellom landene kan bidra til å øke interessen for Tyskland. I høst styrker og utvider vi støtten til hele klasser på videregående nivå som samarbeider med tyske skoler, forteller Røe Isaksen.

I dag kan skoler få støtte til å være vertsskole for en språkassistent i fransk eller spansk. 

— Nå vil vi utvide denne ordningen til å også gjelde tysk. Med tyske språkassistenter gir vi norske elever mulighet til å høre språk og uttale fra en som har det som morsmål. Det er en fin måte å bli kjent med tysk kultur på, sier kunnskapsministeren.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS