Den feministiske og sosialistiske Venstrealliansen overrasket også seg selv med å bli størst i årets valg til Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo. I kveld er de Partyalliansen! Foto: Ketil Blom Haugstulen

Raddisene vant på UiO

Venstrealliansen vant valget til Studentparlamentet på UiO og fikk seks mandater. Tett fulgt av Grønn liste. Nykommeren Gjestelista som vil ha pol og tivoli på campus gjorde det også bra.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble raddisenes dag og avsynging av Internasjonalen da valgresultatet til Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo ble klart onsdag ettermiddag. Fred, frihet og flinkere forelesere, er alliansens slagord. 

Venstrealliansen (VA), fikk 19,5 prosent av stemmene fulgt hakk i hæl av Grønn liste med 19,2 prosent og 5 mandater. Nykommeren Gjestelista fikk 13,7 prosent av stemmene og 4 mandater. 

Partylista i kveld!

Peder Østring og Astrid Brakstad Gjelsvik, som begge står på Venstrealliansens liste er veldig fornøyde:

— Vi er overrasket og veldig glade. Det var få som hadde forventa at vi skulle bli størst. Vi har stått på hardt og mange har bidratt - i alt slags vær. 

Vi har fått et stort ansvar for å fremme et mer feministisk, solidarisk og
rettferdig
universitet.

Peder Østring og Astrid Bragstad Gjelsvik

All politikk er sirkus. Vi må selge billetter til et show folk vil se, og vi må markedsføre oss bedre.

Simen Flotvik Mathisen

— Hva er det første dere skal gjøre nå? 

— Nå skal vi feste! I kveld er vi Partyalliansen! Utover det har vi fått et stort ansvar for å fremme et mer feministisk, solidarisk og rettferdig universitet, sier de to, og legger til: 

— Først på agendaen vår står flere kvinner på pensum. Vi har for mange mannsdominerte lærebøker skrevet av hvite, gamle menn, mener de to. 

Fred, frihet og flinke forelesere!

Og slik presenterer Venstralliansen seg selv:

Venstrealliansen (VA) er en sosialistisk og feministisk studentorganisasjon. I en årrekke har vi jobbet for et mer likestilt, miljøvennlig og solidarisk universitet. Vårt mål er rettferdige og demokratiske læresteder og samfunn; et sosialistisk folkestyre, der det ikke finnes strukturell undertrykking og hvor naturen ikke overbelastes. Utdanning er mer enn en kvalifisering til arbeidslivet, men et demokratisk gode og en menneskerett. En urolig verden skaper nye utfordringer, og UiO må ta sin del av samfunnsansvaret.

Fred, frihet og flinkere forelesere!

Les hele valgprogrammet deres her

All politikk er sirkus

Nykommeren Gjestelista, ble fjerde størst i årets valg, og Simen Flotvik Mathisen er også fornøyd med listeinnsatsten: 

— Vi er veldig fornøyd med det relative valgresultatet for egen del. Men vi er misfornøyde med valgoppslutningen. Vi håper at det at vi er med i parlamentet det neste året vil være med å bidra til at det blir høyere valgoppslutning neste år, sier han.  

— All politikk er sirkus. Vi må selge billetter til et show folk vil se, og vi må markedsføre oss bedre. Vi tar mandatet vir har fått fra studentene på alvor og er blitt noen erfaringer rikere, sier Mathisen.  

Gjestelista har som mål og sprite opp studentpolitikken ved landets eldste universitet og vil blant annet jobbe for Vinmonopol og tivoli på campus, ingen forelesninger før kl 10.00 og ihvertfall ikke eksamen på 18.mai.

Les også: Ny valgliste vil sprite opp studentpolitikken med pol på UiO 

Resten av mandatfordelingen ble som følger: 

  • Velferd- og studentbylista (ny) 3,5 prosent: 1 mandat
  • Internasjonalista:  4 prosent: 1 mandat
  • Liberal liste:  6,8 prosent: 2 mandat
  • Blå liste 8,5 prosent: 2 mandater
  • Arbeiderbevegelsens liste: 10,8 prosent: 3 mandater
  • Gjestelista: 13,7 prosent: 4 mandater
  • Realistlista: 13,9 prosent: 4 mandater

Slo ikke bergenserne

Valget til Studentparlamentet ved UiO startet onsdag 19. april og ble avsluttet onsdag 26. april.

Rektor Ole Petter Ottersen oppfordret før valget studentene til å delta og mente at det måtte være på tide å slå studentene ved Universitetet i Bergen på valgdeltakelse. Der hadde de 22,6 prosent i valget tidligere i år.

Les også: Vil at oslostudentene skal slå bergenserne i valget

Men det slaget klarte ikke oslostudentene. Valgdeltakelsen ved valg til årets Studentparlament var bare marginalt høyere enn samlet valgdeltakelse i rektorvalget som nettopp er avsluttet.

Årets valgdeltakelse til parlamentet endte på 17,6 prosent, den høyeste siden 2012, da den var 18 prosent, men det er fortsatt et stykke igjen til bergenserne på 22,6 prosent.

Ottersen viste i sitt innlegg  til at valgdeltakelsen i studentvalget ved Universitetet i Oslo har hatt en positiv utvikling de siste årene. Og i år økte man med 0,4 prosent fra i fjor. Tilsammen stemte 4.687 av universitetets cirka 26.000 studenter. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS