Konstituert rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, mener Alstahaug kommune nesten skyter seg selv i foten, ved eventuelt å kutte samarbeid med Nord universitet. Foto: Paul S. Amundsen
Konstituert rektor ved Nord universitet, Hanne Solheim Hansen, mener Alstahaug kommune nesten skyter seg selv i foten, ved eventuelt å kutte samarbeid med Nord universitet. Foto: Paul S. Amundsen

Alstahaug kommune truer med å bryte sitt samarbeid med Nord universitetet

Nord. Kommunestyret i Alstahaug i Nordland vil heller søke seg mot universitetet i Tromsø hvis studiesteder blir lagt ned.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I slutten av april la rektor Solheim Hansen ved Nord universitet fram sin rapport om ny studiestedsstruktur for universitetet. Forslagene i rapporten innebærer blant annet at Nord universitet skal legge ned studiestedene på Nesna og Sandnessjøen. Det har ført til store protester på Helgeland.

Forslaget skal behandles av universitetsstyret 26. juni.

Fakta

Nord-vedtak 26. juni

Konstituert rektor på Nord universitet, Hanne Solheim Hansen presenterte sin rapporten onsdag 24. april.

Rapporten foreslår at dagens ni studiesteder gjøres om til to campuser, tre studiesteder og to utdanningssteder med nett- eller samlingsbaserte tilbud.

Forslaget fra rektor Solheim Hansen om studiestedsstruktur ble behandlet første gang i Nord universitets styre 30. april. Rapporten er nå sendt på høring.

Høringsperioden for rapporten er fra 3. mai til 15. juni. Så vil universitetsstyret få saken til endelig behandling og vedtak i sitt møte 26. juni.

Nå sier Alstahaug kommune i Nordland, som har rundt 7400 innbyggere, at de ikke lenger vil samarbeide med Nord universitet, dersom studiesteder legges ned.

I en uttalelse kommunestyret i Alstahaug vedtok mandag 3. juni heter det at:

«Det fremstår som en naturlig konsekvens at kommunene på Helgeland bryter samarbeidet med Nord Universitet – hvis forslaget til ny studiestedsstruktur vedtas».

Ultimatum

Ordfører i Alstahaug kommune, Bård Anders Langø, sier til NRK at frustrasjonen nå er stor i regionen og at:

— Det er klart at det er et ultimatum. Hvis det blir ny struktur, vil vi automatisk begynne å se oss om etter andre utdanningsplasser som kan bygge kompetanse for dem som bor her i Sandnessjøen.

I følge NRK antydet han at de vil se nordover til UiT Norges arktiske universitet.

Politikerne i Alstahaug kommune frykter det vil bli vanskelig å rekruttere nok sykepleiere og lærere til distriktene, dersom rektor får det som hun vil.

Solheim Hansen: — Skyter seg nesten i foten

Hanne Solheim Hansen, konstituert rektor ved Nord universitet, sier til NRK at politikerne i Alstahaug har misforstått. Hun hevder universitetet går inn for å samle fagmiljøene og styrke tilbudet, og synes det er beklagelig dersom de avslutter samarbeidet.

— Det er jo interessant at de nesten skyter seg selv i foten her. Hvis ikke studentene får ha praksis der, så kommer de i hvert fall ikke til å få noen sykepleiere til regionen, sier hun til NRK.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS