Delte ut reklame for salg av eksamensbesvarelser på campus

125.000 studenter har fått utdelt reklame for et nettsted der de kan kjøpe eksamensbesvarelser med toppkarakter. Studentleder og saksbehandler i fuskesaker er kritisk.

Denne reklamen lå i velkomstpakken til nye studenter, som ble delt ut ved rundt 125 campuser i Norge
Publisert

På delingsplattformen FileFora kan studenter kjøpe og selge eksamensbesvarelser, seminaroppgaver og notater.

En bacheloroppgave i statsvitenskap ved NTNU, som ifølge selgeren våren 2022 fikk karakteren A, kan for eksempel bli din for 49 kroner.

En annen selger en eksamensbesvarelse i strafferett og økonomiske kriminalitet til 150 kroner. «Denne besvarelsen var nære en karakter A, men manglet utfyllende beskrivelser i noen av oppgavene», skriver studenten.

Reklame for FileFora lå i denne høstens studentpakker, som ble delt til 125 000 studenter ved studiestart, sammen med blant annet pastiller, pulverkaffe, dusjsåpe og rabattkuponger.

— Dukker opp i fuskesaker

Rådgiver Denise Fewtrell Flatmark behandler fuskesaker ved Det psykologiske fakultet ved Universitetet i Bergen. Hun er kritisk til at FileFora får reklamere på campus.

For stadig dukker det opp besvarelser hos dem der studenten har kopiert eller omskrevet tekst fra FileFora, forteller Flatmark, som er gruppeleder for eksamen.

— Det vi har sett er at det blir flere og flere fuskesaker. Og nå er fuskesakene oftere enn tidligere ved plagiat. Enten fra FileFora, StuDocu eller DocPlayer, sier hun.

StuDocu og DocPlayer er også nettsider der man kan laste ned eksamensoppgaver og notater.

Her ser du noen av søkemulighetene hos FileFora.

De fleste fuskesakene deres handler om at studenten har brukt tekster de ikke har henvist til, forteller Flatmark.

— Vi får ofte høre at de har latt seg inspirere av tidligere innlevert arbeid, men uten at de viser til kilder. At de for eksempel finner en masteroppgave fra UiT, men ikke skjønner at de skal bruke den som en kilde i arbeidet, sier hun.

Noen ganger er det omtrent ren avskrift:

— Noen ganger har de kjøpt en oppgave og leverer inn tilnærmet lik oppgave. Og da er det særlig fra FileFora, sier hun.

Se FileForas svar nederst i saken.

Les også: Fuskeprogram kan feilaktig ha dømt studenter for juks

— Blir litt for «inspirert»

Du må registrere deg for å kjøpe og selge dokumenter på FileFora. De oppgir at de har over 30.000 medlemmer.

På nettsiden kan du søke opp emnekoden du er interessert i og blant annet sortere etter om du vil ha eksamensoppgave, master- eller bacheloroppgave eller sammendrag. Og på antall sider, institusjon og år. Noen studenter legger også ved tilbakemeldingen fra sensor.

Denise Fewtrell Flatmark

— Og så blir de kanskje litt for «inspirert» når de utarbeider sine eksamenstekster. At de tar større deler av teksten, uten å opplyse hvor det er tatt fra, forteller Flatmark.

Hun synes det er provoserende at FileFora får distribuere reklame til de ferske studentene på campus.

— Hvordan skal studentene skjønne at det er en kommersiell aktør som står og deler ut dette, og ikke universitetet selv?

— Jeg synes Studentpakken skulle tenkt over hva de la oppi den pakken og om dette var noe som skulle deles ut til store mengder ferske studenter, sier hun.

Les også: Har stengt ute 82 studenter i to semester etter fusk

Studentleder frykter mer fusk

Leder for Studentparlamentet ved OsloMet, Karl Magnus N.C.D. Nyeng, sier at de også er svært skeptiske til at det blir delt ut reklame for FileFora på campus.

— En ting er dele notater og besvarelser med medstudenter for felles læring. Noe helt annet er det å gjøre business ut av å selge besvarelser til personer som kanskje opplever økende karakterpress, sier han.

Folk som handler i god tro, kan risikere å bli anklaget for plagiat, frykter han.

— Og vi er bekymret for at kjøp og salg av besvarelser kan senke terskelen for bevisst fusk, sier han og minner om at det har vært en sterk økning i antall fuskesaker under pandemien.

— Og det kan undergrave verdien av egenarbeid, gruppearbeid og kollokvier, sier Nyeng.

Studentleder Karl Magnus N.C.D. Nyeng

— Men man kan vel bruke dette som en ressurs, på lik linje med lærebøker?

— Jeg tenker at andres notater absolutt kan være gode ressurser. Men det er ikke så lett å referere til andres notater. Det kan være vanskelig nok å referere riktig til vanlig pensumlitteratur. Personer som handler i god tro, kan ende opp i en fuskesak fordi det blir tatt som plagiat.

Studentpakken: — Skal absolutt ikke ha det til neste år

Daglig leder Gro Haarvik for Studentpakken sier at hun også var skeptisk da hun hørte om FileFora.

— Men så hadde vi et møte med dem. Og så var det et par stykker som jobber hos meg, som nettopp er ferdig utdannet, som sa at «nei, det der er strålende». De hadde hatt så mye hjelp av det. Og de sa at å jukse, det kan alle gjøre. Men dette var bare for å se hva andre har skrevet, med gode resultater, og så kan man få inspirasjon av det, forteller hun.

— Da tenkte jeg at hvis det kan være til inspirasjon, så kan vi putte det inn. For i utgangspunktet tenkte jeg «nei, dette blir litt feil».

Mannen hennes hadde også god nytte av å se på gamle eksamensoppgaver da han studerte medisin, legger hun til.

Men nå kommer hun med en klar beskjed:

— Men hvis det ikke er greit, da skal vi ikke ha det med til neste år. Så da skal vi absolutt ikke ha det med til neste år. Det blir ikke aktuelt.

Studentpakken har i år også fått kritikk for å dele ut reklame for solariumskjeden Brun og Blid. Og Haarvik gjør det klart heller ikke de får være med i studentposene til neste år.

— Da skal vi ha et samarbeid med Kreftforeningen, sier hun.

Slik svarer FileFora

Daglig leder André Storøy i FileFora reagerer på at dokumenter fra FileFora skal ha blitt brukt i juks.

I en e-post til Khrono skriver han:

«Når det gjelder å plagiere andres verk er det forbudt og det bryter både med norsk lov om opphavsrett, akademisk redelighet og våre brukervilkår. Alle, inkludert studenter som bruker eller siterer fra andres idéer, publikasjoner, eller forskningsmateriale, enten om det kommer fra lærerboken eller for eksempel andre studenters besvarelser, har en plikt til å oppgi sine kilder».

Khrono har bedt om et muntlig intervju, men han svarer på e-post.

«Dersom det er riktig at det i enkelte fuskesaker har fremkommet gjennomgående direkte avskrift fra andre studenters besvarelser publisert på filefora.no, er det alvorlig og det er også et brudd på opphavsretten til studenten som har utarbeidet den originale besvarelsen.»

Han sier at kjøperne er ansvarlige for å ikke kopiere andres materiale. Og at de har gode rutiner for å oppdage plagiat på plattformen. Blant annet må alle dokumenter som selges hos dem gjennom en kvalitetssjekk.

André Storøy mener besvarelser fra andre studenter kan være et viktig supplement til andre kilder:

«Vi er til for å hjelpe studenter til å studere smartere ved å tilby praktiske løsninger for deling og innhenting av kunnskap fra sammendrag, forelesningsnotater, eksamensbesvarelser, oppgavebesvarelser og andre relevante dokumenter som kan gjøre innlæringen av fagstoffet enklere, raskere og i flere tilfeller mer pedagogisk. Kunnskap og besvarelser fra andre studenter er et viktig supplement til andre kunnskapskilder.»

Les også: 12 studenter gikk til rettssak etter å ha blitt tatt for juks. Ingen vant fram.

Powered by Labrador CMS