Joakim P. Berg mener studentsamskipnadene bør slutte å ta betalt per hekto for både kjøtt og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Ingvild Ytre-Arne Fjelltveit

Kjøtthuer i kantina

Kantine. Under påskudd av å gjøre kantinene «enklere» å bruke, har flere av landets studentsamskipnader valgt en løsning både folkehelsa, klimaet og dyrene taper på, mener NTNU-rådgiver Joakim Berg.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Du spaserer inn på ei universitetskantine hos for eksempel SiT eller SiO, og møtes av et enkelt og oversiktlig prisregime: Du plukker maten selv, og betaler per hekto. Men dette er altfor enkelt i alle ordets betydninger: Ettersom grønnsaker er billige varer å kjøpe inn per vektenhet, og kjøtt er dyrt, subsidierer man andre menneskers kjøttforbruk så fort man velger å kjøpe grønnsaker.

Det er flere grunner til at dette er en hårreisende dårlig idé. Helsedirektoratets kostholdsråd nummer én fastslår at et «variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær [...] og begrensede mengder bearbeidet kjøtt [og] rødt kjøtt» er å anbefale for et sunt næringsinntak.

Det er på tide å erstatte ordningen med noe som tar høyde for varenes varierende innkjøpspris.

Joakim P. Berg

Samtidig viser rapporten «Kjøttets tilstand» (samme direktorat, 2016) at nordmenns kjøttforbruk stadig er i økning, og er doblet siden 50-tallet. Dette er uheldig både for studentenes læringsevne på kort sikt og helse på lang sikt.

Tilsvarende er kjøttproduksjonen ansvarlig for store deler av verdens utslipp av klimagasser - utslipp både det politiske Norge og også samskipnadene bedyrer at de er opptatt av å redusere. Samskipnadene kjøper inn elektriske kjøretøyer til den store gullmedalje og reduserer matsvinn, og det er flott - men her vet ikke den ene hånden hva den andre gjør.

Samtidig som «kjøttfri mandag» får vind i seilene, er det blitt innført en ordning hvor man straffes økonomisk for hver eneste grønnsaksbit man velger seg – hver eneste dag i uka. Og dette gjelder ikke bare vegetarianere; det holder å velge en potet ved siden av kjøttstykket for å komme uheldig ut. Det eneste lyspunktet kostholdsmessig er at fisk prises relativt gunstig – så lenge du ikke ønsker grønnsaker som tilbehør.

Ingen tjener på denne «enkle løsningen» bortsett fra samskipnadene, som kan kreve blodpris for basisvarer som broccoli og potet, og det er på tide å erstatte ordningen med noe som for det første tar høyde for varenes varierende innkjøpspris, og som for det andre trekker oss i riktig, ikke gal, retning med tanke på klimamål, dyrevelferd og folkehelse.​

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS