Gunnerusbiblioteket

Åpner vitenskaps­bibliotek etter kraftige protester

Brukerne av Gunnerusbiblioteket i Trondheim ble rasende da NTNU stengte dørene i august. Nå blir biblioteket åpnet igjen. 

Nå kan studentene igjen sitte i lesesalen til Gunnerusbiblioteket.
Nå kan studentene igjen sitte i lesesalen til Gunnerusbiblioteket.

— Vi er veldig glade for at vi nå har fått på plass tidsplan for utbedring av sikkerheten ved Gunnerusbiblioteket, samt de økonomiske forutsetningene for en midlertidig løsning, slik at lesesalen og publikumsarealene kan åpnes allerede denne uken, sier NTNUs bibliotekdirektør Sigurd Eriksson i en pressemelding. 

— Gir oss ikke

Fakta

Gunnerusbiblioketet

  • Det eldste vitenskapelige biblioteket i Norge
  • Holder til på Kalvskinnet i Trondheim
  • Stiftet i 1768 som bibliotek ved Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab (DKNVS). 
  • Har spesialsamlinger, samlinger, rom og utstyr og lesesalsplasser. 
  • Blant annet en sto samling med slekts- og lokalhistorie. 
  • Oppkalt etter Johan Ernst Gunnerus, en av stifterne av DKNVS. 
  • Er en del av NTNU Universitetsbiblioteket. 

Biblioteket ble stengt etter et innbrudd i sommer. Ifølge Eriksson ble det da avdekket vesentlige svakheter med sikkerheten i bygget. Nå er sikkerhetstiltak gjennomført og NTNUs ledelse har derfor valgt å åpne lesesal og publikumsareal i første etasje, men med reduserte åpningstider i begynnelsen. 

— Dette er en klar framgang, men vi gir oss ikke før Gunnerusbiblioteket er helt åpent for studenter, forskere og allmennheten, sier professor emerita Birgitta Berglund. 

Selv har hun som arkeolog daglig brukt Gunnerusbibliotekets tjenester. Den arkeologiske litteraturen kom til biblioteket i 1988 og plassert i åpne hyller der.

Hun deltok på den første demonstrasjonen utenfor vitenskapsbiblioteket, der 50 ansatte og studenter protesterte med budskapet:

— Vi forlanger adgang!

Opprørt over stenging. Fra venstre: Tidligere museumsdirektør Arne B. Johansen, professor emerita Birgitta Berglund og byhistoriker Terje Bratberg.
Opprørt over stenging. Fra venstre: Tidligere museumsdirektør Arne B. Johansen, professor emerita Birgitta Berglund og byhistoriker Terje Bratberg.

Demonstrantene fryktet at Gunnerusbiblioteket ville bli varig stengt og trodde ikke på bibliotekdirektørens forsikringer om at det blir åpnet når sikkerheten er god nok. 

Berglund er overbevist om at det er påtrykket i media, innlegg og demonstrasjoner som nå fører til at biblioteket åpner igjen. 

— Vi er fornøyde. den åpninga som skjer nå er bedre enn ingenting. Men vi vil at det skal åpnes for fullt. 

Fra torsdag 30. november vil lesesalen være åpen for alle kl. 08.00—15.30 alle ukedager. Publikumsarealet i første etasje vil holde åpent kl. 10.00—14.00 mandag, tirsdag og torsdag.

Utbedringa av sikkerheten fortsetter, opplyser NTNU, som håper dette kan gjøres med minimal konsekvens for brukerne. De fleste tekniske tiltakene vil være ferdige i februar. 

— Vi er glade for at de har lyttet til oss, men det er rart at det er to dager der publikumsarealet ikke er åpnet. Vi vil ikke gi oss før biblioteket er helt åpent, gjentar Berglund. 

Powered by Labrador CMS