God førjulstid med Khrono:

Alette Gilhus Mykkeltvedt er fakultetsdirektør ved Uiniversitetet i Bergen. Hun gleder seg til storfamiliejul, og dersom Iselin Nybø titter innom, er det fare for at effektiviseringskutt blir tema. Foto: Privat

Direktør Mykkeltvedt er opptatt av den nysgjerrighetsdrevne grunnforskningen

Adventselfie. Fakultetsdirektør Alette Gilhus Mykkeltvedt trives der hun er. Det er kanskje bra, for karrieren som vaskemaskinreparatør ble kortvarig.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Adventselfie: Alette Gilhus Mykkeltvedt

Stilling/studie: Fakultetsdirektør ved Det samfunnsvitenskapelige fakultetet ved Universitetet i Bergen

Alder: 44

Fødested: Oslo

Bosted: Bergen

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Jeg tror ikke at jeg gjør så mye mer enn andre, jeg tar buss til jobb, sorterer søppel og prøver å ikke kaste mat. Jeg har også tatt sjansen på å reparere vaskemaskinen som gikk i stykker forrige uke heller enn å kjøpe ny (etter å ha forsøkt å gjøre det selv ved hjelp av YouTube, bestilte jeg reparatør).

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

— Å skrive referater fra møter. Hjemme ville jeg brukt den til å lage middag.

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Jeg er trives utrolig godt her jeg er, jeg gleder meg hver dag jeg går til jobb. Og synes jeg har vært veldig heldig med tanke på hvor jeg er endt opp.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd i året som har gått?

— At så mange og så flinke studenter kommer til oss på SV-fakultetet og studerer våre fag. Vi har jobbet mye med å ta dem i mot på en god måte og gi dem et godt opplegg slik at de føler seg ivaretatt både faglig og sosialt. Når studentene lykkes er det et tegn på at vi også lykkes. I år har vi satt ny rekord i antall uteksaminerte bachelorkandidater. Og så er jeg spesielt stolt over at vi klarer å rekruttere så flinke medarbeidere til fakultetet – både på vitenskapelig og administrativ side.

Hva er ditt flaueste minne fra studietiden din?

— Det har jeg fortrengt.

Du får Iselin Nybø på overraskende julebesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Jeg ville vist fram noe av den spennende forskningen som foregår ved SV-fakultetet. Jeg ville også reklamert for noen av de flotte studieprogrammene våre. I tillegg ville jeg bedt henne om å få regjeringen til å stoppe med effektiviseringskuttet.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— I et lite land i ytterkanten av verden mener jeg det er viktig at vi har noen virkelig gode forskningsmiljø av tilstrekkelig størrelse som klarer å hevde seg internasjonalt.

Hva tenker du bør være de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Jeg tror det blir viktig at vi klarer å levere svar på vår tids samfunnsutfordringer samtidig som vi verner om den nysgjerrighetsdrevne grunnforskningen.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Jeg opplever at det er stor takhøyde og at folk sier det de mener.

Hva gleder du deg mest til i jula?

— Jeg gleder meg til å være sammen med hele storfamilien, inkludert mange barn, da blir det garantert høy stemning og stor julebegeistring. Og så håper jeg på en tur eller to i skibakken.

(Intervjuet er gjennomført på e-post.)

Powered by Labrador CMS