usa

23 millioner amerikanere kan få slettet studiegjeld

President Joe Biden og Det demokratiske partiet lanserer nye ordninger som kan føre til at 23 millioner mennesker kan få slettet alle rentene på studiegjelden sin.

USAs president Joe Biden la frem nye tiltak mandag denne uken.

Helt siden før han ble valgt som president i 2020, har Joe Biden gjort gjentatte forsøk på å slette studiegjeld i USA.

I forkant av valget i 2020 lanserte Det demokratiske partiet en relativt moderat plan sammenlignet med det konkurrentene hans, Elisabeth Warren og Bernie Sanders hadde gjort. Men etter innsettelsen i januar 2021 ble Biden umiddelbart satt under press.

I alt 239 organisasjoner skrev et åpent brev til presidenten, der de ba om at det ble ryddet opp i den totale studiegjelden i USA, som den gangen var på svimlende 1,5 billioner amerikanske dollar, eller 16 billioner norske kroner.

Planen gikk i vasken

Halvannet år senere, høsten 2022, var Bidens plan klar. Planen handlet i grove trekk om at alle som tjener mindre enn 125.000 dollar i året, ville få slettet 10.000 dollar av studiegjelden, mens de som var i en spesielt vanskelig økonomisk situasjon kunne få slettet det dobbelte. Totalt skulle ordningen komme til å koste USA 400 milliarder dollar.

Men planen skulle etter hvert gå i vasken. I oktober 2022 stanset en ankedomstol hele prosessen og sommeren 2023 avviste Høyesterett i USA alt sammen.

Biden gikk da ut og varslet nye planer om tiltak, og under en tale i Wisconsin mandag, la presidenten fram en rekke ulike ordninger som skal føre til at 23 millioner mennesker kan få slettet alle renter på studiegjelden sin.

— Livsendrende

En mindre gruppe kan få hele studiegjelden slettet. Biden og Det demokratiske partiet håper grepet skal styrke hans oppslutning blant yngre velgere i forkant av høstens presidentvalg.

— Disse lettelsene kan bli livsendrende, sa Biden i sin tale, ifølge E24.

Presidenten beklaget de stigende kostnadene ved utdanning og sa det kan være vanskelig å få betalt ned studielånet selv for dem som er i jobb.

Det hører med til historien at Biden, etter Høyesteretts avvisning sommeren 2023, allerede har iverksatt flere mindre ordninger, der folk i vanskelige økonomiske situasjoner har fått hjelp til å håndtere studiegjelden sin.

Powered by Labrador CMS