koronatiltak

Dette gjør universiteter og høgskoler i Oslo

Universiteter og høgskoler prøver å ta vare på studentene sine best mulig, tross nye og strenge koronatiltak.

Det ble en spesiell studiestart i år. Her er Curt Rice på taket av OsloMet i digital sending. Rice sier de prioriterer studentenes beste så langt de klarer med tanke på nye koronatiltak.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor på OsloMet Curt Rice har studentene øverst på dagsorden når han vurderer nye koronatiltak for sitt universitet.

— Vi blir igjen konfrontert med utfordringen og spenningen mellom å ta vare på studentenes helse og den store betydningen det har for studentene at de møtes, starter Curt Rice, når vi spør ham om hvilke tiltak OsloMet innfører etter at myndighetene og Oslo kommune har kommet med nye og strengere koronatiltak.

— Vi har vært opptatt av å balansere disse to hensynene hele dette semesteret, men vi fikk en oppfordring til å være enda mer forsiktig fra myndighetene i går, legger Rice til.

Ber ansatte jobbe hjemmefra

OsloMet-rektor forteller at OsloMet har lite fysisk undervisning akkurat nå, og at de ikke vil endre på den situasjonen. Samtidig som OsloMet oppfordrer alle sine ansatte som ikke jobber i kritiske posisjoner å jobbe hjemmefra, definerer man ansatte som har ansvar for fysisk undervisning som en kritisk funksjon.

I tillegg gjelder dette er ansatte som jobber i førstelinjetjenestene og yter service som er nødvendig for å holde universitetet åpent for studenter og ansatte (skranker og resepsjoner, brukerstøtte, vakthold, sikkerhet, bygningsdrift og renhold), har også unntak fra påbud om hjemmekontor.

Endrer på munnbind-regler

Curt Rice legger til at ett nytt tiltak i den nye situasjonen er at det blir et tydeligere og mer omfattende påbud om bruk av munnbind på campus:

— Dette betyr at når du ikke sitter på den faste plassen din, i pauser og lignende, skal du bruke munnbind, sier Rice.

— Mange er bekymra for studentenes psykiske helse, hva tenker du og dere om dette?

— Dette med psykisk helse var jo også et viktig tema på pressekonferansen i går, trekker Rice fram.

— Det er jo nettopp på den bakgrunn vi har gjort det mulig for studentene å sitte på campus å lese og være der, og dette vil vi opprettholde så lenge vi kan. Det må gjøres på en forsvarlig måte, og det blir en balansegang også her, sier Rice, som understreker at han så langt det går vil unngå å tvinge studentene til å sitte på hybelen.

Universitetet i Oslo: Bruker tiden fram til frist

Universitetet i Oslo (UiO) har de ikke bestemt seg for hvilke tiltak de skal innføre for ansatte og studenter fra torsdag 29. oktober klokken 12.00.

Arne H. Krumsvik, rektor på Høyskolen Kristiania.

— Vi vil bruke tiden fram til torsdag for å finne fram til de tiltak vi mener er mest hensiktsmessig, sier rektor Svein Stølen til Khrono i en rask kommentar.

Høyskolen Kristiania: Stenger ikke campus

Arne Krumsvik er rektor på Høyskolen Kristiania. Han forteller at de legger om til mer digital undervisning.

— Samtidig er vi opptatt av studentenes behov for å kunne møtes. Derfor stenger vi ikke campus, understreker Krumsvik.

Han legger til:

— Våre retningslinjer om munnbind i fellesområder på campus der det er utfordrende å holde meteren, videreføres. Det samme gjelder i kantinene. For de ansatte følger vi kommunens retningslinjer om hjemmekontor, sier han.

Vid: Kjører heldigitalt

Den private vitenskaplige høgskolen Vid opplyser i en e-post til Khrono at de i Oslo med noen unntak kjører heldigital undervisning fra torsdag 29. oktober.

Fakta

Smitteutvikling på Handelshøyskolen BI

25 og 26. oktober: To nye studenter i Oslo er smittet.

Fram til 30. oktober: All undervisning i Bergen er digital.

Smittetalla så langt for BI:

  • Oslo 32
  • Bergen 38
  • Stavanger 1
  • Trondheim 3

Kilde: BI

Unntak fra dette er noe ferdighetstrening og simulering.

Selv om det meste av undervisning vil være digital fremover vil Campus og bibliotek i Oslo være åpen for studentene, med fokus på godt smittevern, forteller Vid.

BI: — Følger nøye med

Yngve Kveine er kommunikasjonsdirektør på Handelshøgskolen BI.

Han forteller i en e-post at BI følger nøye med på smittesituasjonen i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger hvor de har campus og at de hele tiden gjør en vurdering med hensyn til smittesituasjonen og forsvarlig gjennomføring av alle BI-aktiviteter, inkludert eksamensgjennomføring.

— I tillegg forholder vi oss til de retningslinjer og føringer som kommer fra nasjonale og lokale helsemyndigheter. Vi går nå gjennom de nye retningslinjene fra regjeringen og Oslo kommune som kom i går, og avventer også møte med Kunnskapsdepartementet i morgen tidlig. Ut fra dette gjennomgår vi nå alle våre planer og aktiviteter, forteller Kveine.

Endringslogg:

27.10.2020, kl. 13.45: Oppdatert med informasjon fra Vid.

27.10.2020, kl. 14.30: Oppdatert med kommentar fra BI.

Powered by Labrador CMS