Dato klar for ankesaken til ELTE-kandidatene

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Advokat Per Andreas Bjørgan rådet studentene til å anke dommen fra Oslo tingrett. Nå ser han frem til ny behandling i lagmannsretten. Foto: Ketil Blom Haugstulen

Tidlig i desember i fjor ble det kjent at de 163 tidligere psykologistudentene ved Eötvös Loránd University (ELTE) i Ungarn, anker dommen fra Oslo tingrett.

Etter å ha vurdert saken i tre uker, avslo tingrettsdommer Sven Olav Solberg søksmålet studentene har reist mot staten.

Nå er datoen for ankesaken i Borgarting lagmannsrett satt. I nesten to uker, fra 24. november til den 4. desember, skal saken presenteres på nytt for lagmannsretten.

— Vi ser frem til å få presentere saken for lagmannsretten og få en ordentlig vurdering av statens EØS-rettslige forpliktelser, sier studentenes advokat Per Andreas Bjørgan til Psykologisk.no.

Årsaken til at de 163 studentane endte opp med å saksøke staten var på bakgrunn av en praksisendring Helsedirektoratet gjorde i 2016.

I 13 år før saksøkerne vart uteksaminert, har studenter med master i klinisk- og helsepsykologi frå ELTE-universitetet fått innvilget lisens i Norge.

I 2016, basert på nye opplysninger fra ungarske myndigheter som tilsa at ELTE-kandidatene ikke var utdannet til det samme yrket som en norsk psykolog, endret Helsedirektoratet praksis. Siden har de uteksaminerte studentene fått avslag på sine søknader om både lisens og autorisasjon.

Saken er ikke over og rettsprosessen mellom studentene og staten fortsetter i høst.

(Ragnhild Vartdal / Khrono)

Powered by Labrador CMS