Stedsnavn
Vil endre navn på fjell til Erasmustoppen
Tusenvis av utvekslingsstudenter har vært på toppen av Kinna i Oppdal. NTNU-rådgiver foreslår et navnebytte. Kommunen sier nei.
Når internasjonale studenter kommer til NTNU kan de delta på et mottaksprogram der de blir bedre kjent med universitetet. I dette programmet inngår alltid en fjelltur.
I tillegg arrangerer NTNU hver sommer et tre ukers intensivkurs i norsk språk for rundt 150 studenter. Der er det også sosialt opplegg, inkludert tur til Oppdal, og for mange dermed en tur til toppen av fjellet Kinna.
Derfor har Per Kristian Røkkum Berget, som er rådgiver i Enhet for internasjonale relasjoner ved NTNU, skrevet et brev der han spør om kommunen vil vurdere et navnebytte.
Erasmustoppen, vil han at fjellet skal hete.
Mange av de internasjonale studentene kommer gjennom det europeiske utvekslingssamarbeidet Erasmus+ og noen av dem har sin første kontakt med norsk fjellandskap når de går opp på Kinna.
Saken er først omtalt av Opp.
— Glimt i øyet
Røkkum Berget sier til Khrono at turen til Kinna med internasjonale studenter er en mangeårig tradisjon, og for tusenvis et unikt møte med norsk natur.
-- Henvendelsen til Oppdal kommune ble sendt med et glimt i øyet, og kom fra et ønske om å hedre denne langvarige tradisjonen, og å belyse hva Kinna og naturen i Oppdal har betydd for så mange av studentene våre de siste 25 årene, skriver Røkkum Berget i en e-post til Khrono.
Han sier NTNU ikke vil fremme en formell forespørsel om å sette opp skilt eller blankett på Kinna, men heller finne andre måter de kan markere hva stedet betyr for NTNU og deres internasjonale studenter.
Han estimerer at med sommerkurset er det minst 1500 studenter fra hele verden som har vært oppe på fjellet, og at tallet kan være så høyt som 4000.
Av utvekslingsstudentene som kommer ved semesterstart er det ytterligere 1800 studenter.
Ellers takk
I et brev til kommunen som Opp har fått tilgang til spurte Røkkum Berget altså om et navneskifte, som et glimt til den 25-årige historien som internasjonale studenter har i sitt ofte første møte med norsk natur og tradisjon for fjellturer.
Er ikke det mulig, vil gjerne Røkkum Berget og enheten hans få sette opp et gravert skilt på fjelltoppen der det forklares hvorfor Erasmustoppen har fått nettopp det navnet av NTNU.
Oppdal kommune svarer kontant nei.
Henvendelsen er besvart av kulturkonsulent Sjur Vammervold, som viser til strenge lover for å endre stedsnavn. Han skriver i brevet til NTNU at de må henvende seg til Oppdal Bygdealmenning hvis de vil sette opp et skilt som beskriver NTNU og studentenes bruk av fjelltoppen.
Vammervold fraråder også å skrive «Erasmustoppen» på det eventuelle skiltet.
Nyeste artikler
Disputerte i august, og får fast jobb i akademia som 31-åring
Forslag til felles fuskeregler: Selvplagiat bør ikke straffes med utestenging
Tiltalt studentleder møtte ikke i retten, var i Afrika
Fremmedspråkene må styrkes, ikke kuttes
UiB-styret får kritikk fra Oslo: — Vanskelig å forstå
Mest lest
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Nå kommer Norges 11. universitet
Ansatte og studenter kan ha blitt utsatt for livsfarlig asbest på NTNU
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant