Menneskerettighetspris

Demenskoret hedres av Universitetet i Oslo

Programleder Ingrid Gjessing Linhave og Demenskoret ved dirigent Kim Wigaard tildeles UiOs menneskerettighetspris.

Demenskoret får UiOs menneskerettighetspris for 2023.

— Denne prisen er virkelig en anerkjennelse av at vi har gjort det riktig, slik vi så gjerne ville få det til med denne serien.

Det uttaler programleder Ingrid Gjessing Linhave i en artikkel på Universitetet i Oslos hjemmeside, der det formidles at UiOs menneskerettighetspris for 2023 går til den svært populære TV-serien Demenskoret på NRK.

Får prisen i desember

UiOs menneskerettighetspris deles ut årlig i forbindelse med Oslo Peace Days i desember.

I innstillingen fra priskomiteen fremheves det at gjennom TV-serien har Linhave, Demenskoret og dirigent Wigaard satt demenssykes menneskerettigheter på dagsorden.

Ingrid Gjessing Linhave sammen med en av kordeltakerne under Gullruten i Bergen.

Dirigent Kim Wigaard uttaler at han er veldig stolt av koret.

— Vi har samlet oss rundt noe som gjør oss glade og som betyr noe for oss. Og så har vi belyst en ekstremt viktig sak som ikke har vært fremme på denne måten før.

Etter at TV-kameraene ble slått av, har Nasjonalforeningen for folkehelsens lokallag, Oslo demensforening, driftet Demenskoret videre, skriver UiO på sin hjemmeside.

— Bidratt til økt opplysning

— Vi er veldig glade over å kunne gi denne prisen til Ingrid Gjessing Linhave, Demenskoret og Kim Wigaard. De har, gjennom NRK-serien, bidratt til økt opplysning og bevissthet om viktige menneskerettighetsutfordringer som ofte er oversett og underkommunisert, sier UiOs prorektor Åse Gornitzka, som leder priskomiteen.

Målet med serien var å fremheve hele mennesket bak demensdiagnosen, og vise alt koristene fortsatt mestrer, til tross for sykdommen.

Gjennom programmet ønsket NRK å øke kunnskapen om demens generelt og mer bestemt musikkens rolle i å tilrettelegge for opplevelse av mestring og livsutfoldelse både for de demenssyke selv og deres pårørende.

Demenskoret fikk også publikumsprisen under utdelingen av Gullruten i Grieghallen i Bergen tidligere i år.

Powered by Labrador CMS