korona
Dette koster ph.d.-forsinkelser den enkelte institusjon
355 millioner kroner i ekstra utgifter, anslår NTNU. Se hele oversikten her.
OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
(Saken er oppdatert med tall for hver enkelt høgskole og universitet torsdag 28.5.2020)
Universitets- og høgskolerådet (UHR) har samlet inn tall fra 25 ulike institusjoner, som viser at stipendiater som er forsinket som følge av koronapandemien kan medføre ekstra utgifter på rundt en milliard kroner.
Torsdag ble denne informasjonen oversendt Kunnskapsdepartementet og Forskningsrådet.
Generalsekretær i UHR, Alf Rasmussen, understreker i eposten til departementet at dette er estimater, siden det er usikkerhet knyttet til varigheten på restriksjonene.
«Vi ser imidlertid at de fleste medlemsinstitusjonene anslår behov for forlengelse på mellom 1-2 måneder i snitt. Kostnadene for et månedsverk er i de fleste tilfeller satt til ca. kr 100 000, inklusive sosiale utgifter og indirekte kostnader,» skriver han.
Det er mange stipendiater som har behov for utsettelse, og søknadene strømmer inn. Beslutningene tas helt nede på lokalt nivå, så å få konkretisert dette ytterligere er noe som vil ta tid.
Ragnar Lie, seniorrådgiver, UHR
Universitetsavisa meldte først om denne saken onsdag.
I dag er det registrert snaut 7500 stipendiater i Norge.
Onsdag sa seniorrådgiver i Universitets- og høgskolerådet, Ragnar Lie, til Khrono at tallene summerer seg opp mot den summen som nå er kjent, altså én milliard kroner.
Det eksakte tallet som kommer fram i oversikten som er sendt til departementet er 968 055 969 kroner. Se estimater for de 25 institusjonene i faktaboksen.
Lie understreket at ikke alle de ekstra utgiftene ville komme i 2020, men at en del av dem vil fordele seg over flere år, avhengig av når stipendiatene blir ferdige med perioden sin.
— Dersom ikke kostnadene dekkes, vil resultatet være lavere produksjon av doktorgrader, som igjen vil svekke Norges evne til å bygge opp kunnskapssamfunnet videre, sa Lie.
— Viktig å få dannet et bilde
Hvem som skal betale ekstraregningen, er foreløpig uklart.
— Dette vil være en pågående prosess i tiden som kommer, og vi håper å få etablert en god dialog med departementet og andre som er med og finansierer, sier Lie, og fortsetter:
— Det er mange stipendiater som har behov for utsettelse, og søknadene strømmer inn. Beslutningene tas helt nede på lokalt nivå, så å få konkretisert dette ytterligere er noe som vil ta tid. Det som har vært viktig nå er å få dannet et bilde over hvilke summer vi snakker om.