Studentøkonomi

65 prosent sier deltids­jobben er avgjørende for å ha råd til å studere

Flere norske studenter jobber deltid og jobber mer enn sine svenske og danske medstudenter, viser undersøkelse. — Studiestøtten må økes, sier NSO-leder.

— Vi vet at veldig mange studenter har mistet jobben under pandemien. Disse trenger spesielt at studiestøtten økes, sier NSO-leder Tuva Todnem Lund til VG.
Publisert

Det er flere norske studenter som har deltidsjobb ved siden av studiene, sammenlignet med våre naboland, Danmark og Sverige.

Men ikke nok med det — de norske studentene bruker også i snitt flere timer ved siden av studiene på å jobbe, enn sine danske og svenske kollegaer.

Det kommer frem i Eurostudent VII-undersøkelsen, som Khrono har skrevet inngående om tidligere i vår, men som både er på SSBs og VGs agenda nå.

Nå må endringer skje, mener NSO-lederen.

Norske studenter jobber mer

Faktisk er det hele 72 prosent av de norske studentene som har svart i undersøkelsen, som jobber ved siden av studiene under semesteret. Til sammenligning er tallet 50 prosent blant de svenske studentene, og 66 blant de danske.

I Sverige er det mer vanlig å jobbe i feriene. 30 prosent av studentene der svarer at de kun jobber i feriene og ikke under semesteret.

65 prosent av de norske studentene indikerer at «pengene de tjener på deltidsjobben er nødvendig for å være i stand til å studere i det hele tatt», står det i undersøkelsen, som Khrono tidligere har skrevet om.

Norge er blant landene som topper statistikken hvor dette trekkes frem som årsaken for at man jobber ved siden av studiene, sammen med Island og Irland.

Norske studenter bruker, kanskje ikke overraskende gitt desse svarene, også flere timer på jobben enn sine svenske og danske medstudenter.

Norske studenter bruker i snitt rundt 13 timer i uka, mens svenske studenter bruker rundt 6 og danske rundt 8 timer på deltidsjobben.

Argument for å øke studiestøtten

Norsk studentorganisasjon (NSO) reagerer på det som kommer frem i undersøkelsen.

NSO-leder Tuva Todnmen Lund bruker dette som nok et argument for å få økt studiestøtten, noe studentene har krevd i lang tid.

De ønsker at støtten økes til 1,5 G, som betyr 104 716 kroner i snitt i året.

— Vi mener studiestøtten må økes slik at studenter får tid til å studere mer. Tidligere undersøkelser viser også at økt studiestøtte vil bety økt gjennomføring av studiene, sier den ferske NSO-lederen til VG.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Tallene fra de nordiske landene i undersøkelsen er generert fra en spørreundersøkelse som ble gjennomført våren 2019, så ting kan ha endret seg siden.

— Vi vet at veldig mange studenter har mistet jobben under pandemien. Disse trenger spesielt at studiestøtten økes, sier Lund til VG.

— Hardtarbeidende

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) poengterer overfor VG at studentene har fått mer å rutte med under dagens regjering.

— Denne undersøkelsen viser først og fremst at norske studenter er svært hardtarbeidende, sier Henrik Asheim i en e-post til VG.

Han mener det å delta i arbeidslivet gir uvurderlige erfaringer, men at det burde være opp til hvert enkelt å bestemme hvor mye tid de skal bruke på å jobbe.

Politikerne har ansvar for å legge til rette for at studentene kan bruke nok tid på studiene til å mestre dem, mener Asheim.

Powered by Labrador CMS