Handling betyr mer enn ord, skriver Amanda Rygg. Foto: privat

Arbeiderpartiets studentlag lar seg forvirre av moderpartiets tomme løfter

Politikk. Forventer studentpolitikerne å bli tatt seriøst og bli hørt av politikerne nytter det ikke å male fanden på veggen når man føler for det, eller prøve å gjøre ikke-saker til saker, skriver leder av Liberale studenter, Amanda Rygg.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Khrono mandag 20. mai kunne man lese fra Arbeiderpartiets studentlag at regjeringen både har drevet med «forræderi» og «Iøftebrudd» mot studentene. Det ser ut til at de nå er desperate etter å få eierskap til en sak Arbeiderpartiet aldri har klart å levere på. For i motsetning til hva Arebeiderpartiet gjorde da de satt med makten har Venstre faktisk levert til studentene hvert eneste år.

Liberale studenter mener det er rart å skryte av å ha mindre ambisjoner enn regjeringen.

Amanda Rygg

Arbeiderpartiets studentlag sier Arbeiderpartiet vil innføre høyere studiestøtte. Disse lovnadene har vi fått fra partiet før, men de har aldri satset på det når de har sittet med makten. Selv ikke den rødgrønne regjeringen som satt fra 2005 til 2013 løftet en finger for høyere studiestøtte, til tross for at det stod i alle de rødgrønne partienes programmer.

Venstre derimot fikk gjennomslag for 11 måneders studiestøtte allerede før de gikk inn i regjeringen, i samarbeid med de borgerlige partiene. Et gjennomslag som så langt alene har gitt studenter 8100 kroner ekstra i året å rutte med.

Under denne regjeringen har det vært en realvekst i studiestøtte hvert eneste år, under Arbeiderpartiets regjeringsperiode derimot fikk vi en reallønnsnedgang. Arbeiderparti-studentene snakker om kutt i stipend, mens realiteten er at studentene aldri har fått mer i utdanningsstipend enn vi får nå.

Regjeringen har også vist at studentenes psykiske helse er en prioritet. Å definere studenthelse som begrep har vært viktig for studentdemokratiene, og det er nå gjennomført. For første gang har studenthelse et eget kapittel i Folkehelsemeldingen. Her kommer det frem en rekke gode tiltak som vil kunne forebygge dårlig psykisk helse blant studentene.

I tillegg bruker regjeringen allerede over 15 millioner kroner på studentenes psykiske helse - en ordning Venstre fikk innført og senere forsterket. Ifølge Arbeiderpartiets studentlag vil Arbeiderpartiet ha en millionsatsing på studenters psykiske helse, men dette blir for enkelt da det ikke sies noe om hvor mange millioner og det alt er en millionsatsing fra de som sitter ved makten. Studenthelsen må styrkes og da er det godt Venstre prioriterer dette. Handling betyr mer enn ord.

De siste årene er det bevilget til 2200 studentboliger hvert eneste år, det meste av økningen fordi Venstre har fått gjennomslag i budsjettforhandlinger. Med Iselin Nybø som forsknings- og høyere utdanningsminister ble det i år utlyst rekordhøye 3400 tilsagn til studentboliger. Når samskipnadene dessverre ikke har nok byggeprosjekter å søke om kan man ikke bare dele ut pengene, da må budsjettet revideres etter norsk lovs budsjettpraksis.

Det er dette Arbeiderpartiets-studentlag kaller «forræderi» mens de skryter av at Ap vil bygge 3000 studentboliger. Liberale studenter mener det er rart å skryte av å ha mindre ambisjoner enn regjeringen - kanskje ikke så farlig likevel når det ikke er ambisjonene det står på, men byggeprosjektene.

Regjeringen satser og har satset på studentboliger i et omfang Arbeiderpartiet aldri har vært i nærheten av, som i sin periode bevilget penger til underkant av 1000 studentboliger i året. Dette lave antallet under den rødgrønne regjeringen er hovedårsaken til studentboligmangelen dagens studenter lider av, og som dagens regjering heldigvis retter opp i, år for år.

Forventer studentpolitikerne å bli tatt seriøst og bli hørt av politikerne nytter det ikke å male fanden på veggen når man føler for det, eller prøve å gjøre ikke-saker til saker. Det er både riktig og viktig å satse på studentene og da er det godt å ha partier ved makten som gjør ord til handling og faktisk leverer det de lover. Her har Arbeiderpartiet ett og annet å lære.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS