— Arbeiderpartiet har foreslått å innføre 12 måneder studiestøtte for studenter med barn, men dette stemte Venstre selv ned i år, skriver innleggsforfatterne. Her ved forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Venstre og regjeringen tar ikke studentpolitikk seriøst

Student. Det er godt å se at flere partier har økt fokus på studentgruppen, skriver de to nasjonale talspersonene for Arbeiderpartiets studentlag, William Høie og Ida- Elise Asplund.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Liberale studenter skriver i Khrono 22.mai at de er forvirret over Arbeiderpartiets løfter. Vi tror heller det er regjeringens egen politikk som skaper forvirring, for her var det mye som ikke hang på greip. Vi vil derfor bidra med en oppklaring, både for Liberale studenter og resten av landet som skal stemme til høsten.

Studentene mister 300 millioner i revidert statsbudsjett, uten at det blir kompensert på noen måte.

William Høie og Ida-Elise Asplund

Et av de siste vedtakene Arbeiderpartiet gjorde sist vi satt i regjering var nettopp å innføre 11 måneders studiestøtte. At Venstre og regjeringen senere valgte å følge opp dette, etter at Høyre og Frp først fjernet det da de overtok i 2014, syns vi selvsagt er helt strålende.

Det er godt å se at flere partier har økt fokus på studentgruppen, noe som for øvrig skulle bare mangle, da vår generasjon skal løse enorme spørsmål knyttet til klima og fremtidens velferd nettopp gjennom kunnskap. Dermed blir det å fremstille det som at Ap aldri løfter en finger for studentøkonomien direkte feil.

I Arbeiderpartiets alternative budsjett har vi har lagt penger på bordet for 3000 studentboliger i året, og vi var første parti som programfestet dette allerede i 2013. Ap har også foreslått å innføre 12 måneder studiestøtte for studenter med barn, men dette stemte Venstre selv ned i år. Ikke minst har Arbeiderpartiet foreslått å doble satsingen på psykisk helse, og foreslo å bruke 15 millioner mer enn regjeringen til studenters psykisk helse i 2019. Også dette var Venstre med på å stemme ned i Stortinget.

Liberale studenter hevder at Arbeiderpartiet ikke tallfester studentsatsingen, men da glemte de kanskje å slå opp i det alternative budsjettet. Som styringsparti vil Arbeiderpartiet alltid levere konkrete forslag i et realistisk budsjett, heller enn å kaste ut tomme løfter.

Det er riktig at det bygges rekordmange studentboliger under denne regjeringen, akkurat som det ble bygd rekordmange studentboliger under den forrige Ap-regjeringen sammenlignet med Venstre, Høyre, og KrF-regjeringen som var før den.

Det er en naturlig og riktig utvikling at studentboliger bygges i takt med økt studentmasse. Siden 2000-tallet har antall studenter økt jevnt og trutt hvert år, med mer enn 100 000 flere studenter i dag.

Norsk Studentorganisasjons (NSO) boligundersøkelse viser at boligdekningen under denne regjeringen er på 14 prosent, nøyaktig den samme som på slutten av Arbeiderpartiets forrige regjeringsperiode.

Venstre skryter av boligbyggingen, samtidig som de glemmer å se på hvor stor andel av studentene som faktisk har tilgang på studentbolig. Det trengs en større, ikke mindre, satsing på studentboliger. Dessverre vil det bare bli bygget 1448 studentboliger i år, og det etter at Venstre selv har fått ansvaret for høyere utdanning og forskning i regjeringen.

Vi mener det er riktig å fortsette satsingen på studentboliger, fordi det blir stadig flere i høyere utdanning, og etterspørselen øker hver høst. Nettopp derfor er det så kritisk når man plutselig velger å kutte 300 millioner til studentboliger i 2019.

Dersom samskipnadene ikke klarer å bygge i takt med kravene, bør man faktisk gå inn å se på årsakene, samt bevilge penger til vedlikehold, til en ny utlysning av midler, eller mange andre gode forslag som blant annet NSO og Velferdstingene har presentert.

Studentene mister 300 millioner i revidert statsbudsjett, uten at det blir kompensert på noen måte. I tillegg til kuttet i stipendordningen på 256 millioner, blir det sammenlagt et tap på godt over en halv milliard kroner.

Arbeiderpartiets studentlag mener man må satse på fremtiden. En halv milliard i kutt til studentene er langt ifra en ikke-sak, slik liberale studenter hevder, det er dønn alvorlig.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS