Ida-Elise Seppola Asplund og William Høie, nasjonale talspersoner for Arbeiderpartiets studentlag, vil se studentene som nasjonens fremtid, ikke bare som en sparepost i studentene. Foto: Studentparlamentet UiT

Regjeringens forræderi mot studentene

Revidert. Selv i en tid med historisk høy oljepengebruk, velger regjeringen å kutte midler til den gruppen med lavest inntekt i landet, skriver William Høie og Ida-Elise Seppola Asplund.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I revidert nasjonalbudsjett velger regjeringen å kutte 300 millioner i bevilgningene til bygging av studentboliger. Samtidig har boligprisene i studiebyene aldri har vært høyere. Resultatet av dette kuttet blir at det i år vil bli bygd under 1500 studentboliger, på tross av at Høyre i 2017-valget lovet å bygge over 2000 i året. Dette er direkte løftebrudd fra regjeringen mot studentene.

Ikke bare bruker regjeringen studentene som sparegris, de velger samtidig å bruke fremtidens sparepenger.

William Høie og Ida-Elise Seppola Asplund

Utdanningsministeren forsvarer seg med at samskipnadene ikke har søkt om midler til flere boliger. Istedenfor å se på årsakene til at samskipnadene ligger på etterskudd i boligbyggingen, eller bruke pengene til å ta igjen noe av vedlikeholdsetterslepet på studentboliger, velger regjeringen å kutte uten å kompensere studentene på noen annen måte. Dette skjer etter at regjeringen før jul valgte å stramme inn på stipendordningen, noe som kan gå særlig hardt ut over de svakeste studentene, studenter med barn eller studenter som rett og slett har valgt feil, og ønsker å rette opp i det.

Selv i en tid med historisk høy oljepengebruk, velger regjeringen å kutte midler til den gruppen med lavest inntekt i landet. Ikke bare bruker regjeringen studentene som sparegris, de velger samtidig å bruke fremtidens sparepenger som skal sikre vår og fremtidige generasjoners pensjon.

I motsetning til regjeringen, vil Arbeiderpartiet bygge 3000 studentboliger i året og ha en millionsatsing på studentenes psykiske helse. Ikke bare vil vi reversere studiestøtte-innstrammingen til regjeringen, men også øke studiestøtte for studenter med barn til 12 måneder.

Alle disse løftene er allerede tatt inn i Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Vi leverer der regjeringen kun kutter. For Arbeiderpartiet er det befolkningens kompetanse og skaperkraft som skal bygge dette landet for fremtiden, sikre vår velferd, og løse verdens store utfordringer. Hvis dette skal være en mulighet må vi investere i landets unge, ikke kutte i det som skaper muligheter.

Den triste sannheten er at det ikke bare er antall studieplasser som hindrer folk fra å studere. Hvis husleien er for høy har du ikke råd til å flytte til byene hvor universitetet ligger. Hvis husleien er for høy må du bruke tiden som skulle gått til å lese til eksamen på å jobbe for å betale regninger. Hvis husleien er for høy er det ikke like muligheter for studentene uansett om de kommer fra fattig eller rik familie, by eller distrikt, frisk eller syk.

Hvis du vil unngå at studentene kun sees på som en sparepost i statsbudsjettet, men heller som nasjonens fremtid, da må du stemme Arbeiderpartiet til høsten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS