Rektor på Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen, ønsker en ny periode ved roret. Foto: Eva Tønnessen

Kort søknadsfrist på rektor i Sørøst

Ansettelse. — Dette er absolutt ikke et signal om at vi har en intern kandidat, sier styremedlem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) skal ha ny rektor fra 1. januar 2020. Sittende rektor, Petter Aasen, har hittil sammenhengende 12 år bak seg i rektorstolen, men på tre ulike og etterhvert fusjonerte institusjoner.

I september signaliserte Aasen til Khrono at han har bestemt seg for å søke.

Man kan tenke seg at det tar litt lenger tid å rekruttere kvalifiserte søkere til en så stor samfunnsoppgave som rektor ved et universitet.

Berit Brattholm

— Hvis det nye styret viderefører den strategiske kursen som det tidligere styret har satt, og etterspør den type kompetanse og erfaring som jeg har, kommer jeg til å søke en periode til for å fullføre det arbeid og de prosessene som er iverksatt, sa Petter Aasen til Khrono i september.

Han har presisert at han hverken har lest eller hatt noe med forslaget til utlysningstekst og prosess som ble behandlet i styremøtet fredag 13. september å gjøre.

Kort søknadsfrist

Stillingen ble lyst ut 25. september. Opprinnelig ble stillingen lagt ut med bare ti dagers frist, men denne er nå utvidet til 11. oktober, slik at søkere har fått femten dager på seg.

Det var Forskerforum som først omtalte saken om kort søknadsfrist.

— Dette er absolutt ikke et signal om at vi har en intern kandidat, selv om tidsfristen nå har blitt veldig kort, sier Mette Bunting til Forskerforum. Hun sitter i styret til USN.

Berit Bratholm, hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved USN og representant for fagforeningene i innstillingsutvalget, sier til Forskerforum at de er redde for at marginene er for knappe.

— Man kan tenke seg at det tar litt lenger tid å rekruttere kvalifiserte søkere til en så stor samfunnsoppgave som rektor ved et universitet.

Lars Frers sitter i utvalget som skal innstille ny rektor, før styret fatter vedtak. Han sier til Forskerforum at etter samtaler med kolleger ble det tydelig at den korte søknadsfristen kan gi inntrykk av at prosessen ikke er åpen nok for alle til å delta. Derfor utvidet de den med fem dager.

Det nye styret hadde første møte 12. og 13. september. Der sitter også Frers som faglig representant. Han sier at utlysningen kommer seint fordi det forrige styret ønsket at det nye styret skulle ha styring over hele ansettelsesprosessen.

Ny styreleder «kjenner Aasen godt»

Ifølge Forskerforum må Petter Aasen gjennom flere ledd før han er klar til å søke. Både et møte med styreleder Tore Isaksen og med Amrop Delphi, rekrutteringsfirmaet som leder prosessen.

Tore Isaksen ble utnevnt som styreleder på USN i sommer. Både som utdanningsdirektør i Drammen og som rådmann i Ringerike har han samarbeidet tett med USN.

I en pressemelding i forbindelse med utnevnelsen forteller Isaksen at han kjenner rektor Petter Aasen godt, fra arbeidet med nye lærerutdanninger for 1-7 og 5-10. Isaksen satt i dette utvalget, som ble ledet av Aasen. Han satt også i gruppen som fulgte opp reformen i fem år etterpå.

— Da besøkte vi alle høgskoler og universiteter og rapporterte til Kunnskapsdepartementet. Det var veldig spennende, og gav meg en god innsikt i høyskole- og universitetssystemet, sier Isaksen i pressemeldingen.

Fyller 70 år i løpet av den kommende rektorperioden

Aasen fyller snart 67 år og vil bli 70 år i løpet av den kommende rektorperioden. Som hovedregel skal han dermed egentlig gå av med alderspensjon. Samtidig finnes det mulighet for å søke om å fortsette i stillingen etter 70 år. Dersom arbeidsgiver ønsker det, er det fullt mulig for Aasen å fortsetter som rektor, skulle han bli ansatt igjen.

Det var fire som søkte rektorjobben ved daværende Høgskolen i Sørøst-Norge fra 1. januar 2016. I tillegg til Petter Aasen søkte dekan Heidi Kapstad ved Fakultet for helse- og sosialvitenskap, professor Hermundur Sigmundsson ved NTNU og Terje Gjengedal som var seniorrådgiver i Norad.

Kapstad svarte Khrono i en sms i juni at hun ikke har noen planer om å søke igjen.

Petter Aasen er professor i utdanningsvitenskap, og er fortsatt aktiv forsker ved siden av rektorjobben. Han sa for noen måneder siden til Khrono at han har som mål å publisere en artikkel eller et kapittel i en anerkjent kanal i året, og hvis han har noen timer til overs gir det ham mer å pusle med forskning enn å fylle ut reiseregninger.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS