Årets vinnere av fagpresseprisene. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Khrono vant årets Fagpressepris 2014

Torsdag kveld ble Fagpressens ulike journalistpriser delt ut. Kveldens hovedpris gikk til nettavisen Khrono.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var en stolt og meget rørt redaktør, Tove Lie, som i kveld rett etter halv åtte kunne gå på scenen i Cosmopolite i Oslo og motta kveldens hovedpris - Fagpresseprisen.

22. april 2013 gikk nettavisen Khrono, som er en uavhengig avis på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) på lufta for første gang. Et drøyt år senere er avisen prismottaker.

Stolt, rørt og glad

— Jeg er både stolt, rørt og glad, sier redaktør Tove Lie.

— Og jeg vil takke juryen som virkelig har lest Khrono og satt seg inn i vårt journalistiske prosjekt. Det er flott for meg å oppleve at de nettopp trekker fram spennvidden og bredden i sakene våre. Fra saken om varsleren Belsom til historien om «Kjøttgryta» - dagboken til lærerinnestudentene som vandret landet rundt  i 60 år, sier Lie.

Sammen med seg opp på scenen hadde Tove Lie sin faste stab, Eva Tønnessen (undertegnede), journalist og produsent og Hege Larsen, fastlans-journalist, fotograf Skjalg Bøhmer Vold og ikke minst Khronos studentredaksjon.

— Khrono er et resultat av et intenst teamarbeid, og jeg gleder meg til fortsettelsen, sier hun.

Første heldigitale pris

Det var leder av årets jury og generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, som delte ut kveldens hovedpris til Khronos redaktør.

— For første gang vinner et heldigitalt medium Fagpresseprisen. Prisen er vel fortjent, og er også et sterkt signal om utviklingen i bransjen, sa juryleder Kjersti Løken Stavrum.

Ifølge jurybegrunnelsen har vinneren etablert seg raskt innen sitt fagfelt og er en aktør av vår tid. Siden redaksjonen satser kun digitalt viser de hvordan en slik etablering sikrer at fagpressejournalistikken både når fram til målgruppen, men også gjør seg gjeldende langt utenfor denne, skriver Journalisten.no.

Flere sterke bidrag

I juryens begrunnelse for at Khrono vant hovedprisen, heter det blant annet:

«Juryen vil understreke at den også har notert seg sterke bidrag i de andre kategoriene for Fagpresseprisene: graveprisnominasjonen med undersøkende journalistikk om en varslersak ved høyskolen om karaktersetting, og ikke minst nominasjonen i kategorien journalistikk; den digitalt vakkert fortalte historien om dagbøkene som studentkullet fra 1941-42 ved Statens Lærerinneskole i husstell på Stabekk skrev over en periode på imponerende 60 år.»

De fleste fra Khronoredaksjonen, og avisens styre var tilstede ved prisutdelingen. De arrangerte sommerfest og semesteravslutning denne kvelden. 

Khronos formålsparagraf og redaksjonelle plattform kan du lese mer om her. 

(Selfie fra scenen. Studentreporter Karen Setten i front)

— Et gjennombrudd

— Dette var utrolig morsomt, og ikke minst et stort gjennombrudd for Khrono. Både redaktør Tove Lie og hele staben har all mulig grunn til å være stolte av seg selv, sier styreleder Birgitte Kjos Fonn.

— Juryen har lagt vekt på sakene Khrono står for. De trekker fram den undersøkende journalistiske jobben rundt «Belsom-saken», og historien om lærerinnedagboka som vandret i 60 år og rørte våre hjerter. To viktige sider ved det journalistiske arbeidet Khrono har stått for. Og i 2013, som dette handler om, har avisen kun publisert saker i vel åtte månnder, sier Kjos Fonn.

Khronos styreleder Birgitte Kjos Fonn gratulerer også Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), som har opprettet og gir ut avisen.

— Høgskolen har våget og gå foran og etablere en uavhengig og kritisk avis med redaktørplakat, rettet både mot studenter og ansatte. Selv om det kan være ubehagelig innimellom, så står det all mulig respekt av beslutningen, sier Kjos Fonn.

HiOA gratulerer

Både rektor på HiOA, Kari Toverud Jensen, og kommunikasjonsdirektør Anne Cristel Johnsgaard gratulerer Khrono med prisen.

— Gratulerer. Jeg er imponert over hva dere har fått til på så kort tid. Det hører til sjeldenhetene at en nykommer vinner fagpresseprisen, trekker Johnsgaard fram.

Til København for å hente mer heder og ære

Tidligere i våres ble det offentlig at Khrono i konkurranse med nettaviser fra hele Skandinavia får to av de høythengende prisene for sitt avisdesign. Den ene prisen gjelder hele nettstedet, mens den andre gjelder en artikkel om at realfag gir mest stryk til eksamen. 

Prisene vil bli delt ut under den årlige konferansen som Society for News Design Scandinavia (SNDS) arrangerer i København i oktober.

Khrono får hederlig omtale både for hele nettstedet og for den aktuelle artikkelen. De andre norske prisvinnere i kategorien digital publisering er VG, Aftenposten, Dagbladet, Adresseavisen og TV2, mens nykommeren Khrono,  sammen med VG, er de eneste norske som vinner designpris for hele nettstedet.

Les også:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS