Stedsnavn

Vil endre navn på fjell til Erasmustoppen

Tusenvis av utvekslingsstudenter har vært på toppen av Kinna i Oppdal. NTNU-rådgiver foreslår et navnebytte. Kommunen sier nei.

Et tåkelagt fjell med mange løpende sporty kledde mennesker med ryggen til kameraet mens de løper i maraton. Det er mose og grønt på bakken
Mange studenter tar turen opp på Kinna mens de går på NTNU. Bildet er fra Oppdal fjellmaraton på Kinna.
Publisert

Når internasjonale studenter kommer til NTNU kan de delta på et mottaksprogram der de blir bedre kjent med universitetet. I dette programmet inngår alltid en fjelltur. 

I tillegg arrangerer NTNU hver sommer et tre ukers intensivkurs i norsk språk for rundt 150 studenter. Der er det også sosialt opplegg, inkludert tur til Oppdal, og for mange dermed en tur til toppen av fjellet Kinna. 

Derfor har Per Kristian Røkkum Berget, som er rådgiver i Enhet for internasjonale relasjoner ved NTNU, skrevet et brev der han spør om kommunen vil vurdere et navnebytte.

Erasmustoppen, vil han at fjellet skal hete. 

Mange av de internasjonale studentene kommer gjennom det europeiske utvekslingssamarbeidet Erasmus+ og noen av dem har sin første kontakt med norsk fjellandskap når de går opp på Kinna. 

Saken er først omtalt av Opp.

— Glimt i øyet 

Røkkum Berget sier til Khrono at turen til Kinna med internasjonale studenter er en mangeårig tradisjon, og for tusenvis et unikt møte med norsk natur.

-- Henvendelsen til Oppdal kommune ble sendt med et glimt i øyet, og kom fra et ønske om å hedre denne langvarige tradisjonen, og å belyse hva Kinna og naturen i Oppdal har betydd for så mange av studentene våre de siste 25 årene, skriver Røkkum Berget i en e-post til Khrono.

Han sier NTNU ikke vil fremme en formell forespørsel om å sette opp skilt eller blankett på Kinna, men heller finne andre måter de kan markere hva stedet betyr for NTNU og deres internasjonale studenter.

Han estimerer at med sommerkurset er det minst 1500 studenter fra hele verden som har vært oppe på fjellet, og at tallet kan være så høyt som 4000. 

Av utvekslingsstudentene som kommer ved semesterstart er det ytterligere 1800 studenter. 

Ellers takk

I et brev til kommunen som Opp har fått tilgang til spurte Røkkum Berget altså om et navneskifte, som et glimt til den 25-årige historien som internasjonale studenter har i sitt ofte første møte med norsk natur og tradisjon for  fjellturer.

Er ikke det mulig, vil gjerne Røkkum Berget og enheten hans få sette opp et gravert skilt på fjelltoppen der det forklares hvorfor Erasmustoppen har fått nettopp det navnet av NTNU. 

Oppdal kommune svarer kontant nei. 

Henvendelsen er besvart av kulturkonsulent Sjur Vammervold, som viser til strenge lover for å endre stedsnavn. Han skriver i brevet til NTNU at de må henvende seg til Oppdal Bygdealmenning hvis de vil sette opp et skilt som beskriver NTNU og studentenes bruk av fjelltoppen. 

Vammervold fraråder også å skrive «Erasmustoppen» på det eventuelle skiltet. 

Powered by Labrador CMS