Erna Solberg og regjeringen vil ha flere barn. Men studentene ser ikke ut til å ha stilt opp for statsministeren sin i fjor. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen/Høyre

Høyere fødselstall, Erna? Studentene er løsningen.

Barn. Høyres Studenter mener de har gode svar til hva statsminister Erna Solberg og barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland bør foreta seg slik at flere studenter vil velge å få barn.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Erna Solberg sier i sin nyttårstale at hun ønsker at det skal fødes flere barn, og det ble senest den 09.01 på NRK sagt av barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland at studenter burde få flere barn. Enkelte studentforeldre har i ettertid blitt irriterte og pekt på manglende tiltak for studenter med barn. Flaks for Erna og Helleland at Høyres Studenter har tipsene klare.

Det er ikke rart mange nøler ved spørsmålet om de vil ha barn i studietiden. Kjøpekraften til studenter er lav og det er vanskelig å få endene til og møtes - og det er uten et barn i regnestykket. I dag kan man få forsørgerstipend på maksimalt 1687,- i tillegg til det du kan få maksimalt i lån og stipend. Snaue 1700,- ekstra er ikke så mye med en baby som vokser ut av klær raskere enn du skifter sokker. Derfor foreslår Høyres studenter at forsørgerstipendet økes. Det er et virkemiddel som er behovsprøvd og treffer godt, og som gir bedre forutsigbarhet i hverdagen.

Det er ikke rart mange nøler ved spørsmålet om de vil ha barn i studietiden. Kjøpekraften til studenter er lav og det er vanskelig å få endene til og møtes - og det er uten et barn i regnestykket.

Andreas Oftedal

Men vi stopper ikke der. En baby skal ha barnevogn, bilsete, stellebord, ulltøy, regntøy og alt mulig slags tøy. Med andre ord så medfører et barn store utgifter ved fødsel. Studenter flest har ikke oppsparte midler til å imøtekomme slike utgifter i en håndvending. Derfor må engangsstønaden økes og innrettingen må endres.

Høyres Studenter foreslår å øke engangsstønaden og endre innrettingen slik at man får et større beløp ved fødsel til de største utgiftene, og dermed resten jevnt fordelt utover de resterende 11 månedene. På denne måten sikrer man en god oppstartskapital til nybakte foreldre, samtidig som stønaden kommer sammen med de løpende utgiftene det første leveåret.

Vi kommer heller ikke utenom kravet om individuell opptjeningsrett. I dag er det sånn at mor må jobbe for retten til foreldrepermisjon både for seg selv og for far. Hvis mor er student mens far er i full jobb, vil ikke far ha rett på foreldrepermisjon. Det vil medføre at mor enten må utsette studier helt frem til barnet kan begynne i barnehagen, eller må studere på kveldstid når far har kommet hjem fra jobb. Rettferdig? Nei. Far er like mye forelder og har derav like mye rett til foreldrepermisjon som det mor har.

Helt til slutt så må det nevnes at det er gunstig å få barn i studietiden av flere grunner. Ikke bare er man i en mer fleksibel livssituasjon og ikke bundet opp av forventninger og press fra arbeidslivet – man vil heller ikke måtte ta «en pause» fra arbeidslivet eller «sette karrieren på vent». Ved å få barn i studietiden taper man ikke pensjon, og det er billigere for staten å støtte studenter med barn litt ekstra i studietiden, enn å betale for foreldrepermisjoner. Det er med andre ord samfunnsøkonomisk hensiktsmessig både for den enkelte og for Solberg og co.

For Høyres Studenter er det helt klart og tydelig hva statsministeren bør gjøre. Tar du utfordringen, Erna?

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS