likestilling
Å få barn bidrar til at kvinner dropper hele forskerkarrieren
Forskning og undervisning virker vanskelig å kombinere med livet som småbarnsforeldre, sier forsker bak dansk studie.
Det å få sitt første barn bidrar til at universitetsansatte slutter ved universitetene. Men mens menn gjerne fortsetter med forskning andre steder, har kvinner en større sannsynlighet for å forlate forskeryrket helt.
Det viser en studie blant danske økonomer.
— Vår studie viser at både menn og kvinner forlater universitetene når de blir foreldre. Forskning, undervisning og andre forpliktelser ser ut til å passe dårlig sammen for småbarnsforeldre, sier Anne Sophie Lassen, som er postdoktor ved Copenhagen Business School i en e-post til Khrono.
En viktig forskjell mellom menn og kvinner
Sammen med en kollega ved London School of Economics har hun sett på karrieren til rundt 1300 personer.
Disse var ph.d.-kandidater i økonomi i Danmark i årene 1996 til 2018, og ble foreldre under eller kort tid etter ph.d.-utdanningen.
Å bli forelder bidrar riktignok til at både menn og kvinner forlater universitetene. Her er det ingen kjønnsforskjell.
Året etter at man har blitt foreldre, har det skjedd en fem prosentpoengs økning i sannsynligheten for å slutte.
Men det er en viktig forskjell.
— Mens kvinner forlater forskningen helt — og blant annet får jobber i legemiddelindustrien, den offentlige sektoren og i konsulenthus — så får menn jobber i det vi kaller «øvrig forskning» — altså tenketanker og forskningsinstitusjoner utenfor universitetene, sier Lassen.
Dette viser tallene
Studien viser at:
- To år etter at første barn er født, har kvinner 8,5 prosentpoeng større sannsynlighet for å forlate forskningssektoren enn menn. Forskjellen øker ytterligere de neste tre til fem årene.
- Å få barn øker menns sannsynlighet for å forlate universitetene, men ikke til å forlate forskning.
- De første fem årene etter første barn hadde menn 10 prosentpoeng større sannsynlighet enn kvienner til å få en fast seniorstilling innen forskning (som førsteamanuensis og professor).
Andre tall fra Danmark viser at fem år etter påbegynt ph.d., er rundt 46,6 prosent ansatt som forskere, med en kjønnsforskjell på 4 prosent.
— Hardere forskningsmiljø for kvinner
— Vi kan ikke si med sikkerhet hvorfor kvinnene vender forskning ryggen, men en del forskning har vist at forskningsmiljøet er hardere for kvinner enn menn, sier Lassen.
Hun viser til flere studier for å underbygge dette:
- En studie tyder på at kvinner møter høyere krav til språket enn menn av topptidsskriftene i økonomi, noe som forlenger publiseringsprosessen.
- En amerikansk studie blant økonomer tyder på at kvinner får mindre anerkjennelse enn menn (målt i sannsynlighet for å få fast jobb) for å være medforfatter på en artikkel. Dette gjelder når kvinnens medforfatter er en mann.
- En annen amerikansk studie viser også at kvinner oftere forlater akademia enn menn. Kvinnelige forskere oppga blant annet negative aspekter ved arbeidsmiljøet, som mangel på støtte og anerkjennelse, som en viktig grunn.
- En større undersøkelse ved danske universiteter viser at seksuell trakassering er et stort problem, og tyder på at dette bidrar til at ph.d.-er ikke fortsetter i akademia.
En norsk undersøkelse viser også at høyt arbeidspress er den viktigste grunnen til at folk slutter i akademia, men at dette gjelder i langt større grad for kvinner enn for menn.
Tror det gjelder Norge også
På spørsmål om hennes funn er overførbare til andre land, svarer Anne Sophie Lassen:
— Danmark ligner jo mye på de andre nordiske landene på viktige parametere: Ph.d.-studenter har gode lønninger, de har mulighet for å ta permisjon og har tilgang til offentlig støttede barnehager. Så jeg vil vurdere at resultatene er rimelig anvendelige i Norge, men nok mindre anvendelige i USA eller Kina.
Forskerne er nå i gang med å sammenligne med andre fagområder, og hun vil foreløpig ikke si om hun tror det de har funnet gjelder for andre fag enn økonomi.
Hun mener funnene bør få universiteter og andre arbeidsgivere til å tenke over hva de kan gjøre for å holde på småbarnsforeldrene.
Nyeste artikler
Kom fra Somalia og ble taxisjåfør i Norge. Nå er han professor
Laget KI-verktøy for å avsløre KI-juks
Mottaksuke og fadderordning
Ja til mer utveksling — både i og utenfor Europa
Endret fra karakterer til bestått eller ikke bestått: Bestått tilsvarer E
Mest lest
Toppkandidat dumpa etter hemmeleg vurdering. — Det verste eg har sett
Arkivverket: Ikke ditt ansvar å passe på vitnemålet ditt
Bruken av disse ordene har eksplodert etter ChatGPT
Ansatte dekanens mann mens ansatte venter på å bli oppsagt. — Uelegant
Universitetet i Oslo skal velge ny rektor. Her er de første snakkisene