International Baccalaureate
Datatilsynet ber IB redegjøre for karaktersetting
Datatilsynet mener karaktersettingen til International Baccalaureate Organization kan være profilering.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Mange har ment at måten det internasjonale videregående skolesystemet, International Baccalaureate (IB), har valgt å sette karakterer på denne våren har vært svært betenkelig.
Etter at koronapandemien gjorde det nødvendig å avlyse alle eksamener, har flere opplevd å gå unormalt mye ned i karakter, verden over. Dette kan igjen føre til at de har problemer med å komme inn på ønskede studier.
Kunnskapsdepartementet har bedt IB rydde opp i karakterrot. Nå åpner også Datatilsynet sak.
Les også: Advokat engasjert i IB-sak om karakterer. Kan bli erstatningskrav
Menneskelig skjønn
I et brev til International Baccalaureate Organization (IBO) ber Datatilsynet om en redegjørelse fra IBO for hvordan de mener at de etterlever personvernregelverket.
«Vi peker særlig på at karaktersettingen delvis baserer seg på historiske data om karakterene til tidligere elever. Dette kan føre til profilering fordi elevene blir satt i bås i stedet for å bli vurdert på bakgrunn av deres individuelle prestasjoner», heter det i en pressemelding.
Datatilsynet viser til at personvernregelverket krever at en «behandling av personopplysninger må være rettferdig, og personopplysningene være korrekte».
«Videre er det normalt ikke tillatt å overlate karaktersetting til dataprogrammer eller systemer som ikke tillater menneskelig skjønn», skriver Datatilsynet i pressemeldingen.
IBO har fått frist til å svare innen fredag 24. juli.
Les også: Karakterrot i IB-systemet: et skrekkeksempel på bruk av algoritmer som vurderingsform
Avventer svar
Kunnskapsdepartementet opplyste til Khrono på mandag at de ennå ikke har fått et svar på deres henvendelse til IBO. Hva som vil skje med elevene, vil avhenge av hvordan IBO har fastsatt karakterene og om de kommer til å gjøre endringer på det nå, opplyser Kunnskapsdepartementet.
IBO på sin side har tidligere sagt at de vil se på ekstraordinære tilfeller og ta en ny vurdering.
IBO skriver at karakterene ikke ble satt for 2020 ved hjelp av en data-basert algoritme, men gjennom en IB-tildelings-modell. De viser til hva de endelige karakterene har blitt basert på: Skriftlige oppgaver, «predicted grades» og skole-kontekst. Om det siste punktet skriver de dette:
«For hvert fag på hver skole, ble det anvendt en unik faktor basert på historisk prediksjons-data, og denne samme skole-faktoren ble anvendt på hver elev på den skolen for det faget og det nivået».
Nyeste artikler
Ferdig budsjettert og forlatt
Hva med litt selvransakelse?
Nær halvering av studenter som betaler studieavgift
Selnes om innklaging av Hessen: — En tullesak
De tre F’ene i forskningens samfunnseffekter
Mest lest
Dag O. Hessen innklaget til forskningsetisk utvalg
For fem år siden vant han nobelprisen. Nå er 13 av artiklene hans trukket
Om min «plagiering» og bruk av egen tekst
Ny rangering: Disse rektorene leder Nordens beste universiteter
Oppsagt forsker tapte rettssak mot UiO