Angrep på vernepleierne

Professor ved HiOA, Per Koren Solvang, skriver varmt om utviklingshemmede som gjør opprør. Førstelektor Kari Høium mener hyllesten blir et angrep på vernepleien som profesjon.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når mytene faller rundt utviklingshemmede, vil professor Per Koren Solvang, Høgskolen i Oslo og Akershus, i stedet lage myter rundt vernepleieprofesjonen ved å vise til at utviklingshemmede lever sitt liv i vernepleierregulerte gruppeboliger og diskrimineres så fort de setter foten på gaten (Aftenposten 18. mai 2015).

Han fremstår i realiteten med et angrep på den profesjonsgruppen som sterkest har gjort opprør mot institusjonalisering, diskriminering og passivisering av utviklingshemmede. Bachelorutdanningen i vernepleie baserer seg på rettsikkerhetsmessige prinsipper som bl.a. innebærer at det å få bestemme over eget liv er en av de viktigste forutsetningene for en positiv utvikling og identitet.

Men noen trenger hjelp og støtte for å mestre sitt eget liv, for å ta valg og fremme ønsker og behov. Det er en profesjonell balansekunst mellom skråsikkerhet og unnfallenhet som heter etisk forankret dristighet, og den involverer i høyeste grad den det gjelder, med eller uten utviklingshemming, i eller utenfor gruppebolig.

Et ordtak sier at «Når forandringens vind blåser, går noen i skjul, mens andre bygger vindmøller». Koren Solvang burde bygget vindmøller i stedet for myter, slik at forandringens vind blåser videre også etter at utviklingshemmede har stått på Grand Prix scenen.

Dette er et angrep på den profesjons-
gruppen som sterkest har gjort opprør diskriminering 
av utviklings-
hemmede. 

Kari Høium

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS