metoo-sak ved uib

Anklager UiB-rektor for å feilinformere

Forskerforbundet går hardt ut mot rektor Dag Rune Olsen i oppsigelsessak.

Fagforeningsleder Steinar Vagstad mener rektor Dag Rune Olsen må beklage i oppsigelsessaken ved UiB.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Rektor bør beklage at han som institusjonens øverste leder engasjerer seg i offentlig sverting av en av sine tilsatte, dels i form av svært selektive lekkasjer av ting som står i de fortrolige saksdokumentene, dels ved å feilinformere fra de samme dokumentene. Jeg håper UiB gir media innsyn i sakspapirene slik at de kan se med egne øyne hva arbeidsgiversiden holder på med.

Det sier Steinar Vagstad, hovedtillitsvalgt i Forskerforbundet ved Universitetet i Bergen, til Forskerforum.

Mandag skrev Khrono at en vitenskapelig ansatt ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet er sagt opp. Saken var oppe i et ekstraordinært fakultetsstyremøte 12. juni. Møtet ligger ikke inne i den offentlige møteplanen. Khrono ba om innsyn i sakspapirene mandag ettermiddag, men har så langt ikke fått dem.

Uenig om studenter er involvert

Til Khrono sa Olsen at saken er innenfor metoo-spekteret, og at det skal ha blitt iverksatt tiltak som ikke har hatt ønsket effekt. Dette reagerte Helge Holgersen i Forskerforbundet på tirsdag, og sa at han mener at rektor ikke bør uttale seg slik han gjorde før saken var formidlet til verken den det gjelder eller til Forskerforbundet.

— Vi mener det som blir sagt om at tidligere tiltak ikke har hatt ønsket effekt ikke er korrekt, og da er det problematisk at rektor går inn i sakskomplekset, sa Holgersen, og viser til at rektor er styreleder i universitetsstyret - som er klageinstans i oppsigelsessaken.

Olsen sa da til Khrono at han ikke gjør vurderinger, men kommer med faktuelle opplysninger i saken.

Khrono har kjent til at studenter skal være involvert i saken. Det ville verken Olsen eller dekan Helge Dahle bekrefte til redaksjonen, men til NRK sier Olsen at det er snakk om seksuell trakassering av flere kvinnelige studenter.

Dette reagerer Vagstad på:

– Som tillitsvalgt har jeg fått se sakspapirene. Saken handler ikke om seksuell trakassering og heller ikke om studenter, sier Vagstad til Forskerforum.

– Hvis Dag Rune Olsen med «en sak som han forstår som ‘metoo’» mener noe annet enn seksuell trakassering bør han kanskje forklare nærmere hva han mener.

UiB-rektor Dag Rune Olsen står imidlertid på sin beskrivelse av saken.

– Jeg oppfatter saksfremlegget som fakultetsstyret har forholdt seg til som å være forenelig med adferd som ofte omtales som «metoo», sier han til Forskerforum.

– Hva legger du i «metoo»?

– Adferden det er snakk om er knyttet til en veilederrelasjon til kvinnelig student og er av en slik natur at den i fakultetets styresak anses å være grunnlag for oppsigelse. Ytterligere detaljer rundt adferden ønsker jeg ikke å gå inn på.

Den ansatte kjenner seg ikke igjen

Khrono har også skrevet at UiBs egne jurister mente at det ikke var grunnlag for en oppsigelse. Det skal ikke ha skjedd noe nytt i saken, men det skal ha kommet opplysninger som gjør at arbeidsgiver mener at den første saken var alvorligere enn først antatt.

Forskerforbundet har varslet at de vil klage på oppsigelsen. Da er det først fakultetsstyret som skal behandle saken, og deretter kan den klages inn for universitetsstyret. Steinar Vagstad har tidligere sagt til Khrono at Forskerforbundet mener denne saken er så prinsipiell at fagforeningen vil klage den inn for rettsvesenet, hvis nødvendig.

Mariann Helen Olsen er advokat hos Forskerforbundet sentralt. Hun skriver i en epost til Khrono at «min klient har ingen kommentarer utover at vedkommende ikke kjenner seg igjen i arbeidsgivers beskrivelse av saken».

Rektor Dag Rune Olsen sier til Forskerforum at han ikke ønsker å polemisere med Forskerforbundet.

Powered by Labrador CMS