stor spenning ved NMBU

Åpent om valgt eller ansatt rektor på NMBU

21. januar skal NMBUs styre avgjøre om de skal fortsette med ansatt rektor, eller gå tilbake til valgt.

Sittende rektor ved NMBU, Sjur Baardsen, ønsker å fortsette som rektor i neste periode uansett hvilken modell styret lander på torsdag 21. januar.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden tidlig i høst har rektor Sjur Baardsen kjørt en åpen prosess rundt spørsmålet om man skal ha valgt eller ansatt rektor ved NMBU (Norges miljø- og biovitenskaplige universitet).

Saken har vært oppe på to styremøter og universitetet har fått utarbeidet en rapport fra en ekstern arbeidsgruppe som har lagt fram pluss og mins med begge modeller.

Fakta

Nye rektorer fra 2021

Disse har ansatt rektor

  • Høgskulen på Vestlandet skal ha ny rektor fra 1. januar 2021 etter Berit Rokne. 24. september ble Gunnar Yttri ansatt som ny rektor.
  • NHH skal ansette ny rektor fra 1. august 2021. Styret har mandag 30. november 2020 annonsert at Øystein Thøgersen for en ny fireårsperiode som rektor.

Disse skal ansette rektor

  • Høgskolen i Innlandet skal ansette ny rektor etter Kathrine Skretting fra 1. mai 2021. Søknadsfristen blir trolig 1. november og ansettelse 15. desember.
  • UiT Norges arktiske universitet skal ansette rektor etter Anne Husebekk fra 1. august 2021. Stillingen er lyst ut med søknadsfrist 2.november.
  • Høgskolen i Østfold skal ansette rektor for en ny periode fra 1. august 2021. Ansettelse planlagt til 17. desember.

Disse skal velge rektor i 2021

  • Universitetet i Oslo velger rektor for fireårsperioden fra 1. august 2021. Svein Stølen og prorektor Gro Bjørnerud Mo er valgt fram til denne datoen.
  • Norges musikkhøgskole, der Peter Tornquist er rektor, skal også holde valg 2021.
  • Universitetet i Bergen skal velge rektor våren 2021. Dag Rune Olsen er ferdig med sin andre og siste rektorperiode 31.juli 2021.

Disse vurderer modell

  • NMBU skal ansette eller velge rektor fra 1. august 2021. Sjur Baardsen ble ansatt i fjor, men bare for to år, etter at Mari Sundli Tveit sluttet midt i perioden. saken avgjøres på styremøte torsdag 21. januar.
  • Norges idrettshøgskole skal også vurdere modell og ansette eller velge ´ rektor fra samme fra 1. august. Her er Lars Tore Ronglan rektor nå.

Saken skal endelige diskuteres på styremøte torsdag 21. januar og det er en helt åpen innstilling som er offentlig en uke før møtet.

Tøff debatt i 2016

Det var etter en lang og tøff debatt i 2016 at styret i april 2016 endte opp med en stemmes overvekt, 6-5, å gå for ansatt rektor. Den gangen var alle de eksterne representante for ansatt rektor, dette sammen med to representanter for de faglige ansatte.

Mindretallet besto av 2 faglige represanter, representanten for de teknisk-adinistrativt ansatte, samt studentene.

Fire har signalisert sitt standpunkt

17 nåværende og tidligere ansatte ved NMBU signaliserte i et innlegg i Khrono denne uken at de både var for valgt rektor, og at de mente den nevnte arbeidsgruppen ikke hadde gjort en god nok jobbb.

Blant disse 17 er det fire styremedlemmer. Ruth Haug, Birger Svihus, Eivind Norum og Martin Paliocha har dermed alle signalisert at de ønsker valgt rektor.

Blant de eksterne representantene er det to som også var med i 2016. Det er styreleder Siri Hatlen og Marianne Harg. Begge stemte den gangen for ansatt rektor.

Studentene uten binding

I 2016 hadde studentdemokratiet ved NMBU både debatt og vedtak rundt spørsmålet om valgt eller ansatt rektor, og den gangen stemte begge studentrepresentantene for valgt rektor.

Børge Falleth Høysæter er en av to studentrepresentanter i styret. Han forteller at man etter det han kjenner til ikke har hatt samme debatt i studentdemokratiet denne gangen.

— Jeg får snakke for meg selv, men jeg har bestemt meg for å stille med åpent sinn til den debatten styret skal ha neste torsdag. Jeg vil gi argumenter og debatten i styret en sjanse før jeg bestemmer meg, sier Høysæter til khrono.

Han legger til at han ser fram til en spennende debatt i styret.

Nina Vold Johansen er også studentrepresentant i styret. Hun forteller at man skal ha et møte for studentene mandag og diskutere saken.

— Vi vil ta med oss innspill fra dette møtet og også andre innspill vi får nå i prosessen denne gang. Vold Johansen legger vekt på at situasjonen er litt annerledes denne gang enn sist.

— Nå har vi erfaring fra begge modeller. Man har selvsagt gjort seg opp noen synspunkter underveis, men jeg ønsker ikke å fortelle nå hva jeg eventuelt tror jeg kommer til å lande på. Det ville være dumt for debatten fram til og i møtet, sier Vold Johansen.

Ber om nettvett og folkeskikk

Veterinær og professor Kristin Olstad er representant for de faglige ansatte i styret ved NMBU. Hun er ikke klar for å dele hva hun mener om valgt eller ansatt rektor før møtet. Hun vil likevel gjerne peke på:

— Jeg var klar over at dette var et engasjerende tema forrige gang. Når jeg i år har satt meg nærmere inn i det som skjedde i 2016 må jeg innrømme at jeg ble både sjokkert og dypt skuffet over hva folk kan få seg til å si og gjøre i en debatt om øverste leder ved et universitet, skriver Olstad i en e-post til Khrono.

Hun legger til:

— De interne styrerepresentantene sitter på valg. Man sier seg villig til å forsøke og bidra til å styre universitetet gjennom en utfordrende tid. Etter min mening får det være grenser for hva man skal måtte tåle for å prøve og gjøre en best mulig jobb for NMBU, med den erfaring, kompetanse og innsikt man tross alt har.

Og Olstad avslutter:

— Hvis ansatte føler at styrerepresentanter ikke representerer deres mening så får de stemme annerledes neste gang, og utvise nettvett og folkeskikk i mellomtiden.

Stiller uavhengig av utfall

Sjur Baardsen ble ansatt som rektor ved NMBU for halvannet år siden, og har et halvt år igjen av åremålet sitt. Han etterfulgte den nye lederen av Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit, som den gangen takket ja til en jobb som direktør for politikkområdet i NHO, Næringslivets hovedorganisasjon.

Baardsen selv har ikke signalisert noe standpunkt i saken om valgt eller ansatt rektor. Da vi spurte ham i september hvilken modell han selv foretrakk svarte han:

— Det vil jeg ikke svare på nå. Hvis styret spør meg den dagen jeg legger fram sak for dem i januar, så skal jeg gi dem svaret mitt. Men jeg synes det blir helt feil hvis jeg som sittende rektor skal legge føringer på debatten allerede nå, sa Baardsen til Khrono.

Powered by Labrador CMS