Dag Rune Olsen er glad i digitale løsninger. Nå ønsker han seg en app som kan fortelle hvor mye man har flydd. Foto: Njord V. Svendsen

Rektor Olsen ønsker en CO₂-app

Reise(u)vaner. — Vi må få et mer personlig forhold til hvor mye vi flyr, sa rektor ved Universitetet i Bergen, Dag Rune Olsen. Kan en app som viser ditt personlige klimagassutslipp gjøre at du flyr mindre?

Publisert Sist oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansatte ved Universitetet i Bergen må fly mindre dersom universitetet skal bli klimanøytralt. Det har universitetsstyret bestemt. Det er allerede gjennomført tiltak som gjør at UiB har redusert klimagassutslippene mye. Men dette er tiltak den enkelte ansatte verken ser eller må forholde seg til. Videre tiltak vil merkes i større grad, heter det i saken universitetsstyret i Bergen behandlet torsdag.

Oversikt selv

Som både På Høyden og Khrono har skrevet, flyr Olsen mye. Faktisk mest av rektorene ved landets universiteter og høgskoler. Og han kommer til å fortsette å reise, sa han i universitetsstyremøtet.

Dersom vi mener at klima er viktigst, må vi være villige til å gjøre tiltak som kan smert

Kjell Bernstrøm

— Før denne saken skulle opp i styret, har vi gått gjennom reiseregningene til alle de ansatte. Det måtte vi for å finne ut hvor mye det blir flydd – det er ikke alle som bruker reisebyråavtalen. Men denne øvelsen kan vi ikke gjøre mange ganger, sa rektoren og la til:

— Det jeg tror er viktig for at den enkelte skal fly mindre, er at man selv kan ha oversikt. Hvor mye fløy jeg i fjor? Hvor mye har jeg flydd så langt i år?

Dette er data Olsen mener er mulig å samle, og deretter utvikle til en app.

Fakta

Klima i akademia

Klimaoppropet ved UiB er ein underskriftkampanje starta av tilsette ved UiB. Målet er å få universitetet til å halvere utslepp frå flyreiser innan 2025.

Ved Universitetet i Oslo har eit liknande opprop samla meir enn 600 underskrifter. Også i andre land, blant anna Danmark har akademikarar starta kampanjar.

NTNU har lansert Reiseløftet, som blir kalla «tidenes reiseutfordring» for å få heile universitetet til å reise mindre og meir miljøvennleg.

Både UiB, NTNU og UiO skal før sommaren legge fram detaljerte klimarekneskap der utslepp frå flyreiser er inkludert. Det er venta at det vil bli innført reguleringar for å redusere talet på flyreiser. Jobbreiser med fly er den klart største kjelda til klimagassutslepp frå universiteta.

— En slik app kan også resten av staten bruke. CET, Senter for klima og energiomstilling, kan foreslå kriterium, og deretter kan de lages i en algoritme.

Innstilt på protester

Universitetsstyret skulle ta stilling til hvordan Universitetet i Bergen kan bli klimanøytralt. Men de konkrete tiltakene kommer i en sak i mai-møtet. Universitetsdirektør Kjell Bernstrøm var opptatt av at tiltak knyttet til bygg og innkjøp var mest effektivt for å få ned utslippene.

— Vi har gjort opptellinger som viser at kontor i snitt er i bruk femti prosent av tiden, lesesaler bare tretti. Hva kan man da gjøre? Man kan se for seg å stenge noen lesesaler i helgene, og å redusere tallet på kvadratmeter per person, sa Bernstrøm.

Han viste til Aalto-universitetet i Finland der fellesareal er brukt som arbeidsplasser for studenter, og der det bare er professorene som har cellekontor, og de er små.

— Dersom man kutter all flyreising, vil man få ned klimagassutslippene med tjue prosent. Man kan spare mer på å kutte i areal. Vi vet at vi vil få motstand på å få ned arealbruken, men det handler om prioritering. Dersom vi mener at klima er viktigst, må vi være villige til å gjøre tiltak som kan smerte, sa Bernstrøm.

Må gjelde alle

Torsdag morgen, før universitetsstyremøtet i Bergen, fikk Dag Rune Olsen overrakt 619 underskrifter fra aksjonsgruppen som tar til orde for kutt i flyreiser. Lignende underskriftsaksjoner har vært gjennomført både ved Universitetet i Oslo, ved NTNU og UiT Norges arktiske universitet.

— Mange ansatte ønsker nå å fly mindre enn før. Men en vedtatt innskjerping må gjelde for alle, sa styremedlem Jørgen Melve i møtet.

­— Dersom ledelsen sier at alle skal reise mindre, og samtidig flyr man fryktelig mye selv… Den spenningen finnes i organisasjonen, sa han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS