Universitetet i Sørøst-Norge

Avlyser praksis for nær 700 studenter

Universitetet i Sørøst-Norge sier de vil bidra til å redusere antall kontaktpunkter.

Flere grunnskolelærer- og barnehagelærererstudenter ved Universitetet i Sørøst-Norge vil nå få avlyst sin praksis. Bildet er fra studiestart ved campus i Drammen.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Sørøst-Norge (USN) avlyser praksis for barnehagelærer- og grunnskolelærerstudenter i alle kommunene i Viken og kommunene i Vestfold og Telemark med tiltaksnivå A.

Avlysningen gjelder fra og med i dag og frem til 11. april.

Det fikk studentene og de ansatte ved USN beskjed om sent torsdag, bekrefter dekan ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap, Per-Ludvik Kjendlie til Khrono.

Studenter har uttrykt bekymring

Det er nesten 250 grunnskolelærerstudenter og 450 barnehagelærerstudenter som blir berørt av avlysningen, og som nå mister en eller flere dager i praksis i denne perioden.

I en e-post til VG, som først skrev om saken, skriver Kjendlie at flere studenter har uttrykt bekymring for å være i praksis i barnehager og skoler i områder med høy smitte.

— Vi deler denne bekymringen. I lys av smitteøkningen som vi nå ser og informasjonen om at også barn smittes og smitter lettere av de muterte variantene, så kom vi etter en totalvurdering frem til å avlyse praksis, sier Kjendlie til Khrono.

Dekan ved Fakultet for humaniora, idretts- og utdanningsvitenskap, Per-Ludvik Kjendlie.

Dekanen legger til at hovedargumentet for avgjørelsen er å bidra til å redusere kontaktpunkter i de kommunene hvor det nå er høy smitte.

Også de som har dager med digital undervisning i sin praksisperiode, vil få denne avlyst.

— Noen av grunnskolelærerstudentene ville nok kunne hatt digital praksis i denne perioden. Men slik det er i mange skoler nå, er det en dag med digital undervisning og så neste er fysisk. Det hadde blitt mye frem og tilbake, sier dekan Kjendlie om hvorfor de har valgt å avlyse også denne delen av praksisen.

For de som er i praksis gjennom den praktisk-pedagogiske utdanningen (PPU) og som underviser i videregående skole, så vil praksis gå som normalt.

Lover å sikre progresjon for studentene

I første omgang blir praksis altså avlyst for de studentene dette vil gjelde frem til 11. april.

— Vi vil vurdere dette fortløpende, men likevel sikre forutsigbarhet for studentene. I tillegg må vi vurdere det opp mot studieprogresjon. Vi skal sørge for at studentene får den opplæringa og progresjonen som de må ha, sier Kjendlie.

Universitetet opplyser at der det er mulig, så vil studenter som mister praksis i denne perioden kunne få kompenserende oppgaver.

— Avbrutte praksisperioder vil bli vurdert dersom praksislærere mener de har et godt nok vurderingsgrunnlag. I de tilfellene der praksislærer ikke har tilstrekkelig grunnlag for å gi vurdering, må studentene gjennomføre planlagt praksisopplæring på et senere tidspunkt, sier dekan Kjendlie.

Gjennomfører praksis som planlagt

Også OsloMet og Høgskulen på Vestlandet har studenter i praksis i kommuner som nå er omfattet av tiltaksnivå A.

Men de begge velger å gjennomføre praksis som planlagt.

— Ved OsloMet følger vi situasjonen tett, men vi følger føringene fra Kunnskapsdepartementet og der er det ingen endring per i dag i forbindelse med gjennomføring av praksis, sier dekan Sarah J. Paulson ved Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier.

Dekan ved OsloMet, Sarah J. Paulson, sier de følger situasjonen tett og er beredt på å gjøre tilpasninger i praksisløpet, men at de gjennomfører praksis for lærer- og barnehagelærerstudenter som planlagt.

Men det er blitt gjort noen tilpasninger for barnehagelærerstudenter som skal ut i praksis nå, opplyser Paulson.

— Disse vil ha digital praksis frem til et par dager etter påske. Om det oppstår behov for andre tilpasninger, så vil vi gjøre disse. Vi er opptatt av at studentene får gjennomført praksis og tatt igjen den praksisen de tidligere har mistet, og opprettholder studieprogresjonen, sier Paulson.

Powered by Labrador CMS