Det er fortsatt ikke avklart om OsloMet faktisk blir på Campus Kjeller, gikk det fram av styremøtet på OsloMet torsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold
Det er fortsatt ikke avklart om OsloMet faktisk blir på Campus Kjeller, gikk det fram av styremøtet på OsloMet torsdag. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

OsloMet forhandler fortsatt om lokalene på Kjeller

Campus på Romerike. OsloMet er ennå ikke helt i havn med ny leieavtale med gårdeier Hemfosa om å bli på campus Kjeller. Partene er uenige på tre punkter, som ble diskutert for lukkede dører på styremøtet torsdag.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se opptak fra styremøtet ved OsloMet nederst i saken).

OsloMet har forhandlet seg fram til husleiekutt på 20 millioner på Kjeller per år fram til 2043, men det er fortsatt tre punkter OsloMet og gårdeier Hemfosa er uenige om.

Fakta

OsloMet campus Kjeller

OsloMet leier lokaler av Hemfosa Samfunnsbygg på Campus Kjeller.

Det er cirka 260 ansatte og rundt 3500 studenter på campus Kjeller.

Arealet på Kjeller er på 25.000 kvadratmeter, pluss en garasjekjeller.

OsloMet betaler 52 millioner per år i leie til Hemfosa, ifølge oppdaterte opplysninger på ansattesiden.

Etter fusjonen mellom Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo i 2011 har flere utdanningstilbud og administrative funksjoner blitt flyttet til Pilestredet i Oslo.

De viktigste faglige miljøene på Kjeller i dag er produktdesign, sykepleie- og vernepleieutdanning og yrkersfaglærerutdanning.

Ledelsen for daværende Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet, har i lengre tid diskutert og vurdert flytting av campus på Romerike til Lillestrøm.

Statsbygg har anbefalt en slik flytting.

Styret ved OsloMet vedtok i oktober ifjor å heller forhandle med Hemfosa om å bli på Kjeller.

Styret ved OsloMet vedtok torsdag 7. mars å gi rektor Rice fullmakt til å oversende utkast til leiekontrakt til Kunnskapsdepartementet til godkjenning.

Avtaleutkastet er på 32 millioner kroner per år og gårdeier skal foreta en del utbedringer i lokalene.

Forhandlingene er ikke helt avsluttet og det gjenstår tre punkter som det er uenighet om, kom det fram på styremøtet 7. mars.

Den framforhandlede avtalen skal løpe fra 1. januar 2019 til 14. august 2043.

— Det er fremdeles pågående forhandlinger, sa OsloMet-rektor Curt Rice på møtet i universitetsstyret torsdag.

Lukket dørene

De tre punktene ble diskutert etter at styremøtet ble lukket, og da dørene ble åpnet igjen vedtok styret enstemmig å gi rektor fullmakt til å oversende utkast til leiekontrakt med tilleggsavtale for Kunnskapsveien 55 på Kjeller til Kunnskapsdepartementet.

Rice understreket at Kunnskapsdepartementet skal godkjenne avtalen, og at den også skal innom Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

— Derfor vet vi ikke ennå om vi faktisk skal være på Kjeller, sa Rice på møtet.

I utkastet til avtale som han presenterte for styret står det at OsloMet skal betale 32 millioner i leie per år og at gårdeier skal foreta en del utbedringer på lokalene.

Jeg håper at hele greia blir landet innen kort tid, delvis av hensyn til de ansatte.

Curt Rice

Urolige ansatte

Styret ved OsloMet har fått brev med bekymringsmelding fra fagmiljøer på Kjeller, ble det opplyst på styremøtet, og brevet viser til betydelig uro blant de ansatte om hva som skal skje på Kjeller.

— Det er bra at folk engasjerer seg, men mange av punktene de uroer seg for er håndtert, sa Rice.

Han sa videre at han har registrert uroen blant de ansatte og at han ønsker å holde oppe framdriften i saken.

— Jeg håper at hele greia blir landet innen kort tid, delvis av hensyn til de ansatte, sa han.

Besparelser skal delvis brukes på Kjeller

Utkastet til leiekontrakt innebærer et husleiekutt på 20 millioner per år, og Rice sa på møtet at en del av besparelsen bør brukes på flere typer tiltak for å utvikle Kjeller.

— Hvis vi får lov av Kunnskapsdepartementet å bli på Kjeller, vil vi at Kjeller skal bli en god campus. Jeg er opptatt av Kjeller og av at de skal ha det bra der, sa han.

Rice viste til to mulige satsinger som kan bidra til god utvikling på Kjeller. Den ene var en satsing på helseteknologi, som OsloMet spilte inn under satsinger utenfor rammen i høst.

Ifølge innspillet ber OsloMet om 110 millioner i 2020, blant annet til bygningsmessig oppgradering av campus Kjeller, og deretter 20 mill per år til satsingen.

Den andre satsingen Rice mener kan skape utvikling på Kjeller er kompetansesenteret for yrkesfag, som ble åpnet i fjor.

«Satellitter ble misforstått»

Rice sa at en del av uroen ansatte på Kjeller har med campusutviklingsplanen «Framtidig campus Oslo», med fem konsepter for hvordan OsloMet kan utvikle sin campus i Oslo sentrum fram mot 2035. Her er ikke Kjeller nevnt.

Det anbefalte forslaget går ut på at OsloMet skal fortsette å utvikle sin campus i og i nærheten av Frydenlund, men opprette satellitter andre steder i byen ved behov.

— Det er ikke spesifisert tilstrekkelig i denne planen at Kjeller ikke skal være en satellitt. Kjeller er en campus, understreket han.

Han tok selvkritikk for at han ikke hadde tenkt godt nok på signaleffekten av at denne planen ikke inkluderte Kjeller.

— Vi er jo pålagt å ha campusutviklingsplan, så vi tenkte at la oss gjøre dette i hvertfall, og så integrere Kjeller senere når vi vet hvordan det går, sa han.

«Satelitter er små greier»

Han ga også noen eksempler på hva OsloMet mener med satellitter.

— Meningen med satellitter er at de skal gi oss fleksibilitet, for eksempel kunne det være aktuelt for OsloMet med en fysisk tilstedeværelse på Oslo universitetssykehus, i form av klasserom eller kontorer. Et annet eksempel kan være initiativet Construction City, som Oslo kommune står bak. Det er ikke på noen måte aktuelt å flytte hele Fakultet for teknologi, kunst og design dit, men kanskje vi ønsker å ha noe der, sa han.

Et tredje eksempel er at OsloMet, som har biblioteksutdanning, kanskje kunne tenke seg å ha noe på nye Deichmann.

— Det er sånne små greier som er tenkt med satellitter, sa Rice.

Applaus fra «Akershus-benken»

Flere i styret var glade for at Rice signaliserte satsing på Kjeller, ikke minst «Akershus-benken», som den uhøytidelig ble kalt. Den består av Gunnar Melgaard, som i sin tid oppnevnt av Akershus fylke og Ingrid Ruud Knutsen, som representerer faglig ansatte på Kjeller. I tillegg meldte styremedlem Tatjana Felber seg på, fordi hun bor på Fetsund.

— Jeg er glad for at rektor sier at han vil utvikle Kjeller. Det har vært en bekymring på Kjeller, og det er blitt færre ansatte over tid. Det er riktig å samle seg om å utvikle Kjeller nå, sa Melgaard og viste til at Kjeller-området er under utvikling og at det på sikt vil bli utbygging på det nedlagte flyplassområdet.

— Jeg er veldig glad for at Rice nå signaliserer at han vil kjøre besparelsen tilbake i miljøene på Kjeller, sa Ingrid Ruud Knutsen.

Flere i styret uttrykte en viss bekymring for at OsloMet binder seg helt til 2043. Parkeringsplasser ble også et tema. I dag har ansatte på Kjeller gratis parkering.

— Jeg kan ikke love gratis parkeringsplasser, men vi har heller ingen planer om å innføre betaling, sa Rice.

Se direkte stream fra torsdagens styremøte ved OsloMet:

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS