«ALLE » roper på studentkrisepakke

Asheim i Khrono-intervju: — Det er først i februar det kan bli krevende

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) kan ikke gi noen eksakt dato, men ifølge Kunnskapsdepartementet kommer krisepakken «så raskt som mulig etter 18. januar».

Statsråd Henrik Asheim har til tider fått mye kritikk for at en økonomisk krisepakke til studentene ennå ikke har kommet på plass. I et intervju med Khrono svarer ministeren blant annet på spørsmål om hvorfor en krisepakke ennå ikke har blitt lansert.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at den forrige ordningen med ekstra studiestøtte i form av lån og stipend løp ut i fjor sommer, har det periodevis – gjennom høsten og vinteren – vært knyttet stor spenning til om og eventuelt når regjeringen vil presentere en ny økonomisk krisepakke til studentene.

Forsknings og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) har hele tiden forsikret om at regjeringen og han selv følger situasjonen tett, og før jul uttalte statsråden at arbeidet med en ny krisepakke var i gang.

Siden den gang har man ventet på hva den nye krisepakken inneholder, og i etterkant av den siste nedstengingen av samfunnet forrige helg, har temaet blitt ytterligere aktualisert.

Gjestet frokost-tv

Torsdag gjestet Henrik Asheim og leder for Norsk studentorganisasjon, Andreas Trohjell, tv-programmet God Morgen Norge.

Kort oppsummert var budskapet fra førstnevnte det samme som den har vært tidligere; regjeringen følger situasjonen tett, dialogen med NSO og studenten er god, og det jobbes med en krisepakke.

Når krisepakken kommer, ble det derimot sagt lite om, og heller ikke når Khrono prater med Asheim fredag, vil statsråden si noe om tidspunktet for når den økonomiske krisepakken vil bli lansert.

I en e-post fra Kunnskapsdepartementet fremkommer det likevel at tiltakene naturlig nok vil komme så raskt som mulig etter at Stortinget har hatt sin første samling i 2021, nærmere bestemt mandag 18. januar.

— Hva menes med så raskt som mulig, Henrik Asheim?

— Jeg kan ikke si noen eksakt dato, men vi skal gi beskjed til både dere og andre når vi vet mer om dette, svarer ministeren.

— En annen situasjon

Etter frokost-tv-sendingen på torsdag var han i møte med representanter fra NSO, ANSA (Samskipnaden for norske studenter i utlandet) og ONF (Organisasjon for norske Fagskolestudenter).

I møtet fortalte Asheim hvordan regjeringen jobber med den ventede krisepakken, og han fikk også innspill til hvilke utfordringer og behov som foreligger hos studentene.

— Vi jobber mye med dette nå, og det har vi gjort helt siden nyttårsaften. Vi står i en annen situasjon enn det som var tilfelle i november og desember, sier Asheim, før han er snart å legge til:

— Jeg forstår at alle ønsker at alt skal komme tidligere og raskere enn det gjør.

— Mange fikk jobbene sine tilbake

Når Khrono spør Asheim om hvorfor det tar så lang tid å få på plass en ny krisepakke til studentene når dette har vært etterspurt fra flere hold helt siden den forrige løp ut 1. juli i fjor, svarer statsråden følgende:

— Situasjonen er annerledes nå enn den var i høst og for så vidt også i november og desember. I høst var det mange som fikk jobbene sine tilbake.

— Flere studentledere forteller at de har etterlyst en ny krisepakke i «hele høst og vinter»? Hvorfor kommer den først en gang etter 18. januar?

— Situasjonen er annerledes nå, gjentar Asheim, som har de siste dagene særlig har fått kritikk fra opposisjonen for ikke å være tidlig nok ute med den kommende krisepakken.

— Vi jobber intenst

Torsdag uttalte stortingsrepresentant og medlem av utdannings- og forskningskomiteen, Nina Sandberg (Ap), til Khrono at hun synes det er uforståelig at ting tar så lang tid, og at dersom statsråden hadde fulgt situasjonen så tett som han hevder at han gjør, så burde han fått med seg at det gang på gang er dokumenter at studenter står svakere på arbeidsmarkedet og sliter mer økonomisk enn andre.

Studentleder Andreas Trohjell mener at det er på høy tid at krisepakken til studenten blir lansert.

— Følger du og regjeringen situasjonen så tett som dere hevder, Asheim?

— Ja, og vi følger ikke bare situasjonen tett, men vi jobber også intenst med dette. Det har vi gjort siden mars i fjor. Vi har nærmest ukentlige møter med både studenter og rektorer, noe som er veldig nyttig for oss, svarer Asheim.

— Mange sier at det er prekært og at det virkelig haster med en krisepakke til studentene. Hva er din kommentar til det?

— Det kommer en krisepakke, men det gjenstår fortsatt litt arbeid med denne. Husk på at de aller fleste studentene får en stor-utbetaling av lån og stipend nå i januar, så det er først i februar at det kan bli krevende for studenter som ikke har annen inntekt.

NSO: — På høy tid

Andreas Trohjell forteller om god dialog med Henrik Asheim den siste tiden, men understreker at det nå er på høy tid at noe faktisk skjer.

— Vi er glade for at krisepakken ser ut til å være på vei. Det er godt over et halvt år siden den forrige kom, og det er veldig mange studenter som nå står i en prekær økonomisk situasjon, sier Trohjell til Khrono.

Han poengterer videre at NSO har etterlyst en ny krisepakke gjennom hele høsten og vinteren.

— En ny krisepakke er svært etterlengtet. Nå håper vi at pakken som kommer vil treffe bredt, altså både de studentene som er permitterte og de som ikke har annen form for ekstra inntekt, sier studentlederen.

Powered by Labrador CMS