Campus Ås skal stå ferdig og overleveres NMBU i mai. Her fra en omvisning i det nye veterinærbygget tidligere i år. Trond Furuberg ( i orange vest) er NMBUs representant i prosjektledelsen for Campus Ås. Foto: Mina Ræge

Campus-utbygging opp i NMBU-styremøte: «Statsbygg sliter med fremdrift i bygget»

Styremøte. I morgen behandler styret ved NMBU en sak om byggingen av ny campus. Statsbygg sliter med framdriften for prosjektet som allerede har sprukket med nesten en milliard, heter det i styrepapirene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Den nye veterinærbygget på campus Ås

63.100 kvm (Veterinærbygget, inkl. Fellesbygget på 2.100 kvm)

11.800 kvm (Senter for husdyrforsøk)

Byggestart i 2013, ferdigstilles i 2020.

Kostnadsramme: 7,2 mrd. kr

Statsbygg oppfører det nye veterinærbygget på Campus Ås der Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen skal samlokaliseres når de flytter fra Adamstuen i Oslo.

Veterinærhøgskolen er en del av Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), mens Veterinærinstituttet er et selvstendig biomedisinsk forskningsinstitutt.

Campus Ås er den største samlede utbyggingen i universitets- og høgskolesektoren i Norge noen sinne og det eneste i sitt slag.

Det nye veterinærbygget består i realiteten av åtte sammenknyttede bygninger med tilsammen 2400 rom. Det vil inneholde tradisjonelle undervisningsarealer, kontorer, bibliotek og kantine. I tillegg vil det romme spesialarealer som laboratorier, dyrestaller, dyrehospital og akvarier m.m.

Smittevernhensyn og internt arbeidsmiljø krever avanserte tekniske installasjoner og gode bygningstekniske løsninger for å skille mellom arealer med smittefarlig materiale og øvrige arealer.

Kilde: Fra Statsbyggs sider om prosjektet Campus Ås

Khrono kunne tidligere i oktober fortelle at utbyggingen av det nye veterinærbygget ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) og Campus Ås har sprukket med nær en milliard kroner siden 2017.

I morgen kommer Statsbyggs prosjektleder til NMBUs styremøte for å redegjøre for situasjonen. I styrepapirene står det at «Statsbygg sliter med fremdrift i bygget, og har en del utsettelser av sine milepæler».

Ifølge styrepapirene sier Statsbygg at forsinkelsene ikke får betydning for overtakelsesdatoen 2. mai 2020. Statsbygg har styrket prosjektledelsen for å få prosjektet i havn på tiden — og for å unngå ny kostnadssmell.

— Jeg ser frem til grundig redegjørelse i styremøtet i morgen der Statsbygg også vil være tilstede. Har ingen kommentarer før det, skriver styreleder ved NMBU, Siri Hatlen, i en SMS til Khrono.

Prosjektleder i Statsbygg, Erik Antonsen, sier til Khrono at styret ba om en redegjørelse og en omvisning, men avviser at det ligger dramatikk og nye utsettelser i saken.

— Jeg har ikke sett styrepapirene og hva som står der, men vi rapporterer at prosjektet er i rute mot innflytting fra mai 2020. De økonomiske justeringene som ble gjort av regjeringen i sommer var viktig for å trygge framdriften i prosjektet, og vi får større og større trygghet til at det skal gå etter planen.

Dette skjer hvis bygget ikke blir ferdig i tide

I styrepapirene heter det at dersom bygget ikke blir ferdig i tide, så vil det skyve på tidsplanen for leveranse av brukerutstyr. Det vil igjen føre til at man enten må skyve på virksomhetstestene av bygget, eller at testene gjennomføres uten kritisk utstyrsbehov.

Når det gjelder IKT vil en forsinkelse vanskeliggjøre sammenkoblingen av brukerustyr og fagsystemer. Det vil også gå utover tiden til opplæring av brukere på nytt utstyr.

NMBU har nå gjennomført risikoanalyser for hvert bygg, slik at man kan prioritere det viktigste først, dersom det blir forsinkelser. Etter planen skal nye studenter på plass fra studiestart neste år.

Går utover mindre prosjekter

Det er ikke bare Statsbyggs bygging av veterinærbygget som pågår av byggeprosjekter ved NMBU og som inngår i NMBUs campusplan.

Eiendomsavdelingen ved NMBU har blant annet ansvar for å gjøre oppgraderinger og bygge tilbygg for Fakultet for biovitenskap og Fakultet for landskap og samfunn de kommende par årene. Men store prosjekter som områdegjennomgangen, der organiseringen av statens bygningsmasse gjennomgås, og overtakelsen av det nye veterinærbygget som Statsbygg bygger, kan føre til forsinkelser for mindre prosjekter og vedlikeholdsarbeid.

«De store prosjektene tar mye av tildelt ramme, derfor er det lite til vedlikehold og akutte saker. Dette øker risikoen for budsjettsprekk hvis tak eller fasader får sprekker. Vi har flere tak som er sterkt i faresonen for å måtte skiftes, selv om de ikke står på planen», heter det i den delen av styrepapirene som tar opp situasjonen i Eiendomsavdelingen.

— I to av de store tiltakene i Campusplanen er tilpasning til funksjonalitet en viktig faktor sammen med vedlikehold. NMBU har prioritert funksjonalitet for å legge til rette for en bedre måloppnåelse for strategiske samfunnsmål. Når gjennomføringen av disse store prosjektene faller sammen med forberedelser til overtakelse og overtakelse av Veterinærbygningen og områdegjennomgangen, binder dette opp så store ressurser at noen mindre vedlikeholdsprosjekter vil måtte skyves i tid. Det er stadig mer nedbør og vind, så vi opplever at tak trenger vedlikehold og oppgradering i større grad. Flere tak ligger inne i årets og kommende års plan, og vi håper at vi ikke får noen overraskelser utover dette, sier eiendomsdirektør Kjersti Sørlie Rimer til Khrono.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS