Nina Sandberg, Arbeiderpartiet. Foto: Siri Øverland Eriksen

Slutt med kutt til studentene

Stipendkutt. Arbeiderpartiet er helt i mot stipendkuttet, og legger inn igjen hele kuttet på 256 millioner i vårt alternative statsbudsjett. Vi bruker ikke studenter som salderingspost for at budsjettet skal gå opp, skriver Nina Sandberg i dette innlegget..

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 2014 har regjeringen spart over 900 millioner kroner på å svekke støtteordninger for studentene. Det aller største innhogget i studentenes økonomi kom i budsjettforslaget for 2019, der regjeringa reduserer stipendandelen med 256 millioner kroner.

Med dagens studiestøtteordning omgjøres 40 prosent av studielånet til stipend, basert på gjennomførte studiepoeng. I statsbudsjettet foreslår regjeringen å endre dette, slik at bare 25 prosent av lånet omgjøres til stipend med mindre studentene avlegger en grad. Regjeringen har i samme periode snart innfaset 11.måneders studiestøtte som et enstemmig Storting står bak, men kostnaden på dette er rundt 700 millioner. Det betyr at høyreregjeringen sparer rundt 200 millioner på å kutte i studentene.

Kuttet i stipendet påfører for det første studenter som ikke fullfører hele grader, betydelig mer lån. De som ikke fullfører med en grad, eller bytter studieretning undervegs, straffes økonomisk. Ikke bare må studenter flest må arbeide ved siden av studiene, det vet vi blant annet fra SSBs levekårsundersøkelse for studenter, men studentene skal i tillegg få vesentlig mer i studielån hvis du ikke tar en grad. Det er også tvilsomt om dette grepet vil føre til at flere fullfører, som er høyreregjeringens begrunnelse for den nye ordningen.

God studiefinansiering er en bærebjelke for prinsippet om lik rett til utdanning. Derfor vil vi bevare stipendet.

Nina Sandberg

Antakelig vil dette også gjøre det vanskeligere å ta etter- og videreutdanning, og skape mindre tverrfaglighet, siden det blir vanskeligere å ta fag som ikke passer inn i en grad. Det passer dårlig inn i tanken om en kompetansereform, som regjeringen nå også sier at de er for.

Universitets- og høyskolesektoren er i opprør. Norsk studentorganisasjon har stått i spissen for å samle inn over 26.400 underskrifter, sammen med 46 andre organisasjoner og institusjoner som også er i mot. Fra lesesaler, organisasjoner, fagbevegelse og rektorkontorer ber man om at regjeringen besinner seg og ikke kutter i stipendet.

Arbeiderpartiet er helt i mot stipendkuttet, og legger inn igjen hele kuttet på 256 millioner i vårt alternative statsbudsjett.

Vi bruker ikke studenter som salderingspost for at budsjettet skal gå opp. Vi vil ikke heve terskelen for å studere. Vi vil ikke ha en mindre fleksibel og mer usikker studiestøtte, som legger ytterligere press på og rammer de mest sårbare studentene. Flere bør fullføre en grad, men de som av ulike grunner ikke gjør det, skal ikke straffes ytterligere. De får allerede studielån, og de investerer egent tid for å gjøre det.

Arbeiderpartiet satser på politikk som fungerer: Mer utdanning til flere – ikke bare de som skal ta en grad. Mer til bedre studiekvalitet og tettere oppfølging. Mer til psykisk helsehjelp og studentombud for alle.

Vi tar utfordringene i studiehverdagen på alvor. Vi vet at studentene er forskjellige, og vil skape en god høyere utdanning for alle. God studiefinansiering er en bærebjelke for prinsippet om lik rett til utdanning. Derfor vil vi bevare stipendet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS