Rektor på Universitetet i Bergen Dag Rune Olsen Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Rektor på Universitetet i Bergen Dag Rune Olsen Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Samarbeidsprogram med Brasil er ikke nedlagt

Det er ikke riktig at brasilianske myndigheter har vedtatt å legge ned programmet «Ciências sem Fronteiras» (Vitenskap uten grenser. red.mrk), skriver rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Khrono torsdag fremkommer det at programmet «Ciências sem Fronteiras» (Vitenskap uten grenser. red.mrk) er vedtatt avviklet. Det medfører ikke riktighet ifølge brasilianske myndigheter. Men programmet er under evaluering.

Programmet ble etablert i 2013 i den hensikt å skaffe flere brasilianske unge høyere utdanning samt internasjonal erfaring. Tidligere president Dilma Rousseff var personlig engasjert i etableringen av programmet.

I forbindelse med utforming og etablering av programmet besøkte representanter for en rekke brasilianske universiteter og myndigheter norske utdanningsinstitusjoner. Allerede da ble det klart at man ønsket å fokusere på utdanning på bachelor-, men også på PhD-nivå.

Norge har tatt imot rundt 300 studenter gjennom dette programmet. I møte med statsrådene José Mendonç Filho og Gilberto Kassab i henholdsvis Utdanningsdepartementet og Forsknings- innovasjonsdepartementet ble det antydet at man nå ønsker at programmet fremover skal understøtte forskningssamarbeid i større grad enn tidligere, samt utdanning på masternivå.

Allerede da programmet ble presentert for norske utdanningsinstitusjoner ble det påpekt fra norsk side at det nok ville være lettere å ta imot studenter til mastergradsutdanning av hensyn til tilfanget av kurs undervist på engelsk.

Endringene i programmet <<Ciências sem Fronteiras>> synes fornuftig og ønskelig sett fra norske universiteters side.

Dag Rune Olsen

Flere brasilianske universiteter ønsker at programmet ikke bare skal finansiere utdanning i utlandet, men også understøtte strategisk forskningssamarbeid. Begge disse endringene i programmet «Ciências sem Fronteiras» synes fornuftig og ønskelig sett fra norske universiteters side.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS