sluttavtaler

Brukte 1,8 millioner på «konfidensiell» sluttavtale. NHH-rektor vil ha åpenhet

Etter å ha inngått fem hemmelige sluttavtaler, skal det nå bli åpenhet, ifølge rektor ved Norges Handelshøyskole (NHH), Øystein Thøgersen.

Tore Hellebø inngikk en sluttavtale med NHH da han sluttet i jobben som direktør for NHH Executive høsten 2020.

I en dokumentar belyser DNMagasinet bruk av sluttavtaler i staten og klausuler som binder tidligere ansatte til taushet om innholdet i avtalen og andre forhold knyttet til arbeidsgiver og arbeidsforholdet.

Ifølge avisen inneholder 110 avtaler de har fått innsyn i, punkter som legger bånd på ytringsfriheten til tidligere ansatte.

En av disse avtalene ble inngått mellom NHH-ledelsen og tidligere direktør for NHH Executive, Tore Hellebø, høsten 2020. Khrono omtalte i desember 2023 Hellebøs konflikt med tidligere prorektor Linda Nøstbakken og rektor Øystein Thøgersen.

Avtalen som ble inngått mellom NHH og Hellebø, hadde en samlet verdi på cirka 1,8 millioner kroner. 

— Vårt ideal er åpenhet

Nå sier rektor Thøgersen til DN at han vil ha slutt på formuleringer som pålegger taushet.

— Vi er i akademisk sektor. Vårt ideal, som står svart på hvitt i vår strategi, er åpenhet. Vi ønsker å være robuste for alle former og ytringsfrihet, sier han til avisen.

Han sier også at «disse klausulene har kommet til veldig automatisert».

Øystein Thøgersen
Rektor på NHH, Øystein Thøgersen, tar nå til orde for å slutte med klausuler som pålegger partene taushet i sluttavtaler.

«Hovedelementet» i avtalen med Hellebø var ifølge NHH en «12 måneders studiepermisjon». 

I tillegg til pengene som gikk til det som blir omtalt som studiepermisjon tok NHH på seg inntil 120.000 kroner i utgifter til Hellebøs advokat.

Da Hellebø offisielt sluttet på NHH 1. november 2020, fikk han dessuten spandert en forlengelse av medlemskapet i en eksklusiv, privat klubb for marine offiserer i London (Hellebø har utdannelse fra Sjøkrigsskolen).

Det siste var ifølge NHHs kommunikasjonsdirektør, Geir Mikalsen, «utslag av en konkret løsning tilpasset det konkrete tilfellet».

Hellebø uttalte til Khrono i desember 2023 at slik saken utviklet seg, ble avtalen «til slutt ei hensiktsmessig løysing for min del».

Ifølge avtalen, som Khrono har fått innsyn i, skulle innholdet være konfidensielt.

Ikke godkjent av departementet

Avtalen som NHH inngikk med Tore Hellebø, ble ikke godkjent av Kunnskapsdepartementet. Ifølge departementets fullmakt i 2023 har «institusjonen fullmakt til å inngå forlik eller innrømme ansvar i saker om erstatning opp til 300 000 kroner». I saker der summen er høyere, skal saken legges fram for departementet (Summen er oppjustert til 450 000 for 2024).

NHH informerte departementet etter at Khrono omtalte saken. NHH forklarte til Khrono at de først ikke informerte fordi de «så det ikke slik den gang at permisjonen vi innvilget var et forlik i en erstatningssak». 

Ifølge DN slo Justisdepartemenet fast for mer en ti år siden at avtaler inngått med ansatte i staten, ikke kan hemmeligholdes gjennom bruk av taushetsklausuler.

NHH har inngått ni sluttavtaler med taushetserklæringer, fem av dem i Øystein Thøgersens rektortid fra 2017.

 

Powered by Labrador CMS