studentdemokrati

Danner ny studentallianse

Studentdemokratiene i Agder, Sørøst-Norge og ved Nord universitet går sammen og danner Distriktsalliansen.

William T. Svendsen er leder av Studentorganisasjonen i Agder.
William T. Svendsen er leder av Studentorganisasjonen i Agder.
Publisert

Distriktsalliansen lanseres i dag og består av Studentorganisasjonen i Agder, Studentorganisasjonen i Nord og Studentdemokratiet ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Målet er å danne en motvekt til de tradisjonelle universitetene (U5) og styrke de yngre universitetenes posisjon.

Det opplyser leder av Studentorganisasjonen i Agder, William Thanoothong Svendsen.

U5 består av Universitetet i Oslo, Universitetet i Bergen, NTNU, UiT Norges arktiske universitet og NMBU.

Vil styrke sin posisjon

— Vi ønsker å styrke samarbeidet mellom oss tre og også styrke vår posisjon i forhold til de tradisjonelle universitetene. Vi har en del ting felles, ikke minst mener vi at det investeres for lite i universitetene i distriktene i forhold til de sentraliserte institusjonene, sier William Svendsen.

Han trekker fram endringen i gradsforskriften som et eksempel på saker alliansen vil jobbe for.

— Det tok lang tid før det ble endringer slik at de nye universitetene også kan tilby full jussutdanning og profesjonsstudiet i psykologi, sier han.

— Vi kommer til å ta opp saker fra Distrikts-Norge. Vi har en forsknings- og høyere utdanningsminister som snakker høyt og lavt om distriktene og utdanning i hele landet. Vi mener at dette må vises i praksis også, sier han.

Ser fram til samarbeid

Studentleder ved Nord universitet, Chanice Sørlie Johansen, sier at hun ser fram til hva samarbeidet med de to andre studentdemokratiene kan skape og hvordan de kan utvikle seg videre.

— Som studentleder ved ett ungt universitet med flere studiesteder, så ser jeg på dette som en god mulighet til å kunne spille hverandre gode og lære av hverandre, sier hun.

Harald Bolstad Evensen er studentleder ved Universitetet i Sørøst-Norge.

— Universitetet i Sørøst-Norge skal med sin størrelse målt i antall studenter være en aktiv bidragsyter i norsk studentpolitikk og gjennom Distriktsalliansen mener jeg vi står enda sterkere i større saker. Det som etter min mening blir det beste med alliansen er at vi kan sparre om ulike utfordringer og sammen klare å løse disse, sier han.

Ingen NSO-konkurrent

Skal dere være en konkurrent til Norsk studentorganisasjon (NSO)?

— Nei, vi skal være et lokalt studentsamarbeid, slik som det som foregår gjennom studentrådet i UH-nett Vest. Studentdemokratiene i U5 har også hatt felles møter, sier William T. Svendsen.

I UH-nett Vest samarbeider universiteter og høgskoler på Vestlandet, blant dem Universitetet i Stavanger, som regnes som et av de nye universitetene.

Universitetet i Agder har vært med, men Svendsen opplyser at Studentorganisasjonen i Agder nå også har trukket seg ut. Grunnen er at de ikke lenger kunne være likestilte medlemmer av studentrådet i UH-nett Vest.

— Hva slags organisasjon blir Distriktsalliansen?

— Vi blir ikke stiftet som en organisasjon, men er et studentpolitisk samarbeid. Vi bestemmer selv hvor ofte vi skal møtes og hvor aktive vi skal være, sier Svendsen.

Chanice Sørlie Johansen ved Nord universitet, Harald Bolstad Evensen ved USN og William T. Svendsen ved Universitetet i Agder.
Chanice Sørlie Johansen ved Nord universitet, Harald Bolstad Evensen ved USN og William T. Svendsen ved Universitetet i Agder.
Powered by Labrador CMS