hurdal-erklæringen

Det blir ny høgskole på Nesna:
— Lamslått, rørt og veldig glad

Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum bekrefter til Aftenposten at løftet om reetablering av en fullverdig høgskole på Nesna blir innfridd.

Ordfører i Nesna kommune, Hanne Davidsen (t.v.), jubler tirsdag kveld sammen med flere nesnaværinger etter at Ap og Sp lover å gjenreise en selvstendig høgskole på Nesna. — Vi har fått alt vi ønsker oss, sier hun.
Publisert Oppdatert

Aftenposten refererer tirsdag kveld fra Hurdal-plattformen, den nye regjeringens politiske program, som skal presenteres i morgen onsdag:

«Reetablere en fullverdig høyere utdanningsinstitusjon på Nesna ved å gjenopprette grunnskole- og barnehagelærerutdanning og utrede hvilke andre studie- og utdanningstilbud som kan lokaliseres til Campus Nesna. Videre vil vi legge til rette for at utdanningsinstitusjonen på Nesna kan bli et senter for desentralisert og distriktsrettet utdanning og forskning. Prosessen skal starte vinteren 2022.

Underveis i prosessen må interessene til fagfolkene som fortsatt er ved Nesna og til studentene som har påbegynt sin utdanning ved institusjonen før nedleggingsvedtaklet ivaretas.»

Slagsvold Vedum sier til Aftenposten at høgskolen ikke bare skal et være et studiesenter med noen kurs.

— Den skal være fullverdig. Målet er at Nesna skal bli et senter for desentralisert og distriktsrettet forskning.

Ordfører: Har fått alt vi ønsket oss!

— Jeg er helt lamslått, rørt og veldig glad, sier ordfører Hanne Davidsen til Khrono tirsdag kveld.

— Vi har fått gjennomslag for absolutt alt vi ønsket oss, jeg kan nesten ikke tro det, sier hun.

Og i morgen er det duket for fest Nesna, med et stort pressekorps tilstede.

— Jeg er uendelig letta. Vi har jobbet for dette i to og et halv år, og møtt voldsomme motkrefter. De har kalt oss for distriktsopprørere. Vi er jo det også, men dette handler om noe mer. Det handler om å ha kompetanse der vi bor, sier Davidsen og legger til:

— Jeg skjønner ikke hvorfor vi ikke har skiftet regjering før.

Ikke bare studiesenter

Det ser altså ut til at høgskolen som ble nedlagt av styret i Nord universitet i 2019, gjenopplives, men Slagsvold Vedum sier til Aftenposten at Nord universitet ikke får ansvaret for å gjenopprette høgskolen.

Sentralitetsindeksen definerer Nesna, med sine 1761 innbyggere, som veldig usentralt. Studietilbudet var primært samlingsbasert og hadde 430 studenter i 2018.

Høgskolen ble i sin tid lagt ned av strategiske grunner, og det ble sagt av styret at det var et svakt rekrutteringsgrunnlag og svake resultater innenfor forskning. Etter nedleggelsen har det vært store protester og kampanjer for å få gjenreist høgskolen.

Bjørnar Skjæran (Ap) og Trygve slagsvold Vedum (Sp) på valgkampdebatt på Nesna i høst..

Slagsvold Vedum varsler at «åtte år med forsvarskamp for folk på små steder» er over, og sier at man nå skal få oppleve en regjering som har tro på både små og store steder.

— Vi etablerer en høyskole på Nesna igjen og skal utrede hvordan vi kan gjøre dette til et sted for utdanning, forskning og et læringssted, sier han.

Nylig advarte leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker en ny regjering å gjenopprette et studietilbud på Nesna.

— Vi er mot detaljstyring av sektoren. Det gjelder også i saken om nedleggelse av studiesteder som på Nesna. Vår holdning er at det er institusjonene og universitetsstyrene som skal styre dette, svarer Whittaker til VG.

Ikke klart hvordan

Det er ennå ikke klart hvordan gjenopprettelsen av høgskolen på Nesna skal foregå i praksis.

Tidligere rektor ved Nesna, Arna Meisfjord, har stått på i kampen for høgskolen på Nesna.

— Det må vi komme tilbake til senere, sier ordfører Hanne Davidsen som selv har vært ansatt ved høgskolen.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum besøkte Nesna to ganger under valgkampen, ifølge han selv var Nesna det eneste stedet han hadde besøkt flere ganger.
Under en politisk debatt på Nesna rett før valget lovte seks av åtte tilstedeværene partier å gjenopprette en fullverdig høgskole. Frp og Høyre var de eneste som ikke ønsket dette. Venstre var ikke til stede på debatten.

Ubekreftede rykter tirsdag kveld sier også at det er Senterpartiet som skal inneha posten som forsknings- og høyere utdanningsminister. Ifølge DN er det bekreftet at Aps Tonje Brenna blir kunnskapsminister i den nye Sp/Ap-regjeringen.

Powered by Labrador CMS