fadderuke og studiestart

Det er bedre at studentene drikker på campus enn ute på byen, mener UiO-rektor

Universitetet i Oslo lar fadderarrangementer med alkoholservering gå som planlagt på campus, mens ved OsloMet og BI er flere avlyst.

Her er Oslo-rektorene (f.v.) Svein Stølen, Universitetet i Oslo, Inge-Jan Henjesand, BI og Curt Rice, OsloMet under en faddervaktrunde i Oslo sentrum ved studiestart 2019.. I år har de ulik praksis på arrangementer for studentene under fadderuka.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Oslo går mot strømmen blant de større utdanningsinstitusjonene i hovedstaden og arrangerer aktiviteter og fest i fadderuken som planlagt.

Alle aktivitetene er planlagt innenfor strenge smittevernregler, med en meters avstand, bordservering og forhåndsregistrering på hvem som er tilstede i lokalene ved universitetets studentpuber og - kjellere på Blindern.

Studentforeningene ved to av de andre største utdanningsinstitusjonene i Oslo, Handelshøyskolen BI og OsloMet, avlyste i helga alkoholservering på alle arrangementer på campus der det er over 20 deltakere.

Søndag kveld kom meldingen om at også Høyskolen Kristiania avlyser sine kveldsarrangement.

— I lys av situasjonen med økende smitte av Covid-19 avlyser Into Campus nå de planlagte kveldsarrangementer på utesteder i byene. Studentunionen vil gjøre sitt for å redusere risikoen for at smitten ikke spres ytterligere, skriver høgskolen på egne hjemmesider.

Studentunionen oppfordrer alle faddergrupper til å bruke kreativiteten og møte hverandre mest mulig utendørs.

Bedre på campus enn på byen

— Vi mener fakultetene og fadderne har lagt opp til ansvarlige aktiviteter innenfor smittevernreglene og der vi har oversikt over hvem som deltar. Vi tror det er bedre at de er på campus og med på våre arrangementer enn at de samles i små leiligheter eller går på byen, sier rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo.

— At noen fester vet vi, men vi tror det er bedre at de gjør det der det er tilrettelagt for å kunne ha godt smittevern. Oversikten vil hjelpe oss i eventuelt smittesporingsarbeid, legger han til.

Ledere ved landets universiteter og høgskoler er usikre på hva de skal gjøre med planlagte fadderarrangementer etter regjeringens pressekonferanse fredag.

Der uttrykte både helseminister Bent Høie og Line Vold i Folkhelseinstituttet sterk bekymring for smittetrykket når studentene nå inntar universiteter og høgskoler landet rundt i løpet av neste uke. Espen Nakstad har uttalt det samme i intervju med Khrono, men myndighetene har ikke anbefalt å avlyse fadderukene ved universiteter og høgskoler, slik de gjorde med russefeiringen i mai.

Svein Stølen har tatt antibac på hendene i en av universitetets tidlige åpningsfase i mai i år.

Stølen: Overdrevet alkoholfokus

Fadderukene er kjent for relativt høy faktor med fest og moro. Men årets uker vil bli preget av koronasituasjonen og økt smitte i Norge etter sommeren.

— Hvorfor avlyser ikke Universitetet i Oslo større arrangementer i regi av studentene, slik OsloMet og BI nå har gjort?

— Jeg mener det er et overdrevent og uheldig fokus på fest og alkohol i denne sammenheng. Fadderuka er mye mer enn det, sier UiO-rektor Stølen til Khrono søndag.

Han viser til at universitetet i flere år har hatt styrket fokus på faglighet og det å bli trygg i studiesituasjonen ved studiestart. Universitetet har også jobbet med å redusere bruken av alkohol og viser til omfattende faglige programmet som UiO legger opp til for studentene sine kommende uke.

Rektor Stølen understreker at alle arrangementene i UiO-regi selvfølgelig er alkoholfrie, men det han viser til er at de ulike linjeforeningene og fakultetsvise studentpuber og -kjellere på universitetets område får gjennomføre arrangementer med alkoholservering som planlagt.

— Vi kommer til å måtte leve lenge med koronasmitte, og vi vet at studentene våre har behov for å møtes sosialt. Da er også fest og alkohol et tema, sier han og legger til:

— Det er da jeg mener at det er bedre med et sterkt kontrollert tilbud i våre studentkroer og -kjellere der smittevernet står høyt og det er god bemanning, heller enn å sende våre ferske studenter ut på byens serveringssteder der det er langt færre som passer på dem og har kontroll, sier Stølen.

Rektoren sier han er imponert over studentforeningene som arrangører.

— Dette er totalt sett den klokeste løsningen, sier Stølen.

Må sikre langsiktige møteplasser

— Smittesituasjonen vil vare en stund, derfor må vi finne måter å omgås og møtes på sosialt og vi må sikre langsiktige og sosiale møteplasser. Vi snakker om mer enn uker her - vi snakker om måneder. Fellesskapet er viktigere enn noen gang, sier Stølen, som sier at smittevern er helt essensielt og at alle må være disiplinerte.

— Studentforeningene blir våre viktigste allierte her, mener han.

— De unge som kommer er på spranget fra elev til student - de ansvarliggjøres og vi ser at studentene våre er dedikerte og ansvarlige, sier Stølen.

— Du gikk selv faddervakt i Oslo sentrum ved studiestart i fjor og så at ikke alle var like ansvarlige?

— Jeg skal gå i år også. Og, ja - det var mer fest og fyll i fjor enn jeg liker. Og jeg ønsker selvfølgelig at ungdommen spesielt i år skal begrense festaktiviteten betydelig. Jeg er enig i at det er grunn til bekymring, sier han, og legger til:

— Studentene må huske at jo bedre vi håndterer pandemi-situasjonen, jo bedre undervisning kan vi gi.

Ikke redd for omdømmet

— Hva med omdømmet til Universitetet i Oslo hvis det skulle bli et smitteutbrudd ved et arrangement på en av studentkroene eller studentkjellerene på campus?

— Dette handler om noe som er større enn utdanningsnorge, det handler om den totale smittesituasjonen for hele Norge. Det er viktigere å holde totalsmitten nede enn at et eventuelt smitteutbrudd kan kobles til Universitetet i Oslo, sier rektoren.

— Jeg tror på ordnede former og god kontroll i dedikerte faddergrupper og studentarrangement, avslutter han.

BI og OsloMet-studentene avlyser

BI-studentene sendte ifølge VG pressemelding lørdag kveld om at de avlyser alle større studentarrangementer.

Fredag kveld, etter regjeringens pressekonferanse om at de nå bremser gjenåpningen av samfunnet og strammer inn på enkelte områder på grunn av smitteøkning i Norge, kom det også melding fra Samfunnet Bislet ved OsloMet om at de stenger lokalene og avlyser alle arrangement foreløpig ut september. Helsemyndighetene har blant annet innført skjenkestopp av alkohol ved alle landets serveringssteder fra midnatt lørdag.

Ulik praksis landet rundt

En ringerunde NRK har foretatt til flere universiteter og høgskoler landet rundt, viser også ulik praksis når det gjelder fadderarrangementer i studentregi.

Studentersamfundet i Trondheim holder åpent, men har delt inn det store runde huset i egne soner som de enkelte linjeforeningene kan bruke.

Ved Høgskulen på Vestlandet avdeling Sogndal arrangerer de ifølge NRK konserter og temafester på studenthuset Meieriet med mindre publikum enn tidligere og de vil prøve å sikre at alle holder en meter avstand.

Ved Nord Universitet i Bodø blir det arrangement for 200 personer innendørs med bordservering. Det blir påmelding med fullt navn for alle, slik at de skal klare å spore opp om noen blir smittet.

Ved Høgskulen i Volda legger de opp til to fadderuker i år - en nå ved studiestart og utendørs og en senere i høst der det forhåpentligvis kan gjennomføres større konserter.

I Volda skal faddere passe på at smittevernreglene blir overhold på hybelfester.

(Korrigeringslogg: Studentersamfunnet Bislet ble rettet til korrekt navn Samfunnet Bislet kl 19.16 9.august. Lagt inn informasjon fra Høyskolen Kristiania kl 20.18).

Powered by Labrador CMS