NLA-rektor Erik Waaler fikk mye kritikk etter at den private høgskolen leide ut lokaler til et arragement der hvordan få hjelp til å forlate homofile følelser var tema. Nå gir Waaler seg som rektor. Foto: NLA

Waaler gir seg som rektor ved NLA Høgskolen

NLA. Rektor Erik Waaler ved NLA Høgskolen avslutter åremålet sitt 1.februar. Stillingen som rektor er lyst ut.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Erik Waaler avslutter sitt femårige åremål 1. februar. Det skriver NLA Høgskolen på sine hjemmesider. Waaler skal allerede i fjor sommer ha informert styret og ansatte om at han ønsket å gå tilbake til forskning og undervisning når åremålsperioden gikk ut. Waaler har doktorgrad i teologi.

Fakta

NLA Høgskolen

NLA Høgskolen er en offentlig godkjent privat høgskole.

Høgskolen har et kristent verdigrunnlag og er eid av de kristne organisasjonene:

  • Normisjon
  • Det Norske Misjonsselskap
  • Indremisjonsforbundet
  • Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag
  • Norsk Luthersk Misjonssamband
  • Søndagsskolen Norge
  • og Den Evangelisk Lutherske Frikirke.

Eierne har flertall i høgskolens styre.

NLA Høgskolen har omkring 2000 studenter og 200 ansatte fordelt på tre studiesteder med et bredt studietilbud i Bergen, Oslo og Kristiansand.

Rundt 80 prosent av NLA sine inntekter kommer fra staten.

Institusjonen begynte sin virksomhet i 1968, og het da Norsk Lærerakademi. Høgskolen begynte først å undervise i fag som pedagogikk og kristendom i Bergen.

Teologi-professor Egil Morland konstitueres som rektor fra 1. februar og frem til ny rektor er på plass. Stillingen som rektor ved den private høgskolen ble lyst ut allerede før jul.

Stormfull høst

I oktober i fjor ble det arrangert et møte i NLA Høgskolens lokaler i Bergen. Tittelen var «hvordan man kan forlate homoseksuell praksis og følelser». Fremmøtet var stort, blant annet hadde Rød ungdom en demonstrasjon. I ettertid sa to ansatte opp sine vitenskapelige stillinger ved høgskolen, og Forskerforbundet og Utdanningforbundet skrev sammen et åpent brev.

Der sto det blant annet: «De NLA-ansattes sterke reaksjoner gjenspeiler at denne hendelsen ikke skjer i et vakuum. Seminaret oppleves som nok et uttrykk for en manglende forståelse for nødvendigheten av å skille ideologi og fag på høgskolen. Dette gjelder først og fremst praksisen i NLAs styret.»

Kjenner seg ikke igjen

— Styret responderte at de ikke kjenner seg igjen i kritikken, men tvert omhar en høy bevissthet om både skillelinjer og koblingspunkter mellom fag og ideologi.Institusjonenes verdi- og tilsettingsdokumenter er utarbeidet nettopp for å kunne realisere formålet som NLA har forpliktet seg på som akkreditert verdibasert høgskole innenfor de rammer som universitets- og høgskoleloven setter, med ivaretakelse av forskningsfrihet og akademisk refleksjon. Vi er opptatt av å ikke legge lokk på de vanskelige debattene, skriver styreleder Knut Espeland. i en epost til Khrono via kommunikasjonsleder ved høgskolen.

Jeg har en del prosjekter som jeg ønsker å få fullført.

Erik Waaler

I desember varslet Nokut at de vil gjennomføre revidering av NLA Høgskolens akkreditering som høgskole.

— Vi har mottatt bekymringsmeldinger og i tillegg leser vi jo det som står i media. Vi følger alltid med på det som fins av informasjon om utviklingen med tanke på kvalitetskrav satt i lov og forskrift. Summen av flere ting gjør at vi her har funnet det fornuftig å gjøre det vi kaller en revidering, sa Nokut-direktør Terje Mørland til Khrono da.

Avviser at det skyldes bråket

Waaler sier til Vårt Land at det ikke er fjorårets bråk som gjør at han slutter som rektor. Avisen er sitert av Forskerforum.

— Det går an å sitte to åremål etter hverandre, men jeg ønsker å gå tilbake til en vitenskapelig stilling ved skolen. Jeg har en del prosjekter som jeg ønsker å få fullført, sier Waaler.

— Ny rektor vil få en unik posisjon til å prege høgskolen de neste årene, i en krevende, men også givende og betydningsfull tid, sier styreleder Knut Espeland til høgskolens egne sider.

Søknadsfrist er 15. januar.

(Saken er oppdatert onsdag 8.januar kl 15.32 med en skriftlig kommentar fra styreleder Knut Espeland.)

Powered by Labrador CMS