NORCE-KUTT

Direktørjobbene i Norce skal lyses ut eksternt

Seks avdelingsdirektører i Norce skal bli til tre etter en omorganisering. Nå har konsernet besluttet at de nye direktørjobbene skal lyses ut eksternt.

De seks avdelingsdirektørene i Norce må ut og konkurrere eksternt om lederstillingene for de sammenslåtte avdelingene i konsernet. Øverst fra venstre Ingvild Eide Graff, Ingrid Helgøy, Hans Kleivdal, Trond Martin Dokken, Kristin Flornes og Aina Margrethe Berg
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvilke direktører skal ut? Det er spørsmålet som stilles blant de ansatte i Norce-konsernet etter at styret har vedtatt å redusere antall forskningsavdelinger fra seks til tre. Det er nå besluttet å lyse ut lederstillingene for de sammenslåtte avdelingene eksternt. Det betyr at store deler av toppledelsen i Norce må søke jobbene på nytt.

Halvert toppledelse

Et rekrutteringsselskap er engasjert for å finne og bistå i utvelgelsen av de riktige kandidatene. Toppledergruppen i det fusjonerte forskningskonsernet blir med disse grepene nesten halvert.

Fakta

Norce

  • Forskningsselskapet Norce (Norwegian Resecarch Centre AS) er ett av Norges største uavhengige forskingsinstitutt. Inkludert datterselskapene har konsernet 1000 ansatte og en årlig omsetning på 1,3 milliarder kroner.
  • I januar 2018 overtok Norce eierskapet i Uni Research AS, International Research Institute of Stavanger AS (IRIS), Christian Michelsen Research AS (CMR), Agderforskning AS og Teknova AS. I oktober 2019 ble de fem instituttene fusjonert inn i Norce.
  • I desember 2019 overtok Norce eierskapet i Norut Northern Research Institute AS, som ble fusjonert inn i 2019.
  • Etter betydelige underskudd i 2018 og 2019 måtte konsernet nedbemanne og 20 personer måtte gå i juni 2020.
  • Administrerende direktør er Elisabeth Maråk Støle (bildet over).

Kilde: Norce

Det var før sommerferien Norce-styret besluttet at konsernets seks forskningsavdelinger skulle slås sammen til tre enheter. Etter et prosjektarbeid i høst skal Norce ha følgende forskningsavdelinger: Energi og teknologi, Klima og miljø og Helse og samfunn.

Denne omorganiseringen hadde toppleder Elisabeth Maråk Støle tatt inititativ til uten at konserndirektørene var involverte. Dette førte til at direktørene sendte brev direkte til styret, forbi toppsjefen.

I brevet kritiserte de seks konserndirektørene prosessen rundt vedtaket om ny organisering, og stilte også spørsmål rundt grunnlaget for å slå sammen forskningsavdelinger og hvilke effekter en slik sammenslåing skulle få.

Strategidirektør sa opp

Nå legges det opp til at store deler av denne gruppen kan bli skiftet ut. Konsernet har informert de ansatte om at avdelingsdirektør-jobbene skal lyses ut eksternt i månedsskiftet november-desember. Med ansettelse senest i mars 2021.

I tillegg har direktør for strategi- og kommunikasjon Steinar Meling valgt å si opp jobben. Han har i øyeblikket ingen ny jobb å gå til.

— Det stemmer at jeg har sagt opp stillingen i Norce, og jeg har ikke skaffet meg noen ny jobb ennå. Men jeg har jobbet 26 år i industrien før jeg gikk til instituttsektoren, så jeg håper det er bruk for meg fortsatt, sier Steinar Meling.

Forskningskonsernet Norce ble dannet som en fusjon i 2018, og har i de første årene slitt med betydelige underskudd. Økonomisituasjonen førte til at konsernet i juni måtte si opp 20 medarbeidere, og de ansatte har rapportert om stor uro som følge av dette.

Strategi- og kommunikasjonsdirektør Steinar Meling i Norce

Leder Atle Blomgren i Forskerforbundet i Norce er ikke bare positivt til endringene.

— Når det gjelder å utlyse stillingene som avdelingsdirektører eksternt er vi ikke enige. Vårt standpunkt er å prioritere faglig kontinuitet i ledelsen, sier Atle Blomgren.

Naturlig vurdering

Administrerende direktør Elisabeth Maråk Støle i Norce sier det er naturlig å vurdere ledelsen når organisasjonen endres.

— Vi har vært gjennom en omfattende fusjon og hatt en prosess i høst der vi har valgt ny organisering. Når det gjelder ledelsen er det da naturlig å vurdere både eksterne og interne kandidater, sier Maråk Støle.

Hun viser til at Norce er et konsern med mange fagfelt.

—For Norce er det alle viktigste å ha en best mulig ledelse. Vi har dyktige ledere i dag, men vi spenner over mange ulike bransjer og sektorer, derfor ønsker vi også å se på eksterne kandidater, sier Maråk Støle.

Endringslogg: 19.11.2020 kl. 19.39: I en tidligere versjon av denne saken skrev vi at vi ikke hadde lyktes i å få kontakt med adm.dir. Elisabeth Maråk Støle, men i en melding skriver Støle til Khrono at hun kan gi tilbakemelding på saken i morgen. Vi beklager. Saken er senere oppdatert med Maråk Støles kommentarer.

Powered by Labrador CMS