Førsteamanuensis og dr. juris Jens Petter Berg er spent på om han får stå i stillingen fram til rettssak i mai. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Berg-saken skal opp for retten i mai

Rettssak. Fire dager, fra 22.mai, er satt av til rettssak mellom endringsoppsagte Jens Petter Berg og OsloMet – storbyuniversitetet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Jens Petter Berg-saken

Førsteamanuensis og dr.juris, Jens Petter Berg har vært ansatt ved Høgskolen i Oslo og Akershus siden 2010.

Berg har også vært lokal tillitsvalgt på høgskolen for Juristforbundet i flere år. ​

Konflikten startet under den forrige ledelsen av instituttet og fakultetet i 2014 da Berg anmodet om at man måtte finne en ordning for at en kollega skulle fjernes fra det han kalte «tørkeloftsplassering» som hadde pågått siden 2012. ​

Berg fikk en skriftlig advarsel høsten 2014, blant annet på grunn av krenking av arbeidsmiljøet og krevende kommunikasjonsform. ​

Bedriftshelsetjenesten ble høsten 2014 bedt om å gjennomføre en «faktaundersøkelse» på fakultetet og konkluderte med at Berg hadde brutt arbeidsmiljøloven.

I januar 2015 ble han umiddelbart beordret til et annet kontor borte fra instituttet. Berg fremmet en varslingssak hvor han mente seg trakassert av arbeidsgiver.

Høgskolens varslingsnemnd konkluderte med at han ikke var trakassert av arbeidsgiver og at arbeidsgiver objektivt sett ikke hadde opptrådt uakseptabelt. ​

Høsten 2016 konkluderte Kunnskapsdepartementet med at endringene i Bergs stilling var for langvarig til å ligge innenfor arbeidsgivers styringsrett og mente at Berg i realiteten var endringsoppsagt.

Juli 2017 vedtok tilsettingsutvalget ved fakultetet en formell endringsoppsigelse av Berg. ​

September 2017 opprettholdt høgskolestyret endringsoppsigelsen, og noen måneder senere ble høgskolen stevnet.

Førsteamanuensis og dr.juris, Jens Petter Berg ved OsloMet er fratatt retten til å undervise, veilede og sensurere ved tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet, fordi han skal ha «krenket arbeidsmiljøet til sine kolleger».

Berg har gått til søksmål mot høgskolen for det han og hans advokat Tore Lerheim, mener er en usaklig endringsoppsigelse.

Styret ved daværende Høgskolen i Oslo og Akershus behandlet i fjor høst en «klage på oppsigelse» bak lukkede dører, fra nettopp førsteamanuensis og tillitsvalgt for Juristforbundets gruppe på HiOA i årene 2011–2015, Jens Petter Berg (66).

Etter halvannen times behandling oppretthold styret HiOAs avgjørelse, og saken gikk videre til rettssystemet.

Møttes i retten

I november i fjor møttes partene hos Oslo Byfogdembete, der Berg mente at han hadde rett til å stå i stillingen inntil saken var juridisk avklart. Her fikk han ikke medhold av dommeren.

Jeg er spent på den avgjørelsen, og den vil jo kunne bli førende for den videre saken.

Jens Petter Berg

Berg har anket denne kjennelsen og opplyser til Khrono at han venter en kjennelse i løpet av en ukes tid.

— Jeg er spent på den avgjørelsen, og den vil jo kunne bli førende for den videre saken, sier han.

Arbeidsgiversiden mener at Berg gjennom flere år har opptrådt på en belastende og uakseptabel måte. Over flere år har han også vist at han ikke er villig eller evner å endre sin adferd eller kommunikasjon, selv om han er gitt nye muligheter. Det må derfor anses om lite sannsynlig at han vil endre adferd, mener arbeidsgiver, ifølge kjennelsen fra november.

Berg mener arbeidsgivers klager mot ham først og fremst er knyttet til hans rolleutøvelse som tillitsvalgt eller som tjenestemannsrepresentant i et tilsettingsutvalg. Han krever å få tilbake retten til å undervise studentene, blant annet i faget arbeidsrett, samt å bli tatt bort fra det han kaller «tørkeloftet», som er et kontor i et annet bygg enn der kollegaene hans befinner seg.

Forsvarer Berg

Flere har engasjert seg i Jens Petter Bergs sak, blant annet kollega Kirsten Ribu i et innlegg i Khrono:

Les også: En forsvarstale for Jens Petter Berg

To av hans tidligere kolleger, Mary Ann Stamsø og Andreas Galtung, mener at konflikten har kommet helt ut av proporsjoner.

Les også: Skremmende taushet i Berg-saken

Også jusprofessor emeritus Jan Fridthjof Bernt har reagert på saken mot Berg, som han mener handler om mangel på takhøyde og ytringsfrihet i akademia. I en status på sin egen facebookprofil skrev han blant annet:

«Nå skal vi være varsomme. Godt arbeidsmiljø og arbeidsfellesskap er en grunnleggende viktig verdi som vi må hegne om og beskytte, her som på andre arbeidsplasser. Men på universiteter og høyskoler er vilje og evne til å tåle klar tale, kritiske holdninger og opposisjon mot ledelse og autoriteter enda viktigere. Det er dette som skiller oss fra andre bedrifter og institusjoner. Vi må ta vare på og hegne om også denne siden av vår virksomhet. Det er ikke ledelsens oppgave å definere rammene for ytringsfrihet, det gjør Straffeloven. Senker vi takhøyden her, svikter vi vårt samfunnsoppdrag.»

Les også: Bernt bekymret for ytringsfriheten i akademia

Det var Uniforum som først skrev om beramming av rettssaken.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS